Seni on minu jõulud piirdunud heal juhul väikse lauakesega, mis sisaldas nt mõnd verivorsti, natukest hapukapsast, kartuleid vms. Verivorstid ja sihuksed asjad olid enamasti paika pandud, mitu tükki igaüks saab. Tuli ju arvestada, et keegi teine ilma ei jääks. Kuna see laud polnud midagi erilist, ei viitsitud tavaliselt üle 5 minuti laua taga istudagi ja mindi edasi omi toimetusi tegema (tv, internet jms).

“Jõuluvana” meil ei käi. Pole ju raha kingituste ostmiseks jms. Kuna mu 2 nooremat venda käivad veel algkoolis, siis on ju neile vaja veel kooli ka jõulupakk muretseda. Tänapäeval on küll asi nii, et võetakse loosi ja tehakse üksteisele kingid, aga minu vennad loosipakkides ei osale. Ei saa ju osaleda, kui ei ole raha, mille eest klassikaaslasele kink osta.

Vendadele mingisugusegi kingi ostmiseks tuleb võtta kuskilt ilmselt jälle laenu või võlgu, sest imelik ja häbi oleks ju ilma jääda, kui teised kingid kätte saavad.

Mina ise olen nö kinkidest ilma jäänud juba päris mitmed jõulud. Isegi päkapikud saavad vendadele tuua vaid mõne küpsise või kommikese, samas kui koolis teised eputavad, et “päkapikk tõi mänguauto” või “päkapikk tõi suure paki häid komme”.

Mis teha kui oleme sündinud vaestena ja kõiksugu võlad ja laenud kaelas on. Enamasti kuskilt abi ka ei saa, sest nagu olen selgeks saanud aidatakse vaeseid peresid alles siis kui midagi on maha põlend, keegi ära surnud või keegi rasket haigust põeb. Jah, need on küll hullud põhjused ja väärivad abi, kuid ka need vaesed pered vääriks abi, kellega mingit tragöödiat juhtunud pole.

Minu soov “jõuluvanale” oleks, et ta suudaks mu perelt ära võtta kõik võlad ja mured ja kingiks meile ühe korraliku jõululaua. See teeks mind lõpuks õnnelikuks. Aitähh!

Airika

Jaga
Kommentaarid