23.-30. juulini võttis Haanimaa vastu suitsusaunast ja selle traditsioonist huvitatud külalisi. Saunalisi saabus Haanjamaale väga erinevatest paikadest: Eestist, Sloveeniast, Austriast, Rootsist, Tšiilist, Šotimaalt. Väljamaalastele oli suitsusaun kahtlemata esmakordne eriline elamus. Kõigil olid omad ootused ja lootused, kuid mis olulisim - nad kõik lahkusid Haanjamaalt vaimult ja hingelt puhtamana, rikkamana.

Oma suitsusaunad avasid lahkelt Hartsmäe, Hurda, Kõivsaare, Mooska, Näki, Suhka, Tamme, Alliku ja Meldre talud.

Üks saunaline tuli teatud eelarvamusega, et kindlasti etendatakse vanu kombeid ja pererahvas on isegi riietunud vanaaegsetesse riietesse, kuid ta pidi oma suureks õnneks „pettuma". Mingit show'd ei toimunud. Kõik oli täpselt nii, nagu ta igapäevaselt on ja see oli ka meie sõnum kõigile saunalistele: „Teie jaoks pole midagi ekstra valmistatud ega tehtud. Teil on võimalus osa saada koos saunaperedega ühest tavalisest suitsusauna kütmise päevast, kus tehakse tööd ja elatakse oma igapäevast elu." Laoti puid, tehti vihtasid. Osad saunalised käisid isegi metsas õhtusöögiks kukeseeni korjamas. Ja kõik olid õnnelikud, sest saun küdes ja ootus kasvas.

Lisaks saunalistele oli ka niisama huvilisi, kes külastasid suitsusaunu, said teada veidike selle ajaloost ja kuulsid saunaomanike saunalugusid.

Üks mitte tavapärane asi siiski saunade juures oli ja see oli muusika. Nimelt ilmestas meie 23. juuli saunapäeva lisaks kohalikele Eesti rahvamuusikutele rahvusvaheline folkansambel Ethno in Transit, kuhu kuuluvad muusikud väga erinevatest maadest. 30. juulil kõlas pärimusmuusika Rogosi mõisa sisehoovis, kus traditsioonilist regilaulu laulsid Ivi Rausi ja Taisto Uuslail. 30. juulil liitus meie programmiga ka Rogosi mõis, kes omalt poolt ilmestas Haanimaa suitsusauna nädalat. Rogosi järve äärde oli tänu vahvatele mõisa meestele kerkinud küdev saun. Kas ka keegi sinna saunatama läks, seda teavad kohalikud, kuid leili viskasin isegi mõnuga. Toimis küll ja väga hästi!

Lisaks kontsertidele kulgesid muusikud saunast sauna ja perest perre tuues kaasa muusikalisi sõnumeid. Mängiti pilli, lauldi nii regilaule kui ka uuemaid rahvalaule. Oli kohti, kus tehti isegi mõned tantsusammud lõõtsamuusika saatel.

Suitsusauna nädala raames toimus ka üks tõeline liha suitsutamise meistriklass Mooska talus, mis osutus nii populaarseks, et mitmed soovijad pidid jääma ootama järgmist korda. Kohal oli ka ETV Prillitoosi saate võttegrupp, kes jäädvustas seda ajaloolist unikaalset päeva.

Lisaks saunatamisele, muusikale ja liha suitsutamisele oli võimalik ühel õhtul nautida saunateemalisi filme Haanja rahvamajas. Legendaarne Tallinnfilm „Naine kütab sauna" pearollis Ita Everiga, Haanimaal filmitud lühifilm „Kurat tuleb sauna" ja soomlaste legendaarne „Miesten vuoro" ilmestasid suitsusauna nädalat omal moel.

Selline oli meie esimene uus pärandkultuuri sündmus suvisel Haanimaal.

Sügav kummardus saunaperedele! Aitäh kõigile, kes selle sündmuse toimumisele kogukonnas kaasa aitasid!

Aitäh teile, kes te mõtetes meiega kaasas olite!

Tänud meediale, kes meie vastu nii elavat huvi tundis ja kajastas seda sündmust üle-eestiliselt erineval moel ETV-s, Kuku raadios, Raadio 2-s, Vikerraadios ja erinevates ajakirjandusväljaannetes. Suur tänu toetajatele: Kultuuriministeerium (Vana-Võrumaa kultuuriprogramm), Eesti Kultuurkapital ja Haanja Vallavalitsus.

Kohtumiseni järgmisel suvel!