Simultaani võitis valitsev maailmameister Alexander Georgiev seisuga 29:0

Alexander Georgiev, rahvusvahelise kabe valitsev maailmameister, andis täna Pärnus keskraamatukogu konverentsisaalis Akadeemia simultaani neljakümnele mängijale. Vastasteks olid Pärnumaa sportlased, ettevõtjad, omavalitsuste juhid ja teised, kes suutsid kabenuppe liigutada.

Mihkel Tomberg Pärnust ja Inge Roots Kilingi-Nõmmest                                 Hendrik Tamm Sindi Kaljust

Võistluse korraldas Tallinnas lõppenud kabe Euroopa meistrivõistluste peasponsor Pärnu Sadam.

Alexander Georgieviga üritasid jõudu proovida Pärnu Sadama juhid Sander Kilk ja Rein Kilk, kes väärivd kiitust, et neil õnnestus maailmameister Pärnusse kutsuda. Sama julgelt istusid kabelaua taha Eesti kabeliidu ja Euroopa kabeföderatsiooni president Janek Mäggi, korduv Eesti meister juunioride klassis Hendrik Tamm, Sindi linnapea Marko Šorin, tema isa Mihail Šorin, sõudja Allar Raja, Korvpalliklubi Pärnu kapten Silver Leppik ja treener Heiko Rannula, Pärnu Postimehe spordiajakirjanik Enn Hallik, Pärnu maavanem Andres Metsoja, Pärnu linnapea Toomas Kivimägi, Pärnu abilinnapead Meelis Kukk ja Jane Mets, maleliidu president Andrei Korobeinik, Pärnu Muuseumi direktor Aldur Vunk jt.

Kuidas õnnestus maailma esikabetaja Pärnusse meelitada? Sander Kilk vastas, et see oli vanema Kilgi idee ja töö. „Tema andis käsu asja korradada. Pidasime seda kohe supperideeks, sest ega maailmameister tavaliselt ei käi sellistes kohtades. Nii mõtlesimegi teha säärase ürituse. Lisaks prominentidele otsustasime kutsuda ka 10 koolilast. Kutsusime Hendrik Tamme ja veel kolmest Pärnu koolist: Koidula gümnaasiumist, Sütevakast ja Vene gümnaasiumist. Valiku tegid koolide õpetajad,“ rääkis Sander Kilk ettevalmistavast osast.

Sander Kilk ütles enda kohta, et isa õpetas talle malet mängima juba 5 või 6 aasta vanuselt. „Kabe oli alati teisejärguline. Aga koolis oli üks klassivend, kes malet väga ei mänginud ja eelistas selle asemel kabet. Mind see väga ei huvitanud ja seepärast sain enamasti kabes pähe,“ tunnistas noor Kilk.

Enne simultaani algust ütles Sander Kilk, et Pärnu sadama poolt pandi 1000 erone võitja auhind välja õhkõrnas lootuses, et mingi ime läbi võiks see isegi juhtuda. Siiski pidas seda võimalust ääretult pisikeseks ka Janek Mäggi. Isegi viigiga lõppevat mängu peeti suuresti ebatõenäoliseks.

Mängiti nii 64- kui 100-ruudulisel laual. Paar tundi kestnud simultaani järel pidid kõik võistlejad vanduma alla valitseva maailmameistri meisterlikkusele. Siiski väärib mõnigi mängija ka tunnustamist. Toomas Kivimägi lubas enda kõrval istuvale Rein Kilgile, et teeb neljakäigulise kombinatsiooni ja võtab Georgievilt tammi ära. Üritus kandiski vilja, kuigi tegemist oli Pyrrhose võiduga. Kivimägi ütles pärast mängu, et viimati kabetas 10 aastat tagasi.

Marko Šorin on pidev kabetaja ja osalenud edukalt mitmetel turniiridel. Tema alustas ristavanguga, millele Georgiev vastas samaga. Avang mängitigi väga pikalt lõpuni nii, nagu kaberaamatutes kirjas. Pärast simultaani lõppemist küsisin, kas maailmameistrile jäi mõni partii ka erilisemalt meelde? „Jah, laual olevaid mänge jäi küll meelde, aga näod muidugi mitte,“ vastas Grigorjev. Hiljem palus Šorin maailmameistrit appi oma mängu käiku analüüsima, milleks tagasihoidliku loomuga meister oli lahkelt valmis. Šorin soovis kinnitust enda arvamusele, et ühel momendil tekkinud võimalust maailmameistri vastu kabesse minna ei vii siiski viigini, nagu mõned kabetajad on väitnud.  Analüüsi käigus jõutigi tõdemuseni, et hetkeline paremus, mis oleks kombinatsiooni tulemusel mustad kabesse viinud ei oleks taganud mingit edu mängu edasises käigus.

Viimased lõpetajad olid muidugi 100-ruudulisel laual mängijad. Kõige kauem suutis vastu seista Hendrik Tamm. Vaataja pilgu läbi mängisid tublilt vastu näiteks Silver Leppik, Andres Metsoja, Aldur Vunk, mõned õpilased. Rein Kilk viskas nalja ja lubas pidada oma advokaatidega nõu, kuidas võiks kõige õiglasemalt ning maksuameti seisukohalt seadusekuulekalt siiski parimaid premeerida. Eripreemiat väärinuks teiste hulgas ka näiteks Pärnu linnapea ja maavanem, aga kas see ei tunduks sel juhul korruptsioonihõngulisena. Lõpuks otsustas Pärnu sadam Georgievi ettepanekul täiesti tõsiselt, et vaieldamatult on õiglase 500 euro suuruse eripreemia välja teeninud Inga Roots, Mihkel Tomberg ja Hendrik Tamm. Georgiev tunnistas, et kõige suuremat pinget tekitas Inge Roots, kellega mängitud seis kujunes mingil hetkel väga tasavägiseks.

Tänasel simultaanil kohtuniku ülesannetes osalenud mõttesportlaste treener Arvi Tamm esitas ajakirjanikele huvitava küsimuse: kui palju kombinatsioone on 64-ruudulises kabes? Pidavat olema üle 11 miljoni. 100-ruudulise puhul läheb asi veelgi kosmilisemaks. Arvi Tamm soovis kujutleda ühe kuupmeetri suurust liivaga täidetud kasti, milles peaks kõik liivaterad kokku lugema. Siis vast saaks aimduse selle kabelaua kombinatsioonide kujuteldamatust hulgast.