Linnamaalijate kokku kutsuja Üllar Kallau ütles, et käesoleval aastal sobitavad kümmekond kunstnikku maali plakatisõnumitega ja selleks puhuks on Pärnusse tuldud Tallinnast Häädemeesteni.

Kunstnik Mall Nukke on neljandat korda Pärnu linnamaalijate sümpoosionil ja tema töö valmib Pärnu Kunstikooli tagaõues asuva lehtla taolise katuse all kus saab segamatus üksinduses oma mõtetega loomingu lõpule viia. „Mind kutsus Üllar tegema tänavainstallatsiooni ja see ettepanek meeldis, sest mulle meeldib aegajalt midagi läbi asjade deklareerida,“ alustas Nukke oma töö tutvustamist. Maali aluspinnaks oli ta teadlikult valinud satelliidi panni, et konkreetne ese ja sellele kantav maal ning selle läbi edasi antav sõnum moodustaksid ühtse terviku. „Satipann ärgitas mind mõtlema sellele kuidas kogu informatsioon inimeste kohta levib. Inimesi jälgitakse pidevalt läbi turvakaamerate, pankade, telefoni, positsioneerimiste ja see teema on juba pikka aega mind ennast häirinud,“ lahkas Nukke probleemi olemust, tuues selleks konkreetseid näiteid. Näiteks pangast võidakse vaadata kodaniku ostueeliseid jne. See, mis kripeldas hinges, otsustas ta asetada kunstivormi ja tuua tänavale mitte niivõrd isikliku murena, vaid ka teisi kaasinimesi puudutava küsimusena. Nii saigi selle töö teemaks „Ma jälgin sind“, mis on kirjutatud kahes keeles ka panni servadele. Selliselt soovib Nukke suunata inimeste tähelepanu sellele, et kõik me oleme alalise jälgimise all. Panni keskmesse joonistatud euro sümbol aga osundab Nukke sõnul sellele, et rahamaailm panebki inimese rakkesse ja kontrolli alla. Päeval tööd vaadates olid veel mõned kunstniku mõtted tööle lisamata, aga ta lubas maalida ka sinised eurotähed. Siiski mitte korrapäraselt vaid kaootiliselt. „See on hoiatav teos!“

Kus seda tööd edaspidi Pärnu tänavatel liikudes näha võiks saada? „Arutasime täna Üllariga ja ta arvas, et üks koht võiks olla raamatukogu ees – mis on minu meelest hea ettepanek. Võib ka Rüütli platsil olla, aga kindlasti mitte roheluse keskel vaid ikkagi hoonete-müüride või kivi taustal,“ leidis kunstnik, kes on juba paarkümmend aastat olnud oma alale pühendunud ja soovib seejuures ühiskonnas enda ümber toimuvat analüüsida.

Paar aastat tagasi tegi Nukke Pärnusse ühe teise töö. Tookord maalis ta koos tütrega Pärnu jahtsadama kõrval kai ääres püstitoestatud paadi põhjale eelajaloolise kalaskeleti.