Kolm kuud tagasi toimunud põlengus osaliselt hävinud lastekodu taastatakse samal kujul, ent ruumide paigutus ja hoone kasutusala saavad olema teistsugused. Kui enne tulekahju elasid majas lapsed, siis edaspidi asuvad seal toimetulekuklassid, lasteaia erirühm sügava puudega lastele, tegevuskeskus, administratsiooni ruumid ja rehabilitatsiooniteenuste pakkumise võimalused.

Sotsiaalministeeriumi finants- ja varahaldusosakonna koosseisuvälise projektijuhi Mario Poluski sõnul ehitatakse taastatud maja lähedusse lastele viis avarat ühekordset peremaja, mis on projekteeritud spetsiaalselt puudega laste erivajadusi silmas pidades.

Eve Kabini sõnul jaotatakse lapsed majadesse eeskätt puuete järgi. Nii hakkab osa lapsi elama peremudeli järgi tegutsevates majades, kus on ka konkreetne perevanem. Osa lapsi, peamiselt voodis lamavaid, vajab aga teistsugust hoolitsust ning nemad kolivad mitme kasvatajaga majadesse.
"Peame majadesse jaotamisel vaatama ka seda, millised lapsed omavahel paremini läbi saavad ja milliste kasvatajatega nad sobivad," selgitab Kabin.

Praegu elab suur osa lastekodulapsi kõrvalasuvas Haapsalu noortekodus, raske liikumispuudega lastele on üüritud sobivaks kohandatud korter. Noortekodu asukate kõrvu pole ehitusmüra veel häirima hakanud.
"Ehitustööd ei sega meid üldse," kinnitab Eve Kabin. "Praegu ei ole tööde tulemust silmaga veel eriti näha, sellepärast ei oska ka oma tundeid sõnastada. Eks hea tunne tekib siis, kui juba seinad kerkima hakkavad."

Ehituse maksumus on 1,9 miljonit eurot – see summa tuleb 75% ulatuses Euroopa Regionaalarengu Fondist ning 25% on riigi omaosalus. Lastekodule põlengujärgselt annetatud raha eest on plaanis soetada uutesse majadesse mööblit ja muud sisustust.

Haapsalu lastekodus puhkes tulekahju tänavu 20. veebruaril, põlengus hukkus kaheksa last ja kaks täiskasvanud hooldusalust.