Lõhehautis tomatikastmes

- 300 g lõhefileed

- 1 dl hakitud sibulat

- 1 küüslauguküüs

- 1 sl õli

- 400 g tomatikastet või kodust ketšupit

- 1 dl vett

- 1 sl suhkrut

- 3 sl peenestatud basiilikut

- 3 sl riivitud Parmesani

- 1 tl soola

Peenestage küüslauk ja kuumutage hakitud sibulaga väheses õlis. Lisage tomatikaste, loputage vähese sooja veega hoidisepurk ning kallake kastmele, lisage veel 1 dl vett ja suhkur. Laske kastmel keema tõusta. Paari minuti pärast pange kastmesse kuubikuteks lõigatud lõhefilee. Hautage keskmises kuumuses 5–10 minutit. Valmis toidule puistake peenestatud basiilikut ja juustu. Juurde andke keedetud lintnuudleid või spagette.

Kalkunitükid karrikastmes

- 450–500 g kalkunirinda

- 1 sibul

- 1 küüslauguküüs

- 1–2 sl riivitud ingverijuurt

- 400 g karrikastet

- 200 g maitsestamata jogurtit

- 1 sl õli

Lõigake kalkuni rinnatükk õhukesteks paladeks. Pruunistage õlis kergelt pruuniks. Kooritud sibul ja küüslauguküüs hakkige peeneks, lisage koos riivitud ingveriga lihalõikudele ja kuumutage segades. Kui need on pehmenenud, valage juurde karrikaste ja jogurt. Segage kõik korralikult läbi ja hautage kaane all umbes seitse minutit. Kastmega serveerige keedetud riisi. Toit maitseb veelgi paremini, kui lisate riisile kuival pannil röstitud mandlilaaste.

Kartuli-kurgivorm

- 6 suuremat kartulit

- 2 hapu- või soolakurki

- 50–100 g purustatud sarapuupähkleid

- soola

- 1 küüslauguküüs

- 2–3 tl võid või 2 sl majoneesi

- 2 dl piima

- 2 dl kartulikeeduvett

- 2 sl kuivikujahu

Keetke kooritud kartulid pehmeks, aga ärge valage kogu keeduvett ära, vaid kallake osa eraldi nõusse. Tampige kartulid pudruks, lisage või (majonees) ja kuum piim ning hõõruge korralikult läbi, vajadusel lisage kartulikeeduvett, sest see segu peab olema pigem vedelavõitu kui tihke. Hakkige kurgid hästi väikesteks kuubikuteks ja segage koos purustatud pähklitega kartulimassi. Soola lisage siis, kui kasutate hapukurki. Soolakurgi puhul olge soola lisamisega ettevaatlik, et seda ei saaks liiga palju. Kallake segu võiga määritud madalasse ahjuvormi, tasandage pealt ja katke kuivikujahuga. Küpsetage ahjus 200° juures 20–30 minutit.

Makaroni-lihapallisupp

- ca 1 l vett või lihaleent

- 400 g hakkliha

- 2 tl hakklihamaitseainet

- 2 sl riivsaia

- 400 g tomatikastet

- 1 dl nuudleid või sarvekesi

- 250 g külmutatud aedvilju

- pisut soola

- hakitud petersellilehti

Segage hakkliha, maitseaine ja riivsai korralikult ühtlaseks massiks. Veeretage sellest u 20 lihapalli. Keedunõusse valatud vesi või lihaleem laske keema tõusta, lisage tomatikaste ning makaronid. Keetke 4–5 minutit, siis lisage külmutatud aedvili. Kui supp uuesti keema tõuseb, lisage lihapallid ja keetke veel 5 minutit. Valmis supp tõstke tulelt, kontrollige maitset, vajadusel lisage soola, kaunistage hakitud peterselliga.

Kalasupp lõhefileest

- 1 ½ l vett

- 400 g lõhe- või kohafileed

- 5 kartulit

- 2 porgandit

- 1 petersellijuur

- ½ porrut

- 2 küüslauguküünt

- 1 loorberileht

- 3 sl tomatipastat

- 1 tl soola

- 1 tl aed-liivateed

- peenestatud tilli

Peske, koorige ja peenestage aedviljad. Pange nad keema kuuma veega. Lisage loorber, tomatipasta ja muud maitseained. Keetke, kuni aedviljad on peaaegu pehmed, seejärel lisage kuubikuteks lõigatud kalafilee. Supi valmimiseni keetke veel tasasel tulel 5–7 minutit.

