Kui ma eile pisut aega enne keskpäeva Sadama tänava kaudu sisenesin Grillfesti toimumise alale, märkasin esimese huvipakkuva liikumisena siniseid dresse ja suuski, mis suundusid pealava poole. Kiirustasin sammu, et veidrast nägemisest mööduda ja suuskadega grillipeole saabunud meest pildistada. Talisportlikus varustuses saabujaks osutus Soome olümpiavõitja ja show-mees Matti Nykänen.

Peale Nykäise-Matti võis kohata teisigi soomlasi. Grillfesti teise päeva avamisele tuli ka äsja Soome haridusministriks saanud Krista Kiuru, kes ütles imekspandavalt heas eesti keeles tervituseks: „Sööge saia, sööge liha, jätke jonn ja jätke viha.“ Kõikide restoranide ja kokkade hirm Köögikubjas Juha Rantanen lubas valvsalt kontrollida, et teise päeva toidud saaksid sama head, kui esimeselgi päeval.

Enne sõõgipalvet võis kuulda hüva nõu ka Ester Tuiksoolt, kes soovitas inimestel mõelda Pärnu tulevikule ja valida Keskerakonda. Pärnu praostkonna vikaarõpetaja Tauno Teder tuletas rahvale meelde eelmisel päeval õpitud söögilaulu, mida kõik ühiselt rõõmsal meelel laulsid ja seejärel toidu eest palves Taevaisale tänu ütlesid.

Pärast päeva avamist sammusin läbi tihedalt liikuva rahvahulga Tallinna väravate suunas. Tuttavat kollast kaljakäru nähes meenus taas kauge aeg mälestustest, kui Ringi tänaval sai kuuma ilmaga maitsvalt jahedat leivakalja juua 3 kopika eest. Sedakorda ma järjekorda seisma ei jäänud, aga peatuma sundisid LC Pärnu Livonia sõbralikult naeratavad näod, kes olid parajasti hõivatud heategevusega. Anu Juurma-Saks selgitas, et erinevate küpsetiste müügist saadav tulu läheb Shalomiga tehtava koostöö heaks. Livonia soovib toetada vähekindlustatud perede tublimaid üldhariduskoolide õpilasi mõõduka stipendiumiga. Summat kuuldes arvasin, et see on päris arvestatav abi ja selle nimel tasub noortel kindlasti pingutada.

Samal ajal ukerdasid lapsed vallikraavi veel suurtes veepallides, mis oli tõeliselt põnev vaatamine. Vallikraavi soppi ületava silla käsipuu küljes rippuv ülisuur plakat ei saanud samuti märkamatuks jääda. Sügisel saabuvad kohalikeomavalitsuste valimised annavad endast järjest selgesõnalisemalt teada ja üks linnapea kandidaate on Pärnus Kadri Simson. Keskerakond oli seadnud oma agitatsiooni telgi kohe silla otsa nõnda, et Grillfesti külalised võisid erakondlikku väravat läbida igal korral silda ületades. Pärnumaal juuri omav Kadri Simson on alati sõbralik ja avatud. Tunneb huvi kogu maakonna käekäigu vastu ja temaga on hea vestelda.

Mõtlesin, et küllap on ka Reformierakonna kindel ambitsioon võtta Pärnus linnapea koht, aga Andrei Korobeinik polnud Grillfestil oma meeskonnaga nähtav. Kohal olid siiski sotsiaaldemokraadid, aga nende linnapeakandidaat Piret Hallik-Sass oli eile asjatoimetustega Pärnust väljas. Punases telgis valmistusid tema meeskonna liikmed parajasti Grillfesti fantaasiavooruks, et hindamiskomisjoniliikmeid oma roaga võluda.

Väga suurelt olid Grillfestil võidukaks esinemiseks valmistunud IRL liikmed. Erakonna naisklubi esinaine Kalli Mägar haaras varrukast ja palus täita küsitluste lehte, et teada saada oma valijate soove-ettepanekuid. IRL-i uus linnapeakandidaat Andres Metsoja pakkus sütel küpsetatud kartuleid. Ei suutnud kiusatusele vastu

panna, sest selline toit meenutas lapsepõlvest minu armast vanaema, kes sageli ahjutuhas kartuleid küpsetas. IRL oli kohale vedanud päris omapärased grillimise alused, millele võistluspäeva juhtinud Allan Hook tähelepanu osundas. Sama meelt oli ka žürii, kes otsustas anda grill-aparaadi eripreemia. Peeter Prisk tinistas kitarri ja laulis mõnusal tuntud viisil oma sõnadel loodud laulu. Kogu etteaste oli oskuslikult põimitud osava huumoriga.

Hea tunde tekitas Grillfesti alalt lahkudes dresseeritud koerte demonstratsioonesinemine, mille eeskõneleja ja selgituste jagaja oli Birjo Piiroja.

Samal teemal: