Eile soovis Sindi Linnavalitsuse haridus- ja kultuuritööspetsialist Kadi Kalmus rääkida lähemalt jõulukuu kultuurikavast, mis algab juba homme jõulurahu välja kuulutamisega ja järgnevalt toimuvatest mitmetest muudest sündmustest.

Jõulurahu kuulutamine

Ilmselt on enamik inimesi juba tänavareklaami, ajalehe Sindi Sõnumid ja Interneti vahendusel hästi teavitatud 1. adventpühal algusega kell 16.30 toimuvast jõulurahu välja kuulutamisest, mis on Sindi linna ajaloos esmakordne sündmus. Kuigi ajaloolise tava kohaselt on seda tehtud linnapea või linnasekretäri poolt, ei peeta enam tänapäeval traditsioonidest nii rangelt kinni ja seekord kõnelevad jõulurahu teemal EELK Sindi koguduse hooldajaõpetaja Tõnu Taremaa ja Sindi Linnavolikogu aseesimees Toomas Kuuda. Muusikaliselt esinevad Margrit Kitse laululapsed ja kogu sündmustik peetakse Sindi Gümnaasiumi ees. Kadi Kalmus palus lisada, et inimestel on võimalik kuuse juurest võtta kodudesse kaasa elavat tuld. Selleks sobivad küünlad, aga veel paremini kinnised laternad, et tuul teekonnal tuld ei kustutaks.

Järgnevad jõulukuu sündmused

Juba järgmisel laupäeval, 4. detsembril toimub suurepärane kontsert algusega kell 17.00 Sindi Seltsimajas, millest tuleb artikli lõpus veidi pikemalt juttu.

8. detsembri keskpäeval avab Eve Reinväli Sindi Muuseumis näituse „Villamuinasjutud“, millest ilmub lähem kirjeldus veel enne avamist.

11. detsembrit ootavad rocki sõbrad. Traditsioonilisel kontserdil algusega kell 19.00 Sindi Rock esinevad The Belka, Pööloy Gläänz, Ainus Seadus, Joseph Inch ja võimalik, et lisandub veel teisigi.

12. detsembril kell 15.00 annab jõulukontserdi Sindi Muusikakool. Väike muusikakooli saal ei pruugi küll võibolla kõiki kauni jõulumuusika kuulajaid mahutada, aga kindlasti leiavad esimesed sobivama koha. Samal päeval alustatakse umbes tund aega hiljem gümnaasiumi õuel jõululaadaga, kus kaubeldakse omavalmistatud kaupadega, esinetakse kultuuriprogrammiga, töötab välikohvik ja sooja saab süüdatud lõkkest. Kauplemine Sindi jőululaadal on tasuta ja osalemise soovist on teatanud juba mitukümmend kauplejat. Viimane registreerimise kuupäev on 6. detsember ja seda saab teha telefonil 534 77724; 4451890 vői e-mailil: kadi.kalmus@sindi.ee.

18. detsembril toimub linna jõulukontsert Sindi Seltsimajas, kus peaks loodetavasti ruumi jätkuma ka neile, kes muusikakooli jõulukontserdile ei pääse ruumi või ajanappuse tõttu. Esinevad Pärnu Noorte Puhkpilliorkester Rein Vendla juhatusel, ansambel Šal-Lal-Laa, Sindi Laulukoor ja külalisena Tarvastu segakoor Üits Viis. Olgu öeldud, et Sindi Laulukoori saab sel päeval soovikorral kuulda kahel kontserdil. Kristel Reinsalu juhatusel esinetakse Pärnu Eliisabeti kirikus juba kell 15.00.

Seltsimaja kontserdil antakse pidulikult üle Sindi linna kauni kodu tiitel. Valik on juba tehtud, aga abilinnapea Marko Šorin soovib maja asukoha ja omaniku nime hoida võimalikult salajas, et siis kontserdil kõigile üllatusena teada anda.

21. detsembril soojendavad kuulajate meeli Margrit Kitse laulustuudio lapsed. Kontsert algab kell 17.00 Sindi Seltsimajas.

Uusaasta öö esineja on veel selgitamisel, aga pidu toimub iga ilmaga.

"Süüta küünal südames"

Nädala pärast, 4. detsembril algusega kell 17.00 toimub Sindi Seltsimajas kahe ansambli ühiskontsert „Süüta küünal südames“, millel esinevad Sindi Lasteaia õpetajate naisansambel Top Ten ja Viljandimaalt Pärsti vallast külla tulev Olla Daam. Sõnaliste ettekannetega esinevad 7 inglit Sindi Gümnaasiumi näiteringist, mida juhendab Eneli Arusaar ja kes on tekstide loominguline autor. Helle Salumäe juhendamisel tegutsev Top Ten on Pärnumaal juba piisavalt palju endale nime teinud ja ei vaja enam niipalju tutvustamist, kuid pisut lähemalt väärib rääkimist Olla Daam.

„Mulle meeldib olla daam, jah, olla daam...,“ ütlevad lauluviisil Pärsti valla 12 laulvat õpetajat, kes on lustliku kuid keerulise nimilaulu sõnapaarist saanud ka ansambli nimetuse Olla Daam.

Pärsti naisansambel alustas tegevust seoses 2002. aastal vallas toimunud telesaate
“Laulge kaasa” avaliku lindistusega. Kuna ühtki täiskasvanute laulukollektiivi polnud
suvisesse saatesse võtta, tekkiski kevadel mõte asutada üksnes selle sündmuse tarvis vajalik vokaalansambel. Appi paluti tuntud Pärnu laulupedagoog Toomas Voll ja kevadel alustati proovidega. Augustiks selekteerus kindel seltskond, kellel jätkus vaatamata suvisele ajale huvi ja mahti käia lauluproovides. Esimesena valmis esinemisküpseks Tõnu Kallaste laul „Iidne linn“. Esmakordne esinemine peeti sama aasta 4. augustil televisiooni lindistuse tarbeks.

Kuigi algselt puudus kavatsus pärast telesaadet jätkata, muutsid laulupisikust nakatunud naised meelt ega raatsinud sügisel ühisest laulmisest loobuda. Esimene esinemine toimus Viljandi Kultuurimaja uusaasta-peol oma ansambli nimilauluga, mille õppimine nõudis suurt pingutust. Märtsis Viiratsil peetud maakondlikul vokaalansamblite päeval saadi juba eripreemia ja aasta pärast esimest kokku saamist esineti Viljandi hansapäevadel.

Oivaliseks esinemisvõimaluseks pidas ansambel Olla Daam oktoobris
Olustvere lossis toimunud valla lipu- ja vapipäeva, kus kohtuti Toomas
Volli eestvõttel Pärsti sõprusvalla Audru naisansambliga.

Tähistades oma laulmise viiendat aastapäeva kontserdiga Ramsi uues kultuurikeskuses, ütles ansambli vanem Maire Rahnel, et tänapäeval on raske olla daam, kuid Toomas Voll tahab meist teha laulvaid daame.
Tookord astusid ümmarguse tähtpäeva kontserdil lavale kaksteist säravais rõivais naist, nende järel Toomas Voll kohvrit käes hoides. Naised tõttasid kohvrist endile katteid valima. Nad ei vajanud noodivihikuid, küll aga siiski kübaraid, žaboosid ja ehteid, mis kuuluvad lahutamatu osana daamide riietuse juurde. Millega Ramsi daamid 4. detsembril Sindi Seltsimajas rahvast üllatavad, seda näevad ja kuulevad ainult need, kes kohale tulevad.