Briti põllumajandusorganisatsioonide juhid on pöördunud oma elanike poole palvega tulla appi farmitöödele, et aidata rahvast toita koroonaviiruse ajal ja üha kasvava tööjõupuuduse tingimustes, kirjutab väljaanne Farmers Weekly.

Töökäte puudus on briti farmereid tabanud eriti valusalt, kuna juba Brexiti tõttu jäid paljud ajutised põllutöölised riiki tulemata. Nüüd on piirid kinni koroona pärast. Aastaringselt on töötanud Suurbritannia põllumajanduses 116 000 Euroopa Liidu kodanikku, lisaks on riiki reisinud hoojatöölised mõneks kuuks.

Farmers Weekly veergudel tuuakse esile, et Suurbritannia farmides on tavaliselt 70 000 hooajatöötajat, neist paljud on pärit välismaalt, kuid reisipiirangud ja rangem piirikontroll mõjutavad märkimisväärselt nende inimeste arvu, kes suudavad Suurbritanniasse reisida.

„Vajame hädasti Suurbritannia tööjõudu, kes aitaks saaki koristada, et rahvast toita,“ teatas tööjõuteenuse pakkuja HOPS Labour Solutions tegevdirektor Sarah Boparan.

Hooajatöölisi on vaja nii köögiviljafarmidesse, põldudele kui ladudesse aedviljade töötlemiseks ja pakendamiseks.

HOPS Labour Solutions on koostöös briti noorte talupidajate föderatsiooniga algatanud uue liikumise, julgustades inimesi kandideerima taludesse tööle. Hooajalisele põllutööle plaanitakse suunata lisaks töötutele ka tudengid.

Inglasi on innustatud maale appi minema ka väitega, et Euroopa Liidust lahkumisega tuleb nüüd oma kaubanduskeskuste lette täita hoopis rohkem kodumaiste aedviljadega.