Kaitseliidu Pärnumaa Maleva pealik Mehis Born viib tule Vabariigi Presidendile

Pärnus toimunud Võidupäeva paraadile eelnesid täna hommikul pärgade asetamine Vabadussõja monumendi juurde, võidutule süütamine ja jumalateenistus Elisabeti kirikus.

Presidendile saadetav ühistuli on süüdatud

Võidupüha ja Maakaitsepäeva tähistamist alustati täna hommikul Pärnus Alevi kalmistul asuva Vabadussõja mälestusmonumendi jalamile pärgade asetamisega.

Samal ajal süüdati Rüütli platsil paikneva Endla rõdumonumendi ees võidutuli, mida president Toomas Hendrik Ilves hiljem Võidupüha paraadil Kaitseliidu esindajatele maakondadesse saatmiseks jagas. Võidutuli liideti kokku varem Pärnus läidetud muinastulest ja Eesti Sõjameeste Mälestuskirikus süüdatud mälestustulest, mis olid hoitud Elisabeti kirikus. Tuled tõid Rüütli platsile Pärnu maavanem Andres Metsoja ja Trivimi Velliste.

Peaminister Andrus Ansip ütles pärast võidutule süütamist, et Eesti Vabariik on ligemale 95 aastaga end riigina tõestanud enda ja maailma silmis ja me pole enam kunagi üksi.

Valitsusjuht meenutas 1918. aasta 23. veebruari õhtut mil advokaat Hugo Kuusner luges Endla rõdul seistes iseseisvusmanifesti kõigile Eestimaa rahvastele. Ansip tuletas meelde, et tollel hetkel polnud lõppsaatus sugugi ette määratud ja manifest oli kõigest esimene sammuke ajas end tõestada. „Sellega oleme lõppkokkuvõttes hakkama saanud," kinnitas peaminister, kelle hinnangul puudutab tänane võidupäev nii Eesti minevikku toonaste riigiloojate kui ka tulevikku tulevaste riigiehitajatega. "Vaba Eesti püsimine on meie kõikide siht, kõige rohkem puudutab võidupäev aga olevikku!“

"Pole kindel, kas Eesti-mõiste või eesti rahvas sellisena 20. sajandist üldse läbi oleks tulnud kui poleks olnud neid esimesi otsuseid ja kõige esimesi võite. Nood otsused ja võidud tagasid Eestile omariikluse, suurima anni, mida oleme seatud hoidma ja arendama," tõstatas Ansip oma sõnavõtus arutleva küsimuse sellest kuivõrd ollakse suutelised võidetut väärtustama ja kas 94-aasta pikkuse töö ohvrite mälestus jääb meiega ka tulevikus. Siiski on peaminister kindel, et eelkäijate pikaaegse töö tulemus kättevõidetud Eesti Vabariigina jääb meile sellisena, nagu seda ise ehitame.

Võidutule süütamise tseremooniale järgnes eelmise aasta parimate naiskodukaitsjate ja kaitseliitlaste tunnustamine tuletooja medaliga. Autasud andsid üle Kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras ja kaitseminister Urmas Reinsalu.

Algusega kell 10.00 toimus Eliisabeti kirikus Võidupüha jumalateenistus, millel osales ka Toomas Hendrik Ilves. Võidupüha jutluse pidas õpetaja Enn Auksmann, kes kutsus üles endile tõtt tunnistama nõnda nagu seda tegi Ristija Johannes, kelle sünnipäeva ollakse jaanipäeval tähistamas. Jumalateenistusele järgnes hoolimata lausvihmast Võidupäeva paraad Pärnu Keskväljakul.

Laulmine vihmas
Tuletooja medaliga autasustatud; võidupüha paraad Pärnus

Samal teemal: