Külalised polnud eestlaste kiitmisega kitsid. Minister Liam Fox märkis, et kui kõik liitlased panustaksid Afganistanis sama palju ja samasuguse pühendumisega kui Eesti, oleks kõigi elu seal palju lihtsam.

See ei olnud esimene kord, kui Afganistani missioonil osalevad mõjukad liitlased meie sõdurite vaprust ülistavad. Skeptiline eestlane võib nüüd küsida, et mis sest kiitusest kasu, kui meie poisid Afganistanis surma või haavata saavad. Või miks me mõne teisegi riigi eeskujul ei võiks oma sõdureid pingekoldest koju tuua.

Küsida muidugi võib alati ja kõike, kuid fakt on see, et nii USA kui ka NATO juhtkonnas on juba ammu avaldatud rahulolematust NATO Euroopa riikide vähese innukuse pärast oma kaitsevõimet üleval hoida ja vähese panuse pärast nii Afganistanis kui ka Liibüas.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen on juhtinud tähelepanu sellele, et Euroopa riikidest kulutavad ainult Prantsusmaa, Suurbritannia, Kreeka ja Albaania kaitsele 2% SKTst (tuleval aastal lisandub nendele riikidele ka Eesti). Ühtpidi on see mõistetav, sest hiljutine majanduskriis andis suure hoobi ka sõjalistele kulutustele. Eriti just neile, sest üheski riigis ei taha majandussurutises vaevlevad inimesed kuulda “raha raiskamisest” relvadele, ning valitsus, kes seda mõtet toetab, sooritab sisuliselt poliitilise enesetapu.

Eurooplased kui liugu laskvad priileivasööjad

Teisalt peab aga iga riik, eriti NATO liige, olema valmis väljakutseteks oma julgeolekule ning seega ka oma kodanike turvalisusele ja isegi elule. Jõukas Euroopa on liiga kaua ameeriklaste seljas liugu lasknud ja lootnud, et kui häda käes, tuleb onu Sam ikka appi (nagu Kosovos). Nüüd aga ilmneb üha selgemalt, et USA ei kavatse sellist suhtumist kauem taluda.

Juulis ametist lahkuv Ühendriikide kaitseminister Robert Gates nimetas hiljuti Brüsselis esinedes eurooplasi otsesõnu priileivasööjateks. Samal ajal kui USA panustab majandusraskustest hoolimata sõjalise võimsuse tugevdamisse ning tema osakaal NATO kaitse-eelarves on tervelt 75%, jätkub Euroopa riikides kaitsekulutuste märkimisväärne vähendamine.

Gatesi arvates on just NATO Euroopa partnerid süüdi selles, et Afganistanis ei ole saavutatud loodetud edu ning ka Gaddafiga Liibüas ollakse püsti hädas. Kokkuvõttes seab sellise olukorra jätkumine kahtluse alla kogu NATO tuleviku, leiab Gates.

Ameerika kultusanalüütik Robert Kagan on teravmeelselt märkinud, et kui ameeriklased on Marsilt, siis eurooplased on Veenuselt. Ehk kui ameeriklane näeb ohtu, siis asub ta sellega võitlema, eurooplane püüab aga pead liiva alla peita.

Olgu sellega kuidas on, kuid Prantsusmaa äsjane otsus müüa Venemaale kaks kõrgtehnoloogilist Mistral-tüüpi kopterikandjat jätab mulje, et Pariis pole mitte Veenuselt, vaid suisa Kuu pealt kukkunud. Seni pole ükski NATO riik Venemaale nii kõrgtehnoloogilist sõjatehnikat müünud. Nüüd jääb üle oodata, millal Venemaa seda tehnikat NATO enda heidutamiseks kasutama hakkab.