Koduteenuses me ei ole teinud muutusi. Kõik inimesed, kes on koduteenusel, nendega on küll ühendust võetud, aga ei ole midagi ära jäetud. Selles mõttes läheb kõik edasi. Ja loomulikult just see koduhooldustöötaja on esimene, kes klientidega kohtub. Kui vähegi saab, me vähendame kontakte ja jätame need ära, aga kes on üksinda, see saab oma esmavajaliku kätte.

Kõnesid on olnud palju?

Ei, Haapsalus mitte. Meil siin mitte ja need, kes on koduteenustel, üksikud inimesed, nemad saavad oma esmavajaliku kätte. Meil on ka see, et kuna koduteenus – julgen öelda – on ka tavaolukorras hästi korraldatud, siis meil ei tule väga palju uusi… Vähemalt täna (16. märts). See, mis võib lähinädalatel tulla, seda ei oska öelda. See hakkab ka olenema sellest, kas lähedased jäävad haigeks või ei jää. See võib iga päev muutuda.

Lasteaedades võetakse vastu ainult lapsi, kelle vanemad ei saa koju jääda ja on tööl näiteks politseis, kauplustes või päästeametis.

Kõikidele on väga tungiv soovitus: kui on võimalik, jätke laps koju. Kui vanem on kodus, siis jätku ka laps koju. Siin on pigem see, et me ei võta vastu, vaid kui vanem kodus, on mõistlik, et ka laps on kodus. Asutuste sulgemine ei ole eesmärk, eesmärk on see, et kontakte oleks võimalikult vähe. Kui me toome lapse lasteaeda, siis absoluutselt kohe see kontaktide arv suureneb.

Mis seis lasteaedades on?

Oleme lasteaedade seisuga täiesti kursis. Käisime ka (eile – toim.) lasteaaiad läbi. Lasteaias on vähe lapsi. Kõige rohkem oli 11 last, aga muidu on kaks, neli, viis või mitte ühtegi.

Rühmades või lasteaias kokku?

Lasteaias, terves lasteaias. Lasteaedades on hästi vähe lapsi.

Kas mingeid rahalisi kohustusi on linnale juurde tulnud?

Peame mõtlema läbi toitlustamise, et lapsed, kes jäävad koju ja pered, kes on vähekindlustatud, kelle lapsed on saanud haridusasutuses nii tasuta hommikuputru kui ka tasuta lõunasööki – et see on teema. See on kindlasti laual ja seda lähipäevadel, kuidas me selle tagame, et kellelgi oluliselt halvem ei hakka. Halvem hakkab nii või teisiti, aga pigem see, et keegi ei jääks päris esmasest abist ilma. See on tõsiselt teema.

Kas kuskil töötab supiköök selle jaoks, et vajadusel neid peresid aidata või aitate rahaga?

Me oleme täna (eile – toim.) esimest päeva selles olukorras. Mõlemat varianti oleme mõelnud. Üks variant on tõesti täiendav ühekordne toetus lapsevanemale, teine variant on toiduainetena. Ja kolmas on supiköök. Pluss ka see, et kui me koolidega rääkisime, siis hästi tänulik algatus on “Igale koolilapsele arvuti”. Tavaelus me seda ju ei mõtle, et kui perekonnas on üks arvuti, siis sellega saavad kõik hakkama, aga kui kodus on mitu last, pluss kodukontoris olev lapsevanem, siis see kohe muudab olukorda. Koolidega oleme rääkinud, et need probleemid hakkavad välja tulema ja vastavalt sellele saab neid lahendada. Minu meelest on “Igale lapsele arvuti” hästi vahva algatus.

Kui palju abivajavaid peresid või lapsi on?

Meil on igakuist toimetulekutoetust saavaid peresid Haapsalu linnas umbes 70. Need on pered. Siis veel pered, kus on lapsed. Me saame vaadata selle järgi, aga ka selle järgi, millised pered on saanud lasteaia või pikapäevarühma toiduraha vabastuse ja pluss saame otse võtta andmeid ka õpetajatelt ja klassijuhatajatelt. Saame sedapidi hakata liikuma.

Ja hinnanguliselt, palju neid kokku on?

Ei ütle niimoodi.