Kirve-, naela- ja püksirihmasupp
Tihtipeale sünnivad ainulaadsed road väga lihtsal põhjusel - kindla retsepti aineloetelu ei vasta meie tagavarade hetkeseisule, aga sööjad ootavad ammulisui.
Naelasupp
Vanatüdrukult ootamatutele külalistele
2 sidrunit
3 apelsini
2-3 närtsinud õuna
4 tomatit
5-6 kartulit
½ pikka salatikurki
mett
puljongipulbrit
mõned sibulad
küüslauku
õli
margariini
kuivatatud maitserohelist
soola
Sulatage keedupoti põhjas margariin ja lisage sorts õli. Riivige pestud sidrunite koor ning pärast valge koorealuse osa eemaldamist lõigake ka viljaliha kuuma rasv-aine sisse. Lisage tükeldatud õunad, tomatid, kurk, sibulad ja kartulid. Pärast läbikuumutamist lisage keeva lihapuljongit ja mett, keetke kõik pehmeks. Seejärel püreestage segu ning lisage värskeid või kuivatatud maitsetaimi - sellerilehti, iisopit, majoraani, basiilikut, rosmariini, kõige lõpuks purustatud küüslauguküüs.
Naelasupi koostis on vaid näidis, mille võib loominguliseks eeskujuks võtta.
Püksirihmasupp
Kunagi hõiskas väike tüdruk täiskasvanute seltskonnas püksirihma pingutamise jutule vahele: "Minu isal on traksid, rihma keetis ta supiks!" Nii oli isa öelnud lapsele kord supist leitud pruuni kamaratüki kohta. Vastavalt aastaajale varieeruvad supis küll köögiviljad, aga ilma kamara ja tangaineteta püksirihmasuppi ei saa.
1-1½ l vett
200 g suitsukarbonaadi kamarat
½ kl kruupi või tangu
2-3 kartulit
1 porgand
1 sibul
värskeid kapsalehti
hakitud maitserohelist
soola
pipart
Pange kamaratükid leotatud kruupidega keema. Pärast vahu eemaldamist lisage tükeldatud sibul ja porgand, siis kartul ning kapsalehed. Keetke kõik pehmeks. Võtke kamaratükid supist välja, lõigake väiksemaks ja tõstke tagasi, lisage maitserohelist, soola ning jahvatatud pipart.