Huvitavaid toite aastavahetuseks
Pikk pidutsemise aeg, lisaks külaliste vastuvõtt on perenaisele väsitav. Nuputamist on küllaga, mida võiks veel teha, et peale oma pere kõlbaks ka külalistele pakkuda. Vana aasta ärasaatmiseks valige toidud, mille saate varem valmis teha või mis pole eriti keerukad. Küpsetamise asemel pange rõhk kergetele magustoitudele. Suupistete või sooja toidu valmistamiseks kasutage ära kõik paremate toidupalade ülejäägid. Nii säästate raha ja saate maitsva roa, mida tavaliselt ei tee.
Rõõmus vaagen
½ pikka värsket kurki
4 väiksemat tomatit
3 keedetud muna
250 g soola- või suitsulõhet
värsket tilli
salatilehti
Katke vaagen salatilehtedega, asetage sellele neljaks lõigatud paksemad kurgiviilud, tomatisektorid ja poolitatud munad. Lõheviilud rullige roosi moodi kokku ja kaunistage tillilehtedega.
Kaste
200 g hapukoort
½ kl peenikesi kurgikuubikuid
1–2 sl sidrunimahla
1 tl jahvatatud rohelist pipart
½ tl jahvatatud musta pipart
1 tl sinepit
1–2 sl hakitud tilli
Segage loetletud ainetest kaste ja
serveerige eraldi.
Marineeritud maks
½ kg noorlooma- või vasikamaksa
½ l vett
2 sl 30% äädikat
1 sl suhkrut
½–1 sl soola
4–5 nelki
3 tera vürtsi
5 tera pipart
1 porgand
1 sibul
1 loorberileht
2–3 lõiku petersellijuurt
Valmistage loetletud ainetest marinaad, aga äädikat ärge lisage enne, kui sibul ja porgand peaaegu pehmed, siis tõstke kuumust ning lisage kelmest ja soontest puhastatud 1 cm paksused maksaviilud. Keetke umbes 5 minutit, siis võtke tulelt ja laske maksal marinaadis pisut jahtuda. Kui marinaad vajab täiendavat maitsestamist, lisage kohe soola või suhkrut. Tõstke maksatükid vahukulbiga kaussi, vahele pange marinaadist korjatud sibula- ja porgandirattad ning valage kurnatud marinaad peale. Enne tarvitamist hoidke vähemalt 6 tundi jahedas.
Singipasteet
suitsuliha
keedusinki
suitsu- või poolsuitsuvorsti
riivitud juustu
puhastatud vürtsikilu
võid või vahukoort
paar sl džinni
sidrunimahla
Pasteedi jaoks kasutage muidu seisma jäävat, singi lõikamisel pudenenud tükke ja näotuid ääri, mis ei sobi vaagnale. Ajage singitükikesed ja vorstijupid läbi hakkmasina, lisage riivitud juustu või peenestatud vürtsikilu, pehmet võid või vahukoort ja hõõruge või mikserdage ühtlaselt läbi, maitsestage džinni ja sidrunimahlaga. Enne serveeimist hoidke külmikus.
Täidetud õunad
Võtke iga sööja kohta üks suurem õun. Poolitage õunad, õõnestage südamikud välja ja piserdage lõikekohad sidrunimahla või sidrunhappelahusega. Keetke õunu aurutis või sõelal, kuni need on poolpehmed.
Täidiseks tehke salat käepärastest ainetest – prae- või linnuliha lõiked, ebakorrapärased singi- ja juustutükid. Hakkige kõik peeneks, segage majoneesiga ning tõstke õunapooltele. Kaunistada võite musta oliivi lõikude, jõhvikate või mandariiniviiludega ja peenestatud rohelise peterselliga.
Rohelised oad porganditega
400 g külmutatud aedoakaunu
2–3 keedetud porgandit
200 g majoneesi
peenestatud tilli
soola
Keetke oakaunad pehmeks ja nõrutage. Kasutada võite ka konserveeritud oakaunu. Porgandid koorige ja lõigake kitsasteks ribadeks. Puistake majoneesi hulka tilli ja segage hõõrudes. Sättige oad ja porgandiribad korrapäraselt madalasse kaussi ja kallake majoneesiga üle. Hästi sobib see lihtne salat külmalt kalkuni- või kanalõikude kõrvale.
Keel Kaukaasia moodi
1–1 ½ kg keelt (1 veisekeel või seakeeli)
150–200 g soola
2 tl suhkrut
1 porgand
tükike petersellijuurt
5–6 tera pipart
75 g rasvainet
150 g mugulsibulat
ca 300 g šampinjone
1 kl purustatud Kreeka pähkleid
2 küüslauguküünt
250 g hapukoort
½ sl peenestatud petersellilehti
jahvatatud musta pipart
Hõõruge keeled soola ja suhkruga, jätke jahedasse kohta vähemalt 12 tunniks soolduma. Pange kuuma veega keema. Vett võtke nii palju, et see korralikult kataks. Lisage tükeldatud porgand ja petersell. Veisekeelt keetke 2 tundi, seakeeli 1 tund. Jahutage keelt 5 minutit külmas vees, seejärel eemaldage nahk, lõigake kuubikuteks, pange haudepotti. Peenestatud sibul praadige rasvaines koos tükeldatud seentega. Pähklid segage puruks tambitud küüslaugu ja hapukoorega, valage seentele. Maitsestage kaste soola ja pipraga ning valage haudepotti keeletükkidele. Kuumutage tasasel tulel aeg-ajalt segades, aga ärge laske enam keema minna. Valmis toidule puistake peterselli. Serveerige kuumalt kartulite, riisi või nuudlitega.
