“Pärilikku infot kandvat DNAd leidub meie rakkude tuumades ja mitokondrites,” tutvustavad teadlased uuringu tulemusi.

“Rakutuuma DNA pärineb mõlemalt vanemalt, mitokondri pärilikkusaine pärandub ainult emaliini pidi. Mitokondrid varustavad rakku energiaga ja kahjulike geenimuutuste kuhjumine võib soodustada vananemist.”

Teadusliku läbimurdeni viis pikaajaline uuring, mille käigus jälgiti sadade Põlvamaal elavate perekondade vananemiskõverat kolmekümne kuue aasta jooksul.

“Leidsime hämmastava seose laste ja nende emade vananemise vahel,” selgitasid teadlased.

“Enamikus peredes joonistus välja sarnane muster. Emad, kes sünnitasid alguses täiesti väikesed ja mittevanad lapsed, hakkasid ise pärast laste saamist vananema.

Vaatamata mitmesugustele vananemisvastastele protseduuridele – rohke kosmeetika kasutamine, toitumise muutmine, liikumisharrastused, sh kepikõnd, samuti ilulõikused jne –, emade vananemine jätkus. Järk-järgult hakkas ilmnema, et vananema hakkasid ka vananevate emade lapsed.”

Keskmise väärtusena toovad teadlased esile, et emad, kes sünnitasid oma lapsed 25–30aastaselt, vananesid samavõrra ka järgneva 25–30 aasta jooksul. Analüüsides sel ajavahemikul toimunud laste vananemist, tõdesid teadlased oma üllatuseks, et emalt päritud geenide mõjul vananesid lapsed enam-vähem sama palju.

“Nüüd on teadusel olemas võimas relv vanadusega võitlemiseks,” laususid Ploom ja Rindkere. “Kui meil õnnestub vabastada lapsed emalt saadud geenidest, lõpeb otsekohe ka vananemine.”

Uusi teaduslikke läbimurdeid on oodata juba lähiajal, sest lõpusirgele on jõudmas pikaajaline uuring seostest isade ja vanaisade vananemise vahel.