Kuigi on tavaline reede pärastlõuna, sumiseb “meie Katiks” hüütava naise taluõu mesilastaruna. Kõikjal toimetavad lapsed-noored, keskealised, ka vanaemad. Noortekeskus elab tavalist nooruslikku elu. Kokku käivat Kati õuel aega veetmas 60 noore ja lapse ringis, igapäevaselt 20 ringis. Peamiselt Salutaguse külast ja naaberalevikust Prillimäelt, aga tuldavat isegi Viimsist, Pärnust, Tartust.

Tüüpiline kogukonna hing Katrin Ilau, kes korraga suhtleb nii noorte kui ka telefoniga ja toob seejuures veel veetopsikud käsitöö tarbeks kohale.

Viie minutiga jõuab Kati anda vähemasti viis head nõuannet. Suhelda naabrinaise ja kolleegiga, paluda pesamunast pojal köögist kook tuua. Tutvustada päevakava. Helistada mullakoorma asjus, mida juba aastaid ootab. Kallistada mitut last-noort, lubades, et kohe jätkame vahvate ettevõtmistega. Naeratus ei kao näolt hetkekski. Kõige vahele räägib ära ka oma alati hakkama saamise kreedo. Noorteka igapäevased külalised on seda vist kümneid kordi kuulnud. Naudivad ikka.

Unistus päris aknast


Kunagi istunud praegune noor vanaema Kati väga noore emana oma väga väikese kodu tillukeses köögis. Unistanud, pisike tütar Kerttu süles, et jõuluvana võiks aknata köögile päris akna tuua. Et unistuse täitumine ainult jõuluvana hooleks ei jääks, joonistas Kati ise seinale akna ja pani päris kardinad ette.

“Seega: kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab,” kuulutab ta retsepti.

Kati on külas elu käima pannud ja inimesed kokku toonud.

Naaber Eevi Katko

Arvab lustlikult, et ju ta sellepärast suudab korraga paljut korraldada, et tal olla nõia juured. Pärinevat Tuhala nõiakaevu kandist.

Nõiduslikuna näib ka Kati saabumine 200 hingega Salutagusele 10 aasta eest, et külaelule enneolematut hoogu ja vürtsi anda. Koduks talumaja otsinud Kati rühkinud üle hangede Kaljo tallu, näinud köögiaknal küünalt põlemas. See murdnud südame nii, et ostuotsus langenud paukselt.

Teine otsus tuli ka: püsida kodus nii palju kui võimalik, sest lapsed väärivad lapsepõlve ja päris ema. Mitte sellist, kes kaugel töötab ja alles hilja koju jõuab. Nii kandideeriski Kati kohalikuks noorsootöötajaks sooviga teha tööd enese õuel. Üheski noortekeskuses polnud ta siis käinud.

Noortekeskuse maja, mille noored endale ehitada soovisid.

Katuseta maja


Mida noortekas teha, seda küsib Kati noorte endi käest. Kui noored arvanud, et ehitame maja, siis ehitatudki. Seinad sai projektide abiga püsti, siis selgus probleem ... et katusele pole mõeldud. Aga ehitusmessil tõmmanud õnneliku käega Kati välja 80% soodustuse katusematerjalile.

Praeguseks on Kati krundi veerel ka puhke- ja seiklusrada ning külarahval teadmine, et Kati juures on lapsed kindlas kohas. “Ühel õhtul mängiti siin metsas poole kaheteistkümneni ukakat ehk peitust,” meenutab Kati. Siis alles läinud tema telefon uudishimulike vanemate küsimustest punaseks. Lastele enestele ei saanud vanemad helistada, sest lapsed unustavat Kati juurde saabudes oma mobiilid sootuks. Nii huvitav olevat.

Kiidusõnad: suure südamega Lotte

Ta on külale hea sõbranna, kõigile “meie Kati”, meie Lotte.

Ta on teinud kogukonna heaks 10 aastat vabatahtlikuna tööd, korraldanud talguid, jaanipäevi. Vedas riskiperedele toidupakke toidupangast koju.

Katrini koduhoov on alati avatud muredele ja rõõmudele, nii noortele kui ka vanadele. Katrinil on suur süda ja temaga saavad arvestada kõik küla elanikud. Katrin on aidanud vanemaid inimesi puude ladumisel, arstile ja poodi viinud. Teinud “Kodutunde” saatega koostööd ühe pere abistamiseks. Ning kõike seda kolme lapse ja kahe lapselapse kõrvalt!

Naaber Marika Hurma

Ülepõllunaaber Eevi Katko kostab, et Kati on külas elu käima pannud ja inimesed kokku toonud. Valla noortekeskuse juhataja Veronika Paletzky ja lastekaitsespetsialist Tessi Ilustrumm räägivad, et Kati töö pole sugugi vaid lust ja lillepidu, sest lapsed vajavad külades igasugust abi ja toetust. Saan kuulda, et Kati ei kanna kunagi maha ühtegi noort, ka lausa pätiks minejaid mitte. Ikka otsib ja leiab lahendusi, suhtleb peredega.

Noorte endi ehitatud noortekas on Katit kiitmas naaber Marika Hurma (istub ees), valla noortekeskuse juhataja Veronika Paletzky (seisab) ja lastekaitsespetsialist Tessi Ilustrumm.

Öine otsing


Mööda tuiskab õuele saabunud ringijuhendaja Annika Vinnal, et hakata koos lastega disainima pesulõksusid, millega oma tööde näitus üle riputada.

Vahepeal veel kümmet asja ajanud Kati lisab, et olevat vaikne võrreldes ajaga, mil õuel möllanud 50 Raplamaa last suvelaagris.

Kui Maaleht Salutaguselt lahkub, näib külarahvast, lapsi-noori ees ootavat lahe õhtu bingomänguga ja mullakoorma kohalejõudmise peoga.

Aga äkitselt saabunud ärev teade ühe noore inimese kaduma minekust paneb terve kogukonna koos politseiga hoopis teistmoodi toimima, otsima ja abistama. Kui Katrin suurest otsingust hiljem räägib, ei jõua ta ära kiita kogukonna kokkuhoidlikkust raskel tunnil. Õnneks lõppesid ponnistused kadumaläinu leidmisega.

Noorteka õu on tegemisi ja uudistamisi täis, paremal vastvalminud sopaköök soperdajate ootel.


Kogukonna hing 2022

Konkurss “Maalehe kogukonna hing 2022” väärtustab tegusaid, aktiivseid, toredaid ja ettevõtlikke inimesi, kes viivad elu Eestis edasi oma kogukonnas tegutsedes.

Žürii valis 137 esitatud kandidaadi hulgast välja 10 nominenti, kelle lood toome Maalehes lugejateni maist juulini.

Võitja valivad lugejad Maalehe veebikodus. Võitja kogukonnale korraldab Maaleht auhinnaks meeleoluka simmani.

Kogukonna hinge aitab leida Coop.