Liha-heeringavorm
250 g keedetud või praetud liha
½ puhastatud heeringat
1 sibul
2 sl jahu
2–3 keedetud kartulit
3 sl hapukoort
2–3 muna
1 sl riivitud juustu
1–2 sl võid
soola
jahvatatud musta pipart
Ajage lihatükid ja puhastatud heeringafilee koos külmade keedetud kartulitega läbi hakkmasina. Kui kasutate äsja keedetud sooje kartuleid, võite need pudrunuiaga katki tampida. Kuumutage peenestatud sibul 1 sl võiga klaasjaks, segage jahuga ja lisage läbiaetud massile, kloppige juurde munakollased ning maitsestage soola ja pipraga. Kõige lõpuks lisage tasakesi segades vahustatud munavalged. Määrige ahjuvorm võiga, kallake sellesse segu, tasandage pealt ning puistake juustuga üle. Järelejäänud võitükikesed asetage pinnale. Küpsetage mõõdukalt kuumas praeahjus 30–40 minutit. Niipea kui vormiroog eraldub ahjuvormi äärtest, on toit valmis. Juurde andke mõnda teravamaitselist kastet ja toorsalatit.
Suitsuheeringa-riisiroog
300 g suitsuheeringat või -makrelli
250 g pruuni riisi
2 sibulat
3 sl õli
1 tl karrit
4 keedetud muna
2 sl rohelist peterselli
1 sl hakitud tilli
2 sl rosinaid
soola
purustatud musta pipart
Keetke riis pehmeks ja nõrutage. Koorige sibulad, lõigake ratasteks ja hautage õlis kuldpruuniks, lisage karri ja kuumutage segades veel kaks minutit. Puhastatud heeringafileed poetage suurteks tükkideks ja lisage sibulatele. Kuumutage panni raputades kuni kala tuline. Segades lagunevad kalatükid liiga peeneks. Seejärel segage juurde keedetud riis, hakitud munad, peenestatud till, petersell ja rosinad. Segage ettevatlikult või raputage segi, maitsestage soola ja pipraga. Kaunistage tilli või petersellilehekestega. Soovi korral jätke rosinad lisamata.
Kakaomaitseline mannavaht
½ l piima
½ kl mannat
½ kl suhkrut
1–2 sl kakaopulbrit
Segage kakao suhkruga, lisage vähehaaval kuum piim ja kuumutage keemiseni. Sõristage ühtaegu segades juurde manna ja keetke, kuni mullid eralduma hakkavad. Tõstke tulelt, jahutage ja vahustage. Serveerige marjakompoti või keedisega.
Piimasupp õuntega
½ l piima
2 munakollast
3 sl suhkrut
2–3 õuna
1 tl kaneeli
Hõõruge munakollased 2 sl suhkruga, lisage kuum piim ning kuumutage segades, kuni segu pakseneb. Puhastage õunad, lõigake õhemateks sektoriteks, keetke pehmeks väheses vees, millele lisage 1 sl suhkrut ja kaneeli. Pärast jahutamist lisage õunad paksenenud piimasegule. Piimale võite lisada ka kompotivedelikust nõrutatud õunu ning maitsestada kaneeliga.
Mesine kaste
200 ml vahukoort
½ l maitsestamata jogurtit
4–5 sl vedelat mett
3 sl sidrunimahla
1 tl vanillsuhkrut
Soojendage kristalliseerunud mett veidi, et see pehmeneks, segage jogurtiga, maitsestage sidrunimahla ja vanillsuhkruga. Vahustage koor ja lisage jogurtile, segage ettevaatlikult lusikaga alt ülespoole tõstes. Kaste sobib värskete puuviljade, kompotimarjade ja piparkoogipuruga.
Punased pirnid
6–8 kõva viljalihaga pirni
¾ l mustasõstramahla või punast veini
½ kl vett
1–1 ½ kl suhkrut
2 tükikest kaneelikoort
8 nelki
tükike sidrunikoort
Koorige pirnid ja pange tervelt mahla sisse keema, lisage maitseained ja vähese veega segatud suhkur. Keetke tasasel tulel, kuni pirnid on pehmed. Valvake, et pirnid säilitaksid oma kuju ega hakkaks liigsel keetmisel lagunema. Laske jahtuda vedelikus. Serveerige jäätise või vahukoorega.
Rummiga maitsestatud puuvili
Lõigake pestud puuvili viiludeks, puistake neile veidi suhkrut ja piserdage rummiga. Hoidke tarvitamiseni külmikus. Serveerimisel tõstke jäätis magustoidupokaalidesse, peale pange külmi puuviljalõike, millele võite valada veel mesist kastet.