Sel neljapäeval maandus esimene tšarterlend Suurbritannias, tuues kohalikele farmeritele hooajatöödele appi 150 rumeenlast, teatati BBC uudistes. Need esimesed võõrtöötajad viiakse riigi idapiirkonna farmidesse salateid korjama. Töökäsi on appi vaja ka sibula-, oa- ja hernekasvatusse.

Kompanii Air Charter Service teatas, et see oli esimene lend kuuest, nimelt plaanitakse Ida-Euroopa tööjõudu tuua Suurbitanniasse veel mitme lennuga kuni juuni lõpuni. Inglased teevad kõik selleks, et nende põldudel ja aiandites ei väheneks tööjõu puuduse tõttu aed- ja puuviljade ning marjade kasvatus.

Samal ajal on kasvanud ka kohalike huvi farmitööde vastu. Üks tööjõu vahendusfirma teatas, et huvi põllutööde vastu on näidanud üles juba 36 000 britti, viimase nädala jooksul pakuti tööd farmides 900 inimesele, aga reaalseid töölepinguid sõlmiti vaid 112 britiga.

Air Charter Service on viimastel nädalatel korraldanud hooajatööliste vedamiseks lende ka teistesse riikidesse. Nii on Bulgaariast ja Rumeeniast lennutatud Saksamaale juba 1000 põllumajandustöötajat. Kõigi hooajatöötajate puhul järgitakse rangelt ka tervisnõudeid, neil mõõdetakse enne lennule lubamist temperatuuri, nad peavad täitma ka terviseküsimustiku.

Ka Soome lubab oma riiki tuua erilendudega 1500 välismaalasest hooajatöölist appi kevadkülviks ja istutamise hooajaks köögiviljataludesse, teatab väljaanne Helsingin Sanomat. Need võõrtöölised moodustavad vaid kümnendiku tavapärasest tööjõust istutus-ja külvitöödel. Tavapäraselt on Soomes hooajatöödel 16 000 võõrtöölist Venemaalt ja Urkainast.

Soome põllu- ja metsamajandusministeeriumi personalijuht Jaana Husu-Kallio teatas, et Ukraina veel otsustab, kas lubab oma inimestel Soome reisida, aga Euroopa Liidu kodanikud, näiteks eestlased võiksid kohe Soome taludesse appi tulla, teatab Helsingin Sanomat.