Idee tähtaeg lähenes, kuid kuueliikmelise meeskonna ajurünnak kippus rappa minema.

Kris-Gerhard Aabrams, kelle hobi on videote valmistamine ja kes oli kuu aega vedanud ka Nõo kooli televisiooni, käis lõpuks välja mõtte: koolitelevisioon üle-eestiliseks.

Nüüd oli vähemalt idee olemas! Aga kuidas seda ellu viia?

400 kirja abipalvega

Otsustati välja kuulutada üle-eestiline videokonkurss koos vingete auhindadega, mida tol hetkel küll veel ei olnud.

Tegijaid oli piisavalt. “Nõo ühikas on hea koht, kust saab inimesi kaasata,” räägib Kris-Gerhard. Seal elab 300 noort üle Eesti.

Nii sai Energia TV konkursiplakatid saata koolikaaslastega nende kodukohtadesse. Plakatid tegi üks koolikaaslane tasuta.

Projektimeeskonda kuuluv Siim Kaspar Uustalu pani püsti Energia TV kodulehe, kus kõik 25 konkursile laekunud ja grupi enda tehtud videot nüüd üleval.

“Tagasiside oli väga hea, inimesed ütlesid, et tegu on justkui firma tehtud koduleheküljega,” kiidab klassivenda Joel.

Kui kodukas oli valmis ja videokonkursi kohta info laiali saadetud, tuli hakata võitjatele lubatud auhindu hankima.

“Esimesi sponsoreid saada oli väga keeruline,” tunnistab Joel. “Aga edasi läks nagu mäest alla veerev lumepall.”

Noored saatsid üle 400 kirja abipalvega, suhtlesid ettevõtetega telefonitsi ja käisid kohapeal oma ideest rääkimas.

Projekti käidi tutvustamas ka Intellektika messil, mida noored ise hindavad suureks saavutuseks. Seda enam et seal õnnestus väljas olla osalemistasuta.

Lõpuks kogunes muljetavaldavalt suur kogus auhindu. Lisaks sai kogu meeskond Sangarist särgid, kuhu oli tikitud Energia TV logo. Sponsoriteks tuli lõpuks 19 ettevõtet.

“Magamata ööd ja koolist popi tegemine,” märgib Joel toetuse tagamaade kohta.

Energia TV kodulehekülg www.energiatv.ee ja lehekülg Facebookis on muutunud noorte seas populaarseks, seetõttu plaanitakse televisiooniga ka jätkata.

“Tahame teha portaali, kus on ühendatud Eesti koolide televisioonid,” räägib Kris-Gerhard. “Oleme sellele nüüd aluspõhja ladunud.”

Lisaks noorte tehtud meelelahutuslikele videotele plaanitakse suuremat rõhku panna õppevideotele. “Gümnaasiumid saaksid põhikooli lõpetajatele teha oma kooli tutvustavad videod,” toob Ina Marina Mononen välja veel ühe tahu.

Noored on igal juhul energiat täis, seda lisas ka Entrumi ettevõtluskonkursil saadud loomemajanduse valdkonna ja rahva lemmiku auhind.

Kui ei tee, ei juhtu

Praegu minnakse küll suvepuhkusele ja plaanitakse talve jooksul projekti kõrvalt õppimata jäänu enne eksameid tasa teha, aga peagi on plaanis käima lükata uus videokonkurss.

“Kui ise midagi ära ei tee, siis midagi ei juhtugi,” võtab Kris-Gerhard kogemuse kokku. “Näiteks Avatud Eesti Fondi saatsime lihtsalt taotluse, kuid raha meile ei antud. Kui Joel möllas sponsoritega, siis saime auhinnad.”

Marili Vihmann lisab, et oluline on julgus minna ja küsida, isegi siis, kui saad eitava ­vastuse.

Lisaks andis Entrumi programmis osalemine esinemisoskusi, meeskonnas töötamise kogemuse ja lisas vastutustunnet. “Kui saad teha seda, mida tahad, siis see on hea tunne,” ütleb Joel ja kogu grupp noogutab.



KONKURSS "OLEN ETTEVÕTLIK"

Premeeritud projektid

- Peaauhind – Eesti-sisene õpilasvahetus VeniVidiVici.

- Rahva lemmik – Energia TV.

- Sotsiaalne ettevõtlus, parim projekt – VeniVidiVici.

- Loomemajandus: disain, kino, meedia, parim projekt – Energia TV.

- Loomemajandus: muusika ja ürituste korraldamine, parim projekt – festival Inspiratsioon.

- Ökomajandus, parim projekt – Värske Värv.

- Isikliku arengu eest eripreemia – Valdur Kana (IT-Vabakad).

- Jõgevamaa parim projekt – Tervislikud Noored.

- Põlvamaa parim projekt – tantsustuudio Go-On.

- Tartumaa parim projekt – “Teadusega laste heaks”.

- Valgamaa parim projekt – VeniVidiVici.

- Võrumaa parim projekt – festival Inspiratsioon.

Allikas: www.entrum.ee


Parim Entrumi projekt on õpilasvahetus Eesti koolide vahel

Noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammi ­Entrum parimaks projektiks pärjati tänavu Otepää gümnaasiumi neidude algatatud Eesti-sisene õpilasvahetusprogramm VeniVidiVici.

“Nüüd on kõigil Eesti noortel võimalik ära käia Nuustakul,” ütles Entrumi idee ellukutsuja, Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive võiduprojekti välja kuulutades. “See projekt tuli, nägi ja võitis!”

VeniVidiVici võitis ka parima sotsiaalse ettevõtluse ja parima Valgamaa projekti tiitli.

Õpilasvahetusest VeniVidiVici kirjutas Maaleht 15. märtsil, kui oli toimunud kaks vahetust. Praeguseks on nädalaks kooli ja kodu vahetanud 20 noort ning terve hulk on veel soovi avaldanud. Õpilasvahetusega on liitunud mitukümmend kooli üle Eesti ja nende arv kasvab.

Liive sõnul on Entrumi põhimõte anda noortele võimalus. “Meie eesmärk on julgustada noori oma ideid ellu viima. Väikesed edukogemused süstivad eneseusku, misjärel ei karda nad enam väljakutseid ning probleemides hakatakse nägema võimalusi.”

Auhinna üle andnud president Toomas Hendrik Ilves ütles oma kõnes, et elus aitavad edasi teadmised, pealehakkamine, koostöö ja vahel ka hulljulgus. “Tahtma peab rohkem ja julgemalt!” soovitas ta.

Lisaks peaauhinnale nimetati võitjad 11 alamkategoorias.

Tänavu toimus Eesti Energia noorte ettevõtlikkuse arenguprogrammi Entrum teine õppeaasta. Sel korral Lõuna-Eestile keskendunud programmis osales 475 noort Jõgeva-, Põlva-, Tartu-, Valga- ja Võrumaalt, nad algatasid oma kodupiirkonna arendamiseks 98 projekti.

Seitsme kuu jooksul said osalejad praktilisi teadmisi oma ettevõttega alustamise ja projektide elluviimise alal. Konkursi “Olen ettevõtlik!” finaali jõudis neist 33 projekti 133 noorega.

Järgmisel õppeaastal arendab programm Viljandi-, Pärnu-,
Saare- ja Hiiumaa noori.

Programmi patroonid olümpiavõitja Gerd Kanter, režissöör Ilmar Raag, laulja Tanja Mihhailova, moelooja Lilli Jahilo ja sotsiaalne ettevõtja Artur Taevere.