Keerulist ja mitmepalgelist teemat aitavad värskes veebisaates lahata Maalehe ajakirjanik Bianca Mikovitš ja ajakirja Maakodu peatoimetaja Kadri Tramm.

Saatejuht on Argo Ideon.

“Paljud inimesed ütlevad, et ma olen juba liiga vana, ma ei taha sõita ja ma ei sõida linnas enam. Ma ei sõida talvel enam,” teab Kadri Tramm. Probleem aga võib tekkida nendega, kes arvavad, et on ka eakana endiselt vormis. “Eluaeg autoga sõitnud, miks ma siis nüüd ei või sõita? Aga me kõik teame, et tegelikult seoses vanusega ikkagi koordinatsioon ja reaktsioon muutuvad kehvemaks.”

Kadri Tramm

Perearst, kes annab eakale juhiloa juurde kuuluva tervisetõendi, tunneb ilmselt oma patsienti aastaid. “Loomulikult on inimlikult olemas kaastunne ja nad pigistavad ilmselt silma kinni selle koha peal, kus tegelikult ei tohiks seda teha,” räägib Tramm Maalehe värskes veebisaates.

Maalehe ajakirjanik Bianca Mikovitš ütleb, et me tunnustame seda, kui inimesed oskavad vananeda aktiivselt. “Meil on ju hea meel, et nad ei jää koju istuma, vaid käivadki väljas, sõidavad sinna-tänna ja osalevad ühiskondlikus elus. Müts maha tublide eakate ees, kes kõrges vanuses käivad rahvatantsus või koorilaulus või mujal.

Bianca Mikovitš

Aga minuni on jõudnud ka selliseid juhtumeid, kus tegelikult ümbruskond teab jah, et see tubli vanaproua elab seal, sõidab autoga ja kõik seetõttu vaatavad juba kaugelt ette, kui tema teeotsast mööda sõidavad. Sest nad teavad, et proua sõidab sealt välja, vaatamata ei vasakule ega paremale.”

Kuidas leida lahendust? Kes peaks Eestis vaatama tundliku teema üle ja tegema vajalikke otsuseid?

Kuula Maalehe värsket veebisaadet kohe siitsamast.

1x
00:00