Pärnu Nooruse Majas (Roheline 1B) alustab 19. veebruaril hooaja avaüritusega Eesti Fotofestival, mis sobib võrdväärselt hästi nii algajatele kui elukutselistele. Avaüritus asetab rõhu praktikale, mis tähendab teoreetiliste teadmiste saamise kõrval rohkeid praktilisi näiteid ja fotode töötlemisi erinevates õpitubades, võimaldatakse ise pildistada stuudiovälkudega portreed, UV-värvidega maalimist ja pildistamist. Kuulutatakse välja kolm fotokonkurssi, millest kaks on seotud UV-kehamaalingutega ja üks Pärnu linna talviste kultuurisündmustega.

Don Simon A. Tompel ütleb festivali sisu tutvustades nagu muuseas äärmiselt tagasihoidlikult, et polegi kuigi suur fotograaf. „Üldiselt ma fotokunstiga ei tegele, pildistan firmadele peamiselt informatsiooni ja meedia tarbeks,“ räägib endast Eesti Fotofestivali ja Eesti Fotoklubi algataja ning juhataja, keda nähakse tihti kultuuriüritustel pildistamas. „Seega profiil natuke pressifotograafi moodi,“ tunnistab Tompel, kuigi ei pea end fotograafiks, aga nõustub ikkagi enamuse inimeste arvamusega, et teatud mõttes on siiski profifotograaf. Olgu siis fotograafiaga kuidas on, aga ülivõrdes tulihingeline ja hea organiseeria on Don Simon A. Tompel kahtlematult kindlasti.

Kõige suuremalt ja paremini on Eesti Fotofestival kanda kinnitamas Pärnus. Tallinna mnt 12 põhjalikult remonditavas hoones saavad juba lähitulevikus olema oma ruumid. Kuna hoone uuendamine võtab veel aega, siis korraldatakse Pärnus uue hooaja avaüritus ülejärgmisel laupäeval mõnisada meetrit eemal olevas Nooruse Majas Rohelisel tänaval. Kell 16.00 algav avaüritus on kavandatud viiele tunnile, mille sisse mahub aega tee või kohvi joomise ja suupistete näksimise kõrvalt ka omavahelisteks vestlusteks.

Pärnus peetava avaürituse programmi põhiosa moodustavad paljud kasulikud ettekanded ja praktiliste tegevuste harjutamine, millega samal ajal kaasneb ka üksteisega kogemuste vahetamine. Ettekannetega esinevad oma ala asjatundjad. IT-ajakirjanik, arvutispetsialist ja firma Scalewireless esindaja Ando Urbas annab nõu, kuidas teha vanast arvutist failiserverit. Simon Tompel räägib fotokonkurssidel osalemisest ja milliseid vigu saaks vältida. Photoshop asjatundja ning Eesti Fotofestivali videooperaator-monteerija Hannes Rohtma tutvustab fotode töötlemist ja õpetab värvide korrigeerimist. Teine teema käsitlus on temalt Naiste MakeUp Photoshopis. Fotokonkursi “Suvepealinn 2010″ võitja, profifotograaf, Mehis Palotu ülesandeks on antud koguni kolme valdkonna teemade arendamine: mida pildistada talviselt pimedas Pärnus; näpunäited pimedas pildistamiseks ja valgetasakaal (white balance) ning selle korrigeerimine. Ülo Soomets kõneleb stuudiopildistamise nippidest ja portreedest. Oliver Lillma tutvustab erinevaid Phottix kaugjuhtimispulte, välklambi raadiosaatjaid ja Jaapani kvaliteetfiltri tootja Marumi DHG pro seeria filtriparki. Toimuvad Saksa firma Eulenspiegel UV-värvide tutvustus ja UV-kehamaalingutega fotosessioonid.

UV Blacklight ürituse peasponsor www.fimage.eu professionaalsed grimmeerijad ja kehamaalijad Risto Kuusk, Zhanna Karvyalis, Anna Petrushina tutvustavad UV-värve ning maalivad modelle, mida pärast saab pildistada. Kohapeal on kõikidel soovijatel võimalus ka ise oma sõpru UV-värvidega maalida ning pildistada.

Nooruse Majas kuulutatakse välja ka kaks fotokonkurssi, millest ühes tuleb pildistada UV-kehamaalinguga modelle ja teises pildistada võimalikult palju UV-näomaalinguga portreesid. Pildid esitatakse konkursile Eesti Fotofestivali veebikeskkonna kaudu.

Tompel annab hea vihje! Selleks, et võimalikult palju portreesid pildistada, on avaüritusel osalejatel võimalus kutsuda tasuta oma sõpru alates kell 19:30. Sõbrad tuleb registreerida hiljemalt 18. veebruariks elektronposti aadressil info@fotofestival.ee. „Maalige endale või sõpradele kulmud, silmad, nina, põsed, suu, lõug – kasutades fantaasiat ja pildistage portreesid,“ soovitab Tompel. Kuna kõik korraga maalima ei mahu, võib UV-värve osta Interneti kaubandusest www.eulenspiegel.ee ja kodus maalingud ära teha. Nende jaoks, kes tulevad alates 19.30 koos näomaalinguga, on sissepääs tasuta.

