Piia Karro oktoobrikuised koolitused; esiplaanil projektijuht Eha Paas

Projektijuht Eha Paas selgitas, et ettevõtmine on esmajärjekorras suunatud 16-24 aastastele 40 töötule, kes on olnud tööta 6 kuud või kauem. Praegu on veel 7 vaba kohta, neist 1 Sindi linna noorele. Hea võimaluse on seni täiesti kasutamata jätnud Varbla, Koonga, Tõstamaa ja Lavassaare noored. Võimalus on jäetud ka 25- ja 26-aastastele noortele, kuid tingimusel, et nad pole terve aasta kestel suutnud endale tööd leida.

Pärnumaal elavatele noortele pakutakse võimalust väljuda kodust selleks, et osaleda kogukonnatöös, saada koolitust ja tööpraktikat läbi tööklubides osalemise ning leida motivatsiooni ja saada teadmisi tööturul hakkamasaamiseks. Projekti algatajaks oli Pärnumaa Ettevõtlus- ja Arenduskeskus, keda toetavad partneritena Pärnumaa Omavalitsuste Liit, Aktiviseerimiskeskus Tulevik, Pärnumaa Kodukant ja Eesti Töötukassa.

Eha Paas rääkis, et tööga alustati augusti keskpaigas osalejate registreerimise ja mentorite leidmisega. Üldse on praegu 18 mentorit. Noorte jaoks algas projekt 19-st kuni 21. septembrini peetud aktiivlaagriga Lepanina hotellis, kus osalejad tutvusid üksteisega ja võisid muuhulgas osaleda filmivalmistamise töötoas. Põnevat harrastust juhendas Endla teatri videomeister Argo Valdmaa, kes tunnustas noorte loovust.

Laagrile järgnevalt toimus individuaalne nõustamine, mille tulemusel koostati iga noore koolituse ja praktika läbiviimise tegevuskava. See võimaldas kaasata töötuid noori maakonna mittetulundusühingutesse ja noortekeskuste juurde, kus neile kinnitati mentorid kogukonnatöös osalemiseks.

Esmaspäevase õppe viis Sindis läbi MTÜ Raeküla Vanakooli Keskuse arendusjuht Piia Karro, kes on oktoobrikuu tööklubide kujundaja ja ühtlasi ka nelja noore mentor. Piia Karro rääkis CV-de koostamisel asjadest, millele tuleks kindlasti tähelepanu pöörata. Selgus, et tegelikult olid kõik noored juba CV-sid koostanud, aga alati pole osatud kõigele vajalikku tähelepanu pöörata. Tuleb ette aimata tööandja mõtteid, aga ka võimalikke eelarvamusi. Nii pole soovitav märkida oma poliitilist kuuluvust või usulisi eelistusi. Samas ei tule noored selle peale, et julgelt võiks CV sisaldada ka neid töid, mida on tehtud ilma palgata ühiskondlikus korras või sõprade tuttavate juures abis olles. Ka selles võib peituda tööandja jaoks olulist teavet.

Järgmisel koolitusel tahetakse rääkida välismaale tööle asumise võimalustest ja ohtudest. Sellepärast tehti kodutööna ülesandeks ka ingliskeelse CV koostamine.

Järgmise aasta 30. juunini kestev projekt sisaldab kuni 300 tundi õpet ja 4 kuud praktikat. Noortele makstakse stipendiumi, mis on 3,84 € päev. Lisaks sellele tasutakse ka kõik projektiga seotud sõidukulud.

Eha Paasi sõnul pole projektis tegemist mitte niivõrd teoreetiliste teadmiste omandamisega, kuivõrd püütakse kõiges saadavad teadmised viia samaaegselt praktikasse. Nii võib näiteks noor inimene saada aimdust raamatupidamisest, kui ta on abiks andmete sisestamisel või dokumentide arhiveerimisel. Töötades päev läbi arvuti taga, saab peagi selgeks, kas selle laadne kutsevalik on talle vastuvõetav.

Väga oluline osa on mentorite tööl, kelle ülesandeks on luua ja hoida alalist sidet tööle asuva noorega. Tihti on need noored jäänud üksinda iseendaga ja vajavad seepärast suhtlusringkonna suurendamiseks sõbra abi. Mentorid ise on seevastu alati väga suure suhtluskonnaga inimesed, kellel on palju hõlpsam abistada noori tööle suunamisega. Mentorid jätkavad sidemete säilitamist nende noortega veel ka siis, kui nad on tööle asunud, et abistada ja julgustada jätkuvalt edaspidigi.

Näiteks Sindis on noortekeskuse juhataja Helle Vent leidnud Argo Saarmaniga kohe algusest peale väga hea töise kontakti ja sellise suurepärase koostöö tulemusena peaks noormees kindlasti lähitulevikus leidma endale meelepärase palgatöö. Juhul, kui noored leiavad enne projekti tähtaegset lõpetamist endale sobiva töökoha, siis pole kohustust enam projekti raames jätkata.

Aasta lõpust kuni projekti lõpuni ootab teotahtelisi noori ees koolitusega kombineeritud tööpraktika enda poolt valitud valdkonnas. Projekti lõppedes on noored omandanud kogemusi ja saanud ettekujutuse valitud töö valdkonnas. Sellega ollakse tööturul kogemuse ning uute oskuste võrra kindlasti tugevamal positsioonil.

Projekti tulemuste ja noorte kogemuste tutvustamiseks valmib lühifilm.

Samal teemal: