Kuna see ilusa ja silmatorkava lillakaspunaka õisikuga taim õitseb juunist kuni septembrini, on teda raske mitte märgata. Märkamata ei jää ta ka kimalastele, kes hindavad ristikut kõrgelt selle õites leiduvate rikkalike meevarude tõttu.

Me kõik oleme aasristikut näinud, kuid enamasti ei tea, et ta on väga hinnatud ravimtaim. Aasristik pakub erinevaid ravitoimeid alates põletikuvastasest kuni naiste üleminekuaastate vaevusi leevendava toimeni. Viimasel ajal on teadlased hakanud üha rohkem huvi tundma aasristikus leiduvate bioloogiliselt aktiivsete ainete raviomaduste vastu. Aasristik sisaldab rohkesti erinevaid isoflavoone ning on tiamiini, C-vitamiini, niatsiini ja erinevate mikroelementide (kaltsium, kroom, magneesium, kaalium, fosfor) rikkalikuks allikaks.

Ravitoime väga mitmeks puhuks

Traditsioonilises ja rahvameditsiinis on aasristiku erinevaid osi sajandite jooksul kasutatud paljude erinevate haiguste puhul.

Mitmete rahvaste ravitsejad hindasid aasristikut tema spasmidevastase, kuse- ja sapieritust suurendava ning külmetuse- ja põletikuvastase toime tõttu. Hiina traditsioonilises meditsiinis leiab see taim rakendust “organismi puhastajana”, rahustava vahendina ja ekspektorandina külmetushaiguste puhul.
Paikselt on aasristikut kasutatud haavade parandajana ning erinevate nahahaiguste raviks. Aasristiku ürdiga tehti vanne rahhiiti põdevatele lastele.

Aasristik on hea vedeliku väljutaja organismist, sobib seega paastujale ja ka reuma- ning podagrahaigetele. Rahvameditsiinis on aasristikut peetud organismi puhastajaks tänu tema uurini- ja limaproduktsiooni suurendavale, vedelike ringlust parandavale ja sapinõristust stimuleerivale toimele.

Leevendab üleminekuaastate vaevusi

Aasristik on kõigi ravimtaimede seast üks rikkalikumaid isoflavoonide allikaid. Isoflavoonid on füto­östrogeenid – ained, mis küll struktuurilt erinevad naissuguhormoonidest, bioloogilise aktiivsuse ja toime poolest aga on lähedased inimese östrogeenidele. Kuni viimase ajani on isoflavoonide allikana kasutatud peamiselt soja. Aasristik aga pakub sojast palju enamat. Esiteks sisaldab ta kõiki sojas leiduvaid hormoonilaadseid aineid (genisteiin ja daidzeiin) veelgi suuremates kogustes. Teiseks sisaldab aasristik lisaks veel kahte fütoöstrogeeni (formononetiin ja biohaniin), mida sojas üldse ei ole.

Mitmed uuringud on näidanud, et suu kaudu sisse võetuna toimivad aasristiku isoflavoonid hormooni asendajana menopausis naistel, kellel on madal östrogeenide tