Hoolimata lakkamatust lumesajust, mis kestis kogu eilse päeva ja muutis liikumise nii autodele kui jalakäijatele üsna vaevarikkaks, võtsid ootamatult paljud inimesed teekonna ette ja tulid Sindi Linnavalitsuse korraldatud esimesele jõululaadale. Esialgselt koolimaja õuele kavandatud laat otsustati siiski viia üle Sindi Gümnaasiumi pikkadesse koridoridesse ja kasutusele võeti ka saal,

kus oli avatud kohvik ning laval võis näha pisikesi etteasteid oma linna esinejailt.

Koolimaja välisseina karniisi kaunistasid kümned elava tulega läidetud tulukesed ja peaukse juurde viiv laialt lumest puhastatud teed kaunistasid samuti küünlatuled. Lubatud suur tuli leegitses sealsamas koolimaja õuel. Kui palju inimesi eelneva reklaami või juhuslikult

silmatud tulukeste kutsel laata külastasid, on üsna raske hinnata. Pakuti paarisajast kolmesajani. Aga võibolla oli ostlejaid rohkemgi. Sindi haridus- ja kultuuritööspetsialist Kadi Kalmus, kes kandis kogu ettevõtmise täit koormat ja vastutust, teab aga täpselt, et ostlejaid teenindas 52 müügiletti. Kohale tuldi mitte üksnes Sindist, vaid ka naabervaldadest. Kõige arvukamalt oli siiski kauplejaid Sindist.

Sindi Gümnaasiumi õpilased kauplemas

Sindi Gümnaasiumi majandusõpetaja Sigrid Jamnes ütles, et nende koolist võttis jõululaadast osa 20 õpilasfirmat esimesest kuni kaheksanda klassini. Kuna kõik minifirmad olid enda jaoks nuputanud ka väga huvitavad nimed, siis olgu nad kõik ära nimetatud: Kolm põrsakest, Smile, Helbeke, Zipper, Jõuluke, Jõulumaiustused, Jõululelud, Leek, Maius, Välk, Smile Bus, karbid, Light, Sissu&Kiku, Christmas felting, Jõuluingel, Jõulukingid, BinKel, 4.a klassi õpilasfirma, Sindi poisid, Jõulukaunistused. Jamnese sõnul teenisid

õpilased kokku umbes 3200.- krooni. Õpilasi juhendasid majandusõpetajad Galina Arum, Jelena Oleštšenko, Naima Soosaar ja Sigrid Jamnes. Arendusjuht ütles suured tänusõnad kõikidele lastevanematele, kes aitasid lapsi laadaks ette valmistada.

Vahemärkusena väärib meenutamist, et Sindi Gümnaasiumi õpilasfirmad on käesoleval jõulukuul osalenud eelnevalt

juba kahel Pärnu laadal: läinud laupäeval Kaubamajaka kaubanduskeskuses ja sellele eelnenud nädalavahetusel Port Arturis. „Pärnumaa jõulud 2010“ peetud laadal Port Artur 2 õpilasfirmade laadal osales 4 õpilasfirmat 5.-7. klassist. Nende õpilaste juhendaja on Sigrid Jamnes, kes arvestas õpilaste teenitud rahaks kokku 1674.- krooni.

Kaubamajaka „Jäärmarkil“ osales 12

Sindi Gümnaasiumi õpilasfirmat. 11 õpilasfirmat 5.-7. klassist juhendas samuti Sigrid Jamnes. Seal teeniti kokku 2300.- krooni. Ühte 11. klassi õpilasfirmat juhendas „Jäärmarki“ korraldaja majandusõpetaja Kristi Suppi.

Kvaliteetsema toote auhind läks 5. a klassi poisile Sander Laaneväljale, kes valmistas firmas Kuuseke toote looduslikust materjalist. Kaunistatud kuusekesed valmisid samblast.

Teisi killukesi laadast

Mõtetes eilse laada juurde tagasi tulles, meenub palju huvipakkuvat, põnevat kauba või teenuse pakkumist ja tõelist laadamenu. Suurt kasvu mehemürakas Mart Tõnismäe oli vaatus omaette kui ta keskeltläbi meeter jagu üle teiste laadaliste peade paistis ja raskel sammul koridori pikkust mõõtes kõval häälel kauplejaid ning nende head kaupa kiitis. Mikrofon oli tal küll peos, kuid oma hääl käis võimendusest üle ja nii ei pidanudki seda toru püksitaskutest kõrgemale tõstma.

Õnne valamine ja kroonid märkideks

Kogu laada aja, mis vältas enam kui paar tundi, käis pidevalt suur sagimine koolimaja uue osa koridori lõpus, kus Ave Aaslaid koos oma pisikese 4. klassis õppiva
krooniste lõikumisel ketasteks, mis sobisid hästi rinnamärke kaunistama. Eesti krooni mälestusmeenete järele oli tõeliselt suur nõudmine. Paraku jäid paljud ilma, aga need kes said märgid rinda, olid kindlasti ühe rariteedi võrra rikkamad.

Kauplejate kingitused ja äriline kasu

Kuid õnnevalajate ja kroonitükeldajate vahele mahtus veel väga palju huvitavat. Keegi tore daam pakkus kõigile möödujatele maitsvaid piparkooke. Jäigi teadmata, kas ta sellest päeva lõpuks ka mingit kasu lõikas, aga igal juhul näis ta sellest tegevusest ääretult rõõmus olevat. Rõõmsad olid ka kõik kingi saajad. Kinke tehti tegelikult rohkemgi. Mitte kõik

kauplejad ei läinud müümata asjadega koju vaid kinkisid lahkesti küll raha kogumise põrsaid, lillepotte ja muud kena kaupa.

Siiski ei pea lugeja arvama, nagu oleks laadal üksnes annetamise ja heategevusega tegeldud. Päris peaukse kõrval kaubelnud Sirje ütles lahkudes, et on müügikäibega ääretult rahul ja tuleb juba järgmisele laadale hoopis suurema

kauba kogusega.

Kultuuriline meelelahutus

Meelelahutust pakkusid Sindi tantsumemmed ja Marje Tilk rivistas poodiumile oma 1.-3. klassi laululapsed, kes tõid kuuldavale imearmsad lauluviisid.

Kordaläinud sündmus

Kadi Kalmus palus täna järelmuljetest kõneldes tänada eriti Sindi Gümnaasiumit heatahtlikku osavõtlikkuse eest ja majandusjuhatajat Mart Nõmme, kelle õlul lasus suur töö praktilise ettevalmistuse osas. Külaliste ja laadalistega vesteldes ei jäänud

vähimatki kahtlust, et mõlemad osapooled olid korraldusega väga rahul. Kindlasti kuuluvad siirad tänud kõigile julgetele ettevõtjatele, eriti Kadi Kalmusele, kelle laada eelne mure ettevõtmise pärast oli tunnetatav ja täiesti mõistetav, kuid vaev kroonis edu!

Jõululaatasid on siiski Sindis ka varem korraldatud. Möödunud aastal korraldas umbes samal ajal jõululaada Sindi Gümnaasium, mis oli oma olemuselt täiesti eripärane. Sindi Gümnaasiumi õppealajuhataja Margit Rebane rääkis, et laada mõte seisnes heategevuses. Sama kooli 4A klassis õppinud ratastooli tüdrukule Jaana Tomsonile otsustati kinkida mobiiltelefon ja telefoni kõneaega. Terve gümnaasiumi õpilaspere valmistas ja tõi müüki erinevaid kaupu. Müüjad olid gümnaasiumiealised õpilased.