Ajutine töövahenduse miniportaal loodetakse töökorda seada homme.

Töötukassa kommunikatsiooni peaspetsialist Lauri Kool märgib, et alates reede pärastlõunast on töötukassas koostatud erinevaid ettepanekuid ja tehtud arvutusi, kuidas aidata inimesi, kes praegu tööd teha ei saa.

Lauri Kooli sõnul on oluline teha otsus kiiresti, sest nii sotsiaalministeeriumi kui töötukassa eesmärk on, et ettevõtted ei peaks uksi kinni panema ja inimesed ei jääks tööta.

Kool kinnitab, et väga palju on juba uuritud, kuidas võiks uus toetus toimida, sest ükski firma ei soovi uisapäisa oma töötajaid hakata lahti laskma, kuigi tulevik äri mõistes midagi edulist ei tõota.

Küsimusi, millele tuleb kiiresti vastuseid leida, on mitu. Kasvõi see, kuidas määrata ettevõtted ja valdkonnad, kellele pakutakse loodavat toetust ja milline on tehniline lahendus, mida toetusmeetme (või meetmete) puhul kasutada. Töötukassas leitakse, et pole mõistlik päris uut tehnilist lahendust leiutada, sest siis võtab abi jagamine liiga palju aega.

Homme hommikul koguneb töötukassa nõukogu, ühise laua taga saavad kokku nii tööandjate, ametiühingute kui riigi esindajad. Sotsiaalminister Tanel Kiik on öelnud, et eesmärk on otsus teisipäeval ka langetada ja ettepanek valitsusse saata.

Seejärel võiks juba neljapäeva õhtuks olla plaanil ka valitsuse heakskiit. Kuna keegi pole väljendanud vastuseisu töötukassa reservide kasutamisele raskustes ettevõtetele palgatoetuse maksmisel, siis on olemas ka kindlus, et otsused tulevad kiiresti.

„Usun, et homme õhtupoolikuks on teada nii see kui palju toetatakse, kui see, kuidas saab taotlema hakata,” kinnitab Lauri Kool. „Kui arvestada, et kell 9 algab nõukogu, siis ma loodan, et pärastlõunaks on infot, kindlasti sotsiaalminister soovib infot jagada, ta on ka töötukassa nõukogu eesmees.”

Kool kinnitab, et töötukassa jälgib reaalajas registreeritud töötuse muutumist ja teateid kollektiivsete koondamiste kohta ja annab olulistest muutustest avalikkusele teada.

„Hetkel tegeleme tööandjatega, kellel on tarvis ootamatult ajutiselt tööjõudu, loomisel on keskkond, kus saaks kiiresti kokku viia inimesed, kel ajutiselt tööd vaja, ei saa eriolukorra tõttu tööd teha ja need tööandjad, kel kohe oleks midagi pakkuda – selline ajutiste tööde portaal,” kirjeldab Lauri Kool. „Praegu liigume selles tempos, et homme on see olemas.”

Lisaks kinnitab Kool, et suuremat koondamislainet veel pole. Täna hommikul tuli ühe kaubavedudega tegeleva ettevõte teade, 14 inimest koondatakse. Ja täna pärastlõunal teatas Baltic Travel Group, et koondab kuus reisikonsultanti.

Töötuks registreerinud inimeste arv (tänase seisuga)

17.–23. veebruar – 1282.

24. veebruar–1.märts – 1070 (pühade nädal).

2.–8. märts – 1542.

9.–16. märts – 1449.

Registreeritud töötud kokku

1. märts – 36 539.

Täna (16. märts) – 37 270.