Kohalikud on mõistvad ning abistavad teadmiste piires meeleldi. Kuna eestlaste nimed on olnud nende mahakirjutajatele paras pähkel, siis võib nendes olla mitmeid moonutusi ning nimekujud võivad olla päris imelikud.

Reisifirma Mainedd korraldab tänavu Velikije Lukisse veel kaks reisi, kel huvi võib samad kohad ise üle vaadata. Lähem info SIIT.

Fedorihha (ka Fedoriha) kalmistu

Velikije Luki lahingute ajal oli sealkandis diviisi kogunemiskoht ning sealkandis tegutses ka medsanpat. Kuigi ühel hauakivil on varasemad daatumid langenute kohta, maeti sinna ilmselt hiljem langenuid juurde.

Bulõnino kalmistu

Sellel kalmistul leiab staabiülem Voldemar Oja nime. Kalmistut on erinevates nimekirjades nimetatud ka Bolõgino kalmistuks.

Kamenka küla tundmatute sõdurite hauad

Velikije Luki lähedal väikeses Kamenka külas on eestlaste hauad, kuid
kes sinna on maetud, ei ole teada. 1943. a. kevadel sulas lume alt välja Eesti võitleja laip ning külaelanikud matsid hukkunu maha. Hiljem hoidsid hauda aastakümneid korras Gennadi ja Galina Samsonov ning nüüd aitab neid Vera Samsonova oma õpilastega koolist.

Teadaolevalt hukkusid sealkandis korpuslased Elmar Elb, Albert Järlepp, Endel Jürimaa, Jaan Kodasmaa, Endel Laurent (või Laurend) ja Eduard Lelgus. Nimed on saadud vene keelsetest nimekirjadest ja seal võib olla tähevigu või erinevusi originaaliga.

Kes on maetud heinamaale, pole teada. Külaelanike sõnul käisid peale sõdu seal aastaid korpuse veteranid Eestist, mistõttu oletati, et langenud oli eestlane.

Lõtškovo kalmistu

Tüüpiline väike kalmistu, kuhu viib auklik külavahetee, mis lõppeb rohtunud, kuid värskete lilledega kalmistul.

Velikije Luki linnakalmistu

Kahjuks on linnakalmistu liialt suur, et sealt kõiki nimesid kiirelt
oleks jõudnud üles pildistada. Galeriis on üksikud tahvlid, millelt jäi silma rohkem eestlaste nimesid. Samal kalmistul on ka mälestuskivi hukkunud 8. Eesti Laskurkorpuse võitlejatele.

Kalmistu hukkunud sakslastele

Kuigi sakslaste poolel hinnatakse langenute hulgaks kuni 50 000, on linnas vaid üks kalmistu, kus pole kirjas ühtki nime. Uusrikaste esilekerkimise ajal tahtis keegi sellegi platsi siledaks lükata ning sinna endale maja ehitada. Selleks ei andnud linnavalitsus siiski luba, ka kohalikud olid vastu. Ühe mehe sõnul, kes seal läheduses elab ning armeeteenistuse Eestis läbis, olid enne platsil hauakünkad, kuid nüüd on sile maa ja üksikud ristid.

Huviliste viimist sellele kalmistule linnavalitsus ei soodusta ning ühtki silti kuskil väljas pole.

Mart Pordi projekteeritud ja Saaremaa paekivist tehtud eesti keelsete kirjadega mälestussammas Velikije Luki kesklinnas Lovati jõe kaldal.