Eestlaste jõululaual hapukapsad verivorstiga
89% Eesti elanikkonnast eelistab jõululaual näha kas päris või üsna traditsioonilisi toite ja vaid 5% prooviks vahelduseks ka midagi eksootilisemat, selgub Turu-uuringute ASi poolt läbi viidud uuringust.
Eestlaste puhul on kindlate jõulutoitude esikolmikus hapukapsad (86%), verivorst (81%) ja seapraad (68%). Mitte-eestlaste puhul on kõige sagedamini jõululaual hoopis kala (57%), seejärel seapraad (52%) ja sült (45%). Verivorsti sööb neist jõululauas vaid 24%.
Väga populaarsed on jõululaual endistviisi ka salatid, nii kartulisalat, rosolje, värsked salatid kui ka pohla- ja kõrvitsasalat. Lisaks kaetakse veel ka magusalaud kus on koogid, pirukad, piparkoogid ja puuviljad.
Jõululauas ei mõelda eriti toidu kalorisisalduse peale - vaid 12% vastanutest ei soovi kindlasti oma jõululauale seapraadi. Sagedamini välistatakse hanepraadi (72%) ja kalkunit (72%) ja kanaliha (39%).