Sindi Gümnaasium pidulikus lipuehtes; Trivimi Velliste lumises Sindis

1837. aastal, mil kool Sindis oma eluteed alustas, oli Eesti talupoegkond juba pool inimpõlve pärisorjusest prii. See oli loonud eelduse oma iseolemise samm-sammult teadvustamiseks ja viimaks – rahvuslikuks ärkamiseks. Aga Lydia Koidula oli veel sündimata ning Faehlmanni ja Kreutzwaldi suuremad sammud alles astumata. Eesti rahval oli pikk tee käia oma laulupidudeni ja oma sinimustvalge lipu õnnistamiseni.

Siiski oleme imetlusväärselt hästi toime tulnud. Küllap on üheks edu lähtekohaks olnud varajane kirjaoskus – esimene eestikeelne raamat trükiti juba 1525. aastal ja laialdane koolivõrk sai alguse juba vanal heal Rootsi ajal 16. sajandil. Sindi lapsed ei pidanud alustama tühjalt kohalt.

19. sajand oli suure tööstusrevolutsiooni aeg, mis muutis paljuski inimeste elukorraldust ja ka elatustaset. Sindile langes saatuse poolt osaks olla siin teerajaja suures Tsaari-Venemaa ilmariigis. Veel tänapäevalgi märkab terane silm kunagise ettevõtmise suurust ja suursugusust. See kõik ei saanud jätta pitserit vajutamata Sindi vaimu- ja koolielule.

Nüüd, mil ukse ees on ka Eesti Muinsuskaitse Seltsi 25. sünnipäev, on põhjust mõtelda meie ajaloomälule, ühistele väärtustele, mida oleme oma esivanematelt pärinud. Üks nendest on kindlasti meie rahvast ühendav sinimustvalge lipp, mis pühitseti siis, kui Sindi kool oli juba 47-aastane.

2004. aasta on Eesti ajaloos meeldejääv: siis sai Eesti Vabariigist nii NATO kui ka Euroopa Liidu täisliige. Aga see oli ka eesti sinimustvalge lipu 120. aastapäev, mil asutati Eesti Lipu Selts, et edendada meie lipukultuuri ning selle kaudu õilistada eesti rahvast. Lipu seltsil on tugev osakond Pärnumaal, see on olnud eriti nähtav Sindis, kus on hoiul ka suurem osa seltsile kuuluvatest normaalmõõtmetega sinimustvalgetest lippudest.

Sindi Gümnaasiumil on olnud väljapaistev roll nende lippude heiskamisel nii Pärnus Rüütli platsil kui ka iseäranis oma kodulinnas ja oma koolis. Eesti Lipu Seltsil on Sindi Gümnaasiumi õpilaste, õpetajate ja koolijuhtide üle eriti hea meel – sest nad on olnud eeskujuks teistele, palju suurematele koolidele. Selline eeskuju on aegumatu väärtusega.

Kestku Sindi Gümnaasiumi vaim! Kandku see tulevikku meie sinimustvalget aadet, mis kinnitab rahva iseolemise tahet, elujõudu ja usku tulevikku! Olgu meie laulupeod edaspidigi üks suur sinimustvalgete lippude meri! Lehvigu meie tähtpäevadel meie hoonetel uhkelt meie lipud – just nii nagu Sindi Raekoja tornis, just nii nagu Sindi Gümnaasiumi seinal!

Palju õnne kooliperele nende suurel juubelipäeval!

Trivimi Velliste
Eesti Lipu Seltsi esimees