Soovitatav on kaasa võtta näorätik, et pärast UV-värvi mahapesemist kuivatada. Muidugi pole keelatud koju minna ka värvitult, sest ilma UV-valguseta maalingud ei helenda. Unustada ei tohiks ka statiivi, kuna õhtul läheb UV-värvidega lõbusaks pildistamiseks. Juba samal õhtul saavad fotograafid soovi korral Nooruse Majas oma väljatrükitud fotosid näidata.

Eesti Fotofestivali varasematest UV Blacklight fotosessioonidest näeb pilte ja videosid Facebook aadressilt www.facebook.com/Eesti.Fotofestival.

Paraku pole võimalik taolist ettevõtmist korraldada päris tasuta. Kuni 18. veebruarini saab osalustasu maksta 20 euri Swedbanki arveldusarvele 221046542534, saajaks Kultuuriühing Eesti Fotofestival MTÜ, selgitusse lisada osaleja nimi, telefon, email. Kes soovib, võib pileti osta 23 euri eest Piletilevi müügivõrgust, Statoil teenindusjaamadest või Internetist www.piletilevi.ee. Hind sisaldab ka jooke (vesi, tee, kohv) ja suupisteid. Kellel isu suurem, saab ise kohapeal kohvikust täiendavalt jooki ja sööki juurde osta.

Kultuuriühing Eesti Fotofestival asutati 2009. aasta suvel Don Simon A. Tompeli algatusel ja profifotograafide kaasabil. „Eesmärgiks seadsime Eesti fotograafia edendamise selliselt, mis ühendaks fotograafia huvidega inimesi ja aitaks kaasa nende arengule,“ selgitab heategevusliku ühenduse visionäär, aktivist ja arendaja Tompel, kes tahab aidata kaasa ka koostööpartnerite, kultuuri- ja riigiasutuste pildipankade täiendamisele, edendades sellega eeskätt Eesti kultuuri, ettevõtlust, sise- ja välisturismi. Seatud sihtide saavutamiseks korraldabki kultuuriühing Eestis mitmesuguseid üritusi, mille hulka kuuluvad erivaldkondade fotofestivalid, -koolitused, -konkursid, -näitused ja muud nendega seotud tegevused. Tompeli sõnul loodab Eesti Fotofestival saada eelpool loetletud ettevõtmiste korraldamises lähiaastate nägemuses Eesti parimaks ja suurimaks tegijaks. Möödunud aastal lisandusid foto- ja videoreportaazid Eesti suuremate kultuurisündmuste ja koostööpartnerite tegevuste kajastamiseks.

Esimese pooleteist aasta paljude tegemiste seas on üks väljapaistvamaid tulemusi on olnud Pärnus fotokonkursi ja fotonäituse „Suvepealinn 2010“ korraldamine. Peatselt on tulemas uus fotonäitus. Nimetamisväärne on kindlasti ka möödunud aastal Pärnus toimunud UV Blacklight esitlus ja töötuba. Pärnu linnaga tehtavast koostööst rääkides mainib Tompel tunnustavalt Pärnu Linnavalitsuse turismi vanemspetsialisti Tõiv Jõul ja linnapea Toomas Kivimägi nimesid ning nimetab teisigi koostööpartnerite esindajaid, kellega on olnud algusest peale suvepealinnas hea ühiseid ettevõtmisi teostada.

Eesti Fotofestival korraldab koostöös Pärnu Linnavalitsusega aastaringselt Pärnu linna kultuurisündmusi kajastavat fotokonkursside sarja, kus toimuvad aastaaegade lõikes fotokonkursid, fotograafide kokkutulekud ja fotonäitused. Järgmine Pärnu linna fotograafide kokkutulek toimub aprillis, kus muuhulgas toimub talvisele konkursile esitatud piltide analüüs, võitjate auhindamine, praktiline fotokoolitus, esinevad kultuurisündmuste korraldajad, jagatakse nõuandeid kevadise sündmuste pildistamiseks jpm. Pärnu Fotograafide kokkutulek on mõeldud kõikidele fotograafiahuvilistele, kes pildistavad Pärnu linna, olenemata sellest, kas ollakse algaja, harrastaja või professionaal.

Eesti Fotofestival kutsub jäädvustama 18.-27. veebruaril toimuvat Jääfestivali (vaata: http://www.waterfest.eu/et/jaafestivali-programm). Koostöös Pärnu LV-ga kuulutab Eesti Fotofestival välja Pärnu linna talviseid kultuurisündmusi kajastava fotokonkursi, kuhu saab esitada fotosid ka Jääfestivali sündmustest.