Kanasupp broilerist

- 1 l vett

- 300 g broilerilõike

- 2 sibulat

- 2 porgandit

- 1 paprika

- 7 kartulit

- 1 sl õli

- 1 tl soola

- ½ tl purustatud valget pipart

- 1 vürtsikas konservkurk

Koorige ja tükeldage sibulad, porgandid ja kartulid. Pestud paprika poolitage, eemaldage seemned ja lõigake peeneks. Pruunistage keedunõu põhjas väheses õlis broilerilõigud. Lisage kõik peenestatud aedviljad ja vahetevahel segades kuumutage kõik korralikult läbi. Seejärel kallake peale kuum vesi ning maitsestage soola ja pipraga. Keetke umbes 15 minutit, kuni kartul pehme. Valmis supile lisage hästi peeneks lõigatud vürtsikas kurk.

Sidrunimaitseline risoto

- 3 dl risotoriisi

- 1 l vett

- 2 juurviljaleeme kuubikut

- 1 küüslauguküüs

- 1 sibul

- 1 sl õli

- 1 sidruni mahl

- 1 sidruni riivitud koort

- ½ tl purustatud musta pipart

- ½ dl riivitud juustu (Parmesani)

- värskeid sidrunmelissi lehti

Koorige-peenestage sibul ja küüslauguküüs ning kuumutage õlis koos riisiga keedunõu põhjas, kuni riis muutub klaasjaks. Siis valage natukehaaval peale kuuma juurviljaleent ja segage kogu aeg riisi pehmenemise kestel. Hoidke keedunõu keskmises kuumuses. 20 minuti pärast maitsestage riis sidrunikoore ja -mahlaga, samuti pipra ja juustuga. Lauale andke melissilehekestega kaunistatult. Niisugune risoto sobib hästi kala või aedviljade juurde.

Tatratangu-kohupiima-vormiroog

-  ¾ kl tatratangu

- 2 ½ kl vett

- 200 g kohupiima

- 1 sl võid

- 1 muna

- 2 sl suhkrut

- 1 sl riivsaia

- ½ sl riivitud sidrunikoort

- soola

Keetke tatar soolaga maitsestatud vees pehmeks ja laske jahtuda. Segage või ja suhkur, vahustage, lisage lahtiklopitud muna ja sidrunikoor ning läbi sõela surutud kohupiim. Segage maitsestatud kohupiim jahtunud tatrapudruga. Määrige ahjuvorm võiga ja puistake üle riivsaiaga, kallake segu vormi ja küpsetage keskmise kuumusega ahjus 30–45 minutit. Serveerige kuumalt hapukoorega, jahtunult puuvilja-marjakastmega.

Neljavilja-ahjupuder

- 5 dl neljaviljahelbeid

- 1 l piima

- 4 dl vett

- 3 sl suhkrut

- ½ tl soola

Segage kõik ained ja valage võiga määritud ahjuvormi. Hautage ahjus 150° juures umbes kaks tundi. Juurde andke kisselli või mahlajooki.

Rikkalikult maitsestatud riisipuding

- 2 dl riisi

- 1 l piima

- 4 sl võid või margariini

- 2 dl purustatud India pähkleid

- 2 tl kaneeli

- 2 tl kardemoni

- 2 tl vanillsuhkrut

- 3 sl sidrunimahla

- ½–1 dl mett

Sulatage või keedunõu põhjas, lisage pool pähklikogusest, kaneel ja kardemon. Kuumutage pidevalt segades paar minutit. Seejärel lisage riis, mesi ja piim. Keetke tasasel tulel aeg-ajalt segades 30–40 minutit. Et vältida põhjakõrbemist, pange pudingunõu madalasse veega täidetud keedunõusse. Pisut enne riisi valmimist maitsestage vanilli ja sidrunimahlaga. Kui soovite serveerida pudingut portsjoniviisi, suruge enne täitmist kausikestesse õhuke toidukile. Sellega saate pudingu vormist kätte ilma selle nägusat kuju rikkumata. Täitke need siis, kui puding on veidi maha jahutunud. Täitmisel raputage kihtide vahele ülejäänud pähklid. Pudingu võite panna ka ühte suurde vormi ja tükeldada serveerimise eel. Pudingu juurde andke marjapüreed või kisselli.

Keetmata puder marjadega

- 200 g vaarikaid või muid marju

- 1 banaan

- 1 ½ dl rukkihelbeid

- 1 dl kaerahelbeid

- 3 dl vett

- 1–2 sl suhkrut

- ¼ tl soola

Segage helbed veega, maitsestage soolaga. Tükeldage banaan ja suruge katki marjad, lisage need helvestele ning pange seisma. Kasutada võib nii külmutatud kui ka kompotimarju, mille vedelikust osa võite lahjendada veega ja kallata helvestele. Sõltuvalt sellest, kas marjad on hoidistatud suhkruga, võite suhkrut natuke lisada või üldse suhkru pudrule lisamata jätta. Õhtul valmis segatud ja külmikus hoitud puder on hommikul hea võtta. Suvisel ajal tarvitage hooajale vastavaid värskeid marju.