Konkurss AASTA PÕLLUMEES | Seakasvataja Aare Kalsoni Rotaksi lihapoed koguvad kuulsust
“Olen terve elu tegelnud seakasvatusega,” teatab seakasvataja ja Rotaksi lihapoodide omanik Aare Kalson, kel EPA veterinaari diplom taskus ja töökogemust seafarmides juba alates 1980. aastate algusest. “Meie farmides kasvab 9000 siga, neist osa on Lääne-Virumaal, osa Tartumaal.”
Väike-Maarjas SF Pandivere farmis toodetakse põrsaid, kes kasvatatakse üles Tartumaal, sealt jõuavad need Vasula lihatööstusesse.
Kogu lihatootmisahel alates emiste seemendamisest, põrsaste üleskasvatamisest kuni sigade tapmise, lihatoodete valmistamise ja müügini on Aare Kalsoni juhtida.
“Oleme erandlik firma. Mitte keegi teine ei tee seakasvatuses seemendusest müügini täies mahus kõiki tsükleid ise,” teatab Kalson.
Vene kriis sundis suunda muutma
Kõige hullemad ajad olid Kalsoni sõnul seakasvatuses siis, kui algas Vene kriis ja piir pandi kinni.
“Meil läksid sead algul Venemaale, aga kui Vene piir kinni läks, olime valiku ees, kas vahetada elukutset või hakata ise oma toodet väärindama,” meenutas Kalson. Algul olid nad tõesti šokis, aga nüüd tagantjärele vaadates oli selline seis isegi kasulik – see sundis tegutsema ja oma lihatööstust rajama.
Siis järgnesid seakatkuaastad, mis Kalsoni hinnangul ei olnud nende firmale nii rasked kui Vene piiri sulgemine.
“Oleme suutnud kõiki bioohutuse nõudeid täita ja see on aidanud katku eemale hoida. Vahepeal oli katk väga kriitiliselt meie lähedal ja ümber, olime kõige hullemas tsoonis.”
Algul avas seakasvatusfirma Vasulas oma väikese müügipunkti, kust hakkas värsket liha müüma. Paari aasta pärast jõuti juba oma lihatööstuse ehituseni, see avas uksed 2016. aastal. Laienema hakkas ka kaupluseosa. Nüüd on endine seafarm täielikult renoveeritud: ühes osas on tapamaja ja lihatööstus, teises osas avar müügisaal, kulinaariaosakond ja kohvik-restoran.
Ehkki SF Pandivere OÜ-l on 700 hektarit maad ja varem toodeti teravilja, samuti valmistati sööt oma loomadele ise, on maad nüüdseks rendile antud ja sööta ostetakse sisse. Kalson selgitab, et bioohutusnõuete tõttu on ülioluline, et sead saaksid kuumutatud valmissööta tunnustatud tehastest.
Rotaksi poed Tartus ja maal
“Me ei ole maailmavallutajad, tegutseme Rotaksi kaubamärgi all ainult siin Tartu kandis, meil on siin oma koht ja oma maht,” teatab peremees. Ja loetleb: firmapood Vasulas, poed Tartu Lõunakeskuses, Annelinna Prismas ja Ahjal. Lisaks on ka turul omad müügikohad ja Vasulas poe kõrval kohvik-restoran.
Praegu töödeldakse kõik sead oma tööstuses. Sealt tulevad suitsuvorstid, singid, letiliha, hakkliha ja subproduktid. Müügil on ka kulinaariatooted: pikkpoisid, kotletid, pasteedid, rulaadid. Peale selle müüakse terve aasta ka talleliha ja valmistatakse lambast grillvorsti, kuna tütre firma kasvatab lambaid.

Tema peres on üles kasvanud neli last. Noorim tütar Aade-Maria käib veel koolis. Poeg Tanel on lihatööstuse tootmisjuht. Tütar Made-Britta Eensalu on lõpetanud maaülikooli veterinaaria erialal, täiendanud teadmisi Taanis ja rakendab nüüd uusimaid tehnilisi oskusi-teadmisi oma firma seafarmides.
Rahul on ta ka tootearendusega. Rotaksi lihapood on oma vorste-sinke esitlenud igal suuremal Tartumaa toiduüritusel, konkursil või laadal ning Rotaksi klassikaline täissuitsuvorst on pälvinud Tartumaa maitse auhinna.
