KUULA: Põllult taldrikule: lehma heaolu sõltub rahulikust ja stabiilsest laudaelust
Juba ammu ei ole Eesti lautades enam loomad lõa otsas, vaid saavad vabalt ringi jalutada ja elada sotsiaalsetes gruppides. Väga täpselt jälgitakse, et loomade söödasegu sisaldaks kõike vajalikku, ja sensorid seintel mõõdavad laudas õhku, et vajaduse korral ventilaatorid käivitada.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja nõukogu liikmed Margus Muld ning Jaanus Marrandi on suurte kogemustega piimakarjakasvatajad. Nende sõnul vajab lehm, erinevalt mõnest muust loomast, stabiilset ja rutiinset elurütmi. Iga väiksemgi muutus loomade päevarežiimis annab koheselt tunda piimakvaliteedis ja kogustes.
„Isegi sügisene kella keeramine avaldab neile suurtele loomadele oma mõju, sest söötmis- ja lüpsiaja muutust paneb lehm kohe tähele ja harjumine muudatusega võtab omajagu aega,“ sõnas Estonia Farmide juhatuse liige Jaanus Marrandi.
„Ka toiduks vajab lehm sama ninaesist iga päev ja menüü vahetus võib rikkuda lehma seedimisprotsessi, kuna lehma maos olevad bakterid, mis aitavad toitu loomal paremini seedida, vajavad stabiilset kasvukeskkonda,“ lisab Margus Muld juurde.
Kuula podcastist „Põllult taldrikule“ millistest loomade heaolu- ja keskkonnanõuetest peavad piimakarjakasvatajad kinni pidama ja kui kvaliteetne on Eestis toodetud piim.
Sündmus toimub MAK 2014-2020 „Teadmussiirde pikaajaline programm põllumajanduse, toidu ja maamajanduse tegevusvaldkonnas“ raames. Rahastamisallikas: Euroopa Maaelu Põllumajandusfond (EAFRD).