Sagadi mõisas on külastajatel võimalik endale ise sobiv naps teha. Foto: Raivo Tasso

Kena naisterahvas vajub näost ära ja hakkab ehmatusest tuikuma, kui kuuleb, et nüüd seisab ees ... viinakoolitus ja degusteerimine. Peast tormab läbi kole mõte: nüüd tahetakse minust sulaselge joodik teha, kui seda labast alkohoolikute rüübet pakutakse. Öäk!

Tunnikese möödudes on naine nagu uuesti sündinud. Räägib ennastunustavalt, milline eriline ajalugu, kommete ning maitsete ilm on seotud valge viinaga, mis ei tundugi enam nii labane. Pealegi – just Eestis on toodetud maailma kangeim piiritus, võib ta teadlikult lisada.

Selliseid lugusid oskavad hulgi rääkida Lahemaa mõisate Palmse, Sagadi ja Vihula töötajad, kes aina enam tegelevad populaarsust koguvate piirituse ja viinaga seotud ettevõtmistega. Aga selleks, et viinatootmise, -maitsmise ja -kultuurini jõuda, tuli mõisates enesteski piire ületada. Näha piirituses ja viinas avastamisväärset rikkust, mitte probleemi. Nii tunnistavad tegijad praegu.

Avalehele
0 Kommentaari
Loe veel: