KOKSTI

Mida ma tean vabakutselise elust

kananahk ja hanejalad

need on literaadi palad

A. ITSKOK


Miks tõusis elektri ja gaasi hind?

“Naeris” uuris riikliku elektrikompanii peadirektor Valdur Rindkerelt, miks elekter jälle kallimaks läks.

“Oleme viimastel kuudel tunduvalt parandanud meie poolt tarnitava elektri kvaliteeti,” selgitas hr Rindkere. “Usume, et tarbija on nõus eestimaise kvaliteetse toodangu eest ka rohkem maksma.

Kuna elekter on vabade elektronide suunatud liikumine, võis varem juhtuda, et kodumaiste elektronide hulka sattus ka Leedust ning koguni Venemaalt pärit elektrone, mis olid küll suunatud, kuid mitte vabad.

Seetõttu vähendasime juuli algul elektrivõrgu võrgusilmade suurust selliselt, et sealt pääsevad läbi vaid kõige kvaliteetsemad eestimaised ning täiesti vabad elektronid.

Välismaised ning ebastandardsed elektronid tuleb kokku koguda ning tagada, et need enam kunagi meie elektrivõrku ei satuks. Selleks lõime sadu uusi töökohti, käsitöö on aga teadupärast väga kallis.”

Esitasime sama küsimuse ka riikliku gaasikompanii esimehele Leonid Kalkunile, kes oli rõõmuga nõus gaasihinna tõusu põhjendama.

“Maagaas,” selgitas Kalkun, “koosneb peamiselt metaanist, mille molekulivalem on CH4, meil kasutatav gaas põletatakse kas gaasipliitides või muudes kütteseadmetes. Seni kehtinud keemilise valemi CH4+2O2 -> CO2 + 2H2O kohaselt tekkis ühe metaani molekuli põlemisel üks molekul süsinikdioksiidi (CO2) ja kaks molekuli vett (2H2O).

Kuna ühes kuupmeetris gaasis võib olla kuni 2,69×1025 molekuli, tekib selle põletamisel suur kogus süsinikdioksiidi, mis võib olla inimese tervisele ohtlik. Nagu valemist näha, tekib gaasi põlemisel ka arvukalt veemolekule.

Et gaasi põletamine ei kahjustaks tervist ning oleks senisest kuivem, tuli meil rahvusvahelisel gaasibörsil läbi suruda uus valem, mille kohaselt ei teki metaani põlemisel ei vett ega CO2.

Meie töötajail tuleb nüüdsest kõik gaasimolekulid enne nende suunamist torustikku ükshaaval ära kuivatada ning eemaldada neist käsitsi ka seal sisalduvad süsinikuaatomid. See on väga töömahukas tegevus ning ilma rahata seda loomulikult keegi nõus tegema ei ole.”

SERGEI KRAANA

“Naeri” energiapoliitika osakonna juhataja

Naeri karikatuur



VILDE VAADE

Kõik on omavahel seotud. Kohvihind tõusis, kohe tõuseb jahuhind, mis omakorda tõstab leiva- ja õllehinda, mis teisalt paneb põntsu võihinnale ning lööb kõige tipuks lakke ka gaasihinna, mis omakorda kergitab veidi keskkütte- ja küttepuudehinda. Öelge veel, et euro tõstab hinda!

Uus telehooaeg on käimas. Avanädalal jõudis ekraanile ka Riigikogu esimees, kes rääkis midagi. Ja mitte ainult korra, vaid iga päev ja lausa mitu korda päevas. Milline võimas uue hooaja avapauk!

Kuna mu telekal häält ei ole (andsin hääle kolm aastat tagasi Keskerakonnale ära), siis sain ma aru, et spiiker rääkis midagi postkastidest ja küsitluslehtedest. Pikapeale taipasin, millest proua pajatab — meil ju algas teadmistepäeval põllumajandusloendus.

Nõndaks. Nüüd saab iga mats ja vurle endale Riigikogu esimehelt koju otse postkasti ilmatu pika ja segase küsitluslehe, kuhu tuleb kirja panna vastused.

Näiteks mõned küsimused on säärased. Mis pudulojused kellelgi kodus on? Kas on õige võrdlus, et nagu lehm libedal jääl? Millal ja kus saite viimati osa koerailmast? Kes on see kass, kes kõnnib omapead? Kas tead kedagi, kes teab kedagi, kes on põllumees — põline rikas?

