RMK juht Aigar Kallas ütleb teisipäevases Eesti Päevalehes selgelt välja, et lähiaastate jooksul peab RMK oma kasumit poolteist korda suurendama ning selleks tuleb rohkem metsa raiuda ning metsa uuendamisel kasutama tulemuslikumaid võtteid, mis tagaksid noore metsa kiirema jõudmise raiekõlbulikku ikka. Seda annab muidugi ka seaduse abiga kiirendada, nagu viimastel aastatel Metsaseadusega kohendamisega pidevalt tehakse (minu märkus). Ehmatav lugeda, et eeloleva 10 aasta jooksul peab 90% riigimetsast jõudma lageraiesse. Hoidku taevas, ega’s ometi kaitsealad? Kui tulundusmetsas hakkab palgipuid nappima, kas siis leitakse põhjendus mõne luitemänniku hõrendamiseks? Mõned liigid armastavatki kännul istuda, väidab hr.Kallas. Inimesed? Tõepoolest mõned, kuid paljud liigid, nii suured kui tibatillukesed, armastavad ikkagi vanemat metsa.

Kui nüüd vaadata pärast lageraiete lõpetamist oma koduküla taha seisma jäänud ja lumega kattunud puiduvirnasid, siis on ju selge, et kasumit annab korralik palgipuu, mis kiiresti ära viidi. Järel on lageraie kõrvalprodukt – odav lehtpuu, eriti haab, metsakuiv küttepuit ning sanglepp, mille hinnad on madalseisus, nõudlus väike. On täiesti põhjendatud väide, et riigipiiri puhastamisest saadava puiduga kasumit ei teeni, vaid loodetakse ots-otsaga välja tulla. Telepildi järgi lehtpuud. Järelikult kasumi kasvatamiseks pöörabki RMK lähiaastatel pilgu valmivate palgimetsade poole ja võtab need lageraiesse.

Positiivse poole pealt lisan pildi riigimetsas just lõpetatud harvendusraiest. Koht jääb päris minu metsa kõrvale ja käisin seal korduvalt vaatamas, kuidas saemehed tööd tegid. Pakkusin töömeestele võimaluse oma kinnistult üle käia, et lühema maaga auto juurest metsani pääseda. Muidu vantsisid jalgsi ligi kilomeetri mööda segi rööbatud sihiteed. Päevad niigi lühikesed ja ega harvendusel selliseid tihusid tule, et tööga rikkaks saaks. Harvendusraietelt tulevast puidust ei saa ka RMK rikkaks, nagunii jääb seegi pikemaks ajaks tee äärde virna. Küll aga paranevad metsa valgusolud ja puude kasvutingimused.