Klientidele, kes näitu ei teata, prognoosib Elektrilevi ise aasta lõpu näidu, mis on aluseks viimase suletud turu arve koostamisel.

Börs teeb, mida tahab

Näite saab teatada Eesti Energia või Elektrilevi kodulehekülgede e-teenindustes, samuti lühisõnumiga telefonile 1545 või helistades ööpäevaringsele automaatvastajale telefonil 800 4545. Samuti võib need edastada kliendile saadetud näidukaardi kaudu.

“Palume tungivalt mitte saata e-posti teel, kuna e-kirjaga saadetud näitusid ei saa me piisava kiirusega töödelda ning seetõttu ei kasuta me seda kanalit juba pikemat aega,” pani Sokmann kõigile klientidele südamele.

Avatud turul osalevad võrguettevõtjad edastavad klientide tarbimiskogused Eleringi kesksesse andmelattu igal kuul hiljemalt 9. kuupäevaks. Edastatud kilovatt-tundide alusel saavad kliendid seejärel võrguteenuse ja elektrienergia arved.

Jaanuari esimesel päeval maksis elekter Põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spot Eesti hinnapiirkonnas keskmiselt 31.54 eurot/MWh, 2. jaanuari keskpäevaks oli see tõusnud 40 euroni.

Võrdluseks: 2012. aasta 1. jaa­nuaril oli keskmine hind 29.87 ja 2. jaanuaril 34.69 eurot/MWh.

Milliseks kujuneb tänavu jaanuari keskmine hind, sõltub ilmast, majanduse käekäigust, jaanuaris aset leida võivatest õnnetustest elektrijaamades ja sajast muust faktorist.

Kuu kalkuleeritud keskmine hind on elektriarve aluseks neile klientidele, kes ei kasuta tunniarvesteid. Novembri keskmine Eesti hinnapiirkonnas oli 37.49 eurot/MWh (kõikus 15.40 eurost 73.10 euroni), detsembri keskmine aga 43.56 eurot/MWh.

2012. aasta keskmine börsihind Eesti piirkonnas oli 39.20 eurot/MWh, 2011. aastal aga 43.35.

“Börsihind on tähtis eelkõige neile klientidele, kes on valinud börsihinnal põhineva elektripaketi või otsustanud jääda üldteenusele, mis baseerub samuti kuu keskmisel börsihinnal,” ütles Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.

Kuna avatud turu esimestel päevadel ei ole elektri pikaajalise turuhinna prognoosid oluliselt muutunud, ei ole ka Eesti Energia paketi “Kindel” hind praegu muutunud, lisas Vennik.

Üldteenuse hind selgub

Jaanuarikuu üldteenuse hind (seda hakkavad maksma kliendid, kes ei ole ühtegi vabaturuvalikut teinud) selgub Eesti Energia teatel hiljemalt 9. veebruariks.

Eesti Energiaga on jaanuari algusest rakendunud vabaturulepingu sõlminud üle 395 000 kliendi, teiste müüjate (Elektrum, 220 Energia, Imatra, VKG, Elektrimüügi AS ja Eesti Gaas) osakaal turul on palju väiksem.

Müüjat saab valida ja vahetada praegugi, nüüd sõlmitud lepingud rakenduvad lihtsalt 1. veebruarist või hiljem.



Näitude teatamine Elektrilevile

- E-teeninduse kaudu Elektrilevi kodulehel www.elektrilevi.ee või Eesti Energia kodulehel www.energia.ee.

- SMSiga telefonile 1545 kujul: KLIENT 00000000000 LEP 00000000 P 00000
S 00000, kus KLIENT – isikukood, LEP – võrgulepingu number, mille leiate elektriarve teisel küljelt,
P – põhi- või päevaenergia näit, S – ööenergia näit ja tuleb täita ainult kahetariifse arvesti puhul.

- Näidutelefonile 800 4545 ööpäev läbi töötava automaatvastaja kaudu. Vahetult pärast tervitussõnumit kuulete lühikest helisignaali. Seejärel öelge automaatvastajasse võrgulepingu number, mille leiate elektriarvelt, elektri­arvesti näit või näidud ja tarbimiskoha aadress.

- E-posti teel näite teatada pole otstarbekas.

Allikas: Elektrilevi