Arusaadavalt peab selle läbi viima IRL. Loomulikult ning mõistetavatel põhjustel ei saanud seda korraldada ja telesse naeratama minna Laar isiklikult, seega proua spiiker letti pandigi.

Mina ei usalda enam ühtegi ametnikku. Lihtsalt ei ole võimalik! Pea kõik need, keda tükk aega tundsin ja kellega asju ajasin, on varem või hiljem kinni võetud. Ühesõnaga kinni kukkunud. Mitteseaduslike tegevuste tõttu või nii.

Kulla kapo! Kellega ma tulevikus asju ajama hakkan? Kuidas ma nüüd vajalikke kooskõlastusi ja korraldusi kiiresti saan? Kuidas ma head elu edasi elada saan? Mis nüüd Tallinnast saab?

Ah, kapo? Vastake! Miks te teete lihtsa inimese elu raskeks?

Õhtul käisin seepeale seenemetsas, kus tegin laulu: „Erki noolis, Virge naeris, Vello lõugas!” Rohkem sõnu pole vaja, viis on rahvalik.

ANTON VILDE

põllumajanduslikult loendatud


MUDA MIHKEL PAJATAB

Jälle on päevakorda tõusnud pensionile pääsemise aeg. See on tore uudis, sest siis tunnevad inimesed end 67. eluaastani noorena.

Pensioniea tõus on ärevaks teinud koolilapsi. Nad oletavad, et koos sellega tõstetakse ka õpiaeg 12 aastalt 15ni. Elame-näeme.

Poe juures arutasid filosoofid, et kas selgeltnägijaid tasub uskuda. Tuldi järeldusele, et ühte ennustajat võib igal juhul uskuda. See on Luuavarre oma mees Kaabu Ants. Tema ennustab ainult aastaaegade tulekut ja seni minutilise täpsusega.

Tänavuse sügise saabumist pakub Ants 23. septembril kell 06.09. Oleks selliseid ennustajaid rohkem, võiks oma tulevikku täpselt planeerida.

Leida käis hiljuti juuksuris ja lasi endale poisipea teha. Ta peab seda õnnestunud lõikuseks. Mina temaga ühel meelel ei ole, sest välja näeb ta nüüd nagu vanamees.

Ma ei saa Leidaga enam mõnda aega koos Luuavarres jalutada, sest inimesed võivad arvata, et olen läinud moehaigusega kaasa ja geiks hakkanud.

Külavanemal on plaanis Luuavarressse tuulepark rajada. Kuulutati välja ka konkurss parimale kavale. Võitjaks osutus tema lellepoeg.

Lahendus on lihtne ja loogiline. Teatud lõigule paigaldatakse avatud uksed, mis tekitavad tõmbetuult. Tuulepark luuakse selleks, et soojal suvel saaksid elanikud end veidi tuulutada. Tuulepark peaks valmima juba mõne aasta pärast.

Muda Mihkel



TÕRRE PÕHJAST

Inflatsioon ei ole kõike tuksi pannud. Kümnesendine kõlbab ikka veel kruvikeerajaks.

TUNDMATU AUTOR


VAATAKS TÕTT

EDGAR SAVISAAR: “Ostujõu vähenemise tagajärjel on ettevõtjatel üha raskem tõsta toodete hindu, selle asemel peavad neid ellujäämiseks hoopis langetama.”

Postimees, 7. november 2008



AMET EI RIKU

- Täisverelise autojuhi veres on päris mitu promilli.

- Eunuhh on naisküsimuses karsklane.

- Marjult tuleb elumees maasikaga.

- Ausal ametnikul on väärt nimi, müüdaval — nimiväärtus.

- Kui kostab tule kohin, haarab püromaani kole tuhin.

ANDRES ÜLVISTE

Naeri karikatuur


ASIANTS

- Antsu jaoks on armastus õhk. Seepärast saadab Ants ainult õhusuudlusi.

- Kui Antsul on maa jalge alt kadunud, siis lesib Ants diivanil.

- Ants pole viimasel ajal kordagi vastu hambaid saanud. Ants on hambutu.

JÜRI PAET