Ühe seal avaldatud soovituse maasikasortidest jagame siinkohal ka lehelugejatega.


KUIDAS RAAMATUT OSTA

OSTA COOPI VÕI SELVERI POODIDEST

Igat raamatut on võimalik ilmumise päevast kahe nädala jooksul osta koos Maalehega.
Raamatu hinnale 5,99 lisandub ajalehe hind 1,80 eurot.

TELLI RAAMAT E-POEST KOJU

Sarja iga üksik raamat on võimalik e-poest otse koju tellida. Selleks tuleb minna Ekspress Meedia veebikeskkonda Maaleht.ee/raamatusari ja vormistada tellimus.
Koos kojukande teenusega maksab raamat 7,99 eurot.

TELLI KOGU SARI KOJU

Jätkuvalt on võimalik tellida koju ka 10 raamatust koosnev sari.
Kogu sarja ette tellides maksab raamat vaid 5,99 eurot ning kümme käsiraamatut kokku 59,90 eurot.
Sarja eest saab tasuda kahes osas, makstes korraga viie raamatu eest.
Tellimusi saab vormistada veebilehel Maaleht.ee/raamatusari või helistades Ekspress Meedia klienditoe telefonil 680 4444 ning kirjutades e-posti aadressil klienditugi@ekspressmeedia.ee.

Maasikate sordivalik on tõeliselt suur ja siinkohal on aednikul kõvasti katsetamisrõõmu. Mina tooksin esile vaid mõned sordid, mille puhul olen kindel, et need pettumust ei valmista.

‘Polka’

Eesti kõige hinnatum maasikasort – keskvarajane, suurepärase saagikusega ja suhteliselt talvekindel. Puhmas on keskmise kasvutugevusega, annab rikkalikult tütartaimi. Vastuvõtlik on ta lehti kahjustavatele seenhaigustele ja maasikalestale, kuid vastupidav hahkhallitusele.

Viljad on säravpunased, keskmised kuni suured, suhteliselt ühtlase valmivusega, hea korjatavuse ja käitlemiskindlusega. Viljaliha on helepunane, tihe. Väga hea magusa maitsega lauamari. Sobib hästi ka moosiks ja külmutamiseks. Lõpumarjade peenenemise vältimiseks vajab saagiperioodil tugevat kastmist.

‘Korona’

Varasepoolne kuni keskvalmiv sort. Keskmise saagikuse ja hea talvekindlusega. Puhmas on jõulise kasvuga ja annab rohkesti helerohelise lehestikuga tütartaimi. Närbumistõvele, hahkhallitusele ja jahukastele on ta üsna vastupidav. Viljad on erepunased, keskmised kuni suured, koonilised või ümarkoonilised, hea korjatavusega.

Vilja tipuosa kipub enne täisküpsust valgeks jääma. Väga hea magusa maitse ja pehme struktuuriga viljad sobivad hästi kohe söömiseks. Transporti mari hästi ei talu, seetõttu sobib kasvatamiseks koduaias.

‘Rumba’

Seda sorti iseloomustavad suured ja tugevad taimed ning hiigelsuured viljad. Sort ei ole eriti tundlik jahukastele ja teistele lehehaigustele. Varajase õitsemise tõttu võivad õisi ohustada kevadised öökülmad. Kuna see sort ei õitse ühekorraga, ei valmi ka kõik viljad samal ajal. Maitse on esialgu keskmiselt magus ja paraneb hooaja vältel. Viljad on läikivpunased, ümarad ja järelküpsevad. Õigeaegsel koristamisel hea käitlemiskindlusega. Väga ahvatleva välimusega lauamari, mille maitse võiks ehk olla tugevam, kuid arvestades vilja suurust, ei ole see muutunud vesiseks.

‘Asia’

Meie aedades on see sort veel uus ja pisut tundmatu, kuid just need viljad on maasikate hulgas kõige suuremad. Taimed on jõulised, suurte lehtedega. Vastuvõtlik on ta jahukastele ja antraknoosile, kuid talvekindlus võrdlemisi hea.

Viljad on pika koonilise kujuga, mahlased, läikivad, hea maitsega, tumepunased nii seest kui ka väljast. Need püsivad terve hooaja vältel väga suured, on tugeva struktuuri ja pika säilivusajaga.


Kümme uut käsiraamatut

9. aprillil “Kõige vastupidavamad püsililled”. Autor Marju Reitsak.

23. aprillil “Head ja halvad võõrliigid aias ning peenramaal”. Autorid Pille Hermann, Jaan Mettik.

7. mail “Parima maitsega puu- ja köögiviljasordid”. Autor Marju Reitsak.

21. mail “Köögiaedniku käsiraamat”. Autor Tiina Paasik.

4. juunil “Kuidas kodus loodust ja raha säästa”. Autor Marju Reitsak.

18. juunil “Kodused puhastusnipid”. Autor Jana Rand.

2. juulil “Tellisahju ehitamise ja kütmise teejuht”. Autor Priit Valge.

16. juulil “50 praktilist saunanippi”. Autor Rein Sikk.

30. juulil “Koduköögi nipiraamat”. Autor Tuuli Mathisen.

13. augustil “Toataimede ellujäämise teejuht”. Autor Jaan Mettik.