„Valitsuskomisjoni ja omavalitsusliitude koostöökogu delegatsioonide läbirääkimistel 2015. aasta riigieelarve osas omavalitsusliite kavandatavast keskkonnatasude seaduse muudatusest ei teavitatud ning kohalikud omavalitsused on oma 2015. aasta eelarvete projektide ettevalmistamisel arvestanud kehtiva keskkonnatasude seadusega“, lisas Võigemast.

Õigus omavalitsuslike ülesannete rahastamissüsteemi stabiilsusele on üks kohaliku omavalitsuse finantsgarantii elementidest. Linnade liit taunib eelnõu menetlemist kiirkorras, nähes ette vaid ühe päeva parandusettepanekute esitamiseks peale esimest lugemist Riigikogu täisistungil, mis toimub vaid kolm nädalat enne uue eelarveaasta algust.

Eelnõu kohaselt täiendatakse Keskkonnatasude seaduse § 9 lõikega 51, mis näeb ette liiva ja kruusa kaevandamisel allpool põhjavee taset kasutada keskkonnatasu arvestamisel ka 2015. aastal ja edaspidi sooduskoefitsienti 0,5.

Linnade liidu arvates väheneks uue regulatsiooniga ka keskkonnaameti kontroll põhjaveetaseme tegeliku säilimise või mittesäilimise üle.