Pelmeenipäeva näol on tegemist pelmeenide väidetava tõelise päritolumaa – Udmurtia 2015. aastal käivitatud maineüritusega, mis kogub aina enam kuulsust.

Eesti Vabaõhumuuseumi pelmeenipäeva tutvustusest leiab huviline ka üht-teist pelmeenide ajaloo kohta. Nimelt: „Udmurdi ja ka komi keeles tähendab sõna pelmeen „kõrvakujulist leiba”. Ürgsest ajast oli pelmeen permi rahvustele maitsvaks talvetoiduks. Tainas valmistati rukkijahust ja veest, liha tükeldati koos sibulaga. Pelmeeni üks ots jäeti lahtiseks. Talvel valmistati lihaga pelmeene korraga väga palju, osa nendest külmutati. Selline „pooleldi valmistoit“ oli heaks kõhutäieks küttidele talvises metsas ning tavaliseks pere talvesöögiks ja külakostiks. Pelmeene söödi koos puljongiga.”

Ja veel: „Pelmeenide valmistamine talvisel ajal on udmurdi perekultuuris levinud traditsioon ka tänapäeval ning on üks udmurtide identiteedi tunnuseid. Udmurdimaal asub ka pelmeenile pühendatud ausammas.”

8. veebruaril, pelmeenipäeval tutvustatakse Eesti Vabaõhumuuseumi setu talu töötoas udmurtide pelmeenivalmistamise traditsiooni. Kõik käsitööna valminud hõrgutised süüakse ühises pidulauas ära.

Eestlaste pelmeenihuvi on aga nii suur, et kõik töötoa kohad on tänaseks läbi müüdud.

Küll aga on võimalik kasvõi Facebooki festivalikülje vahendusel end rõõmustada Udmurdimaal toimuvaga. Samuti jagab ohtralt infot festivali kodukülg, paraku aga mitte põlisrahva, udmurtide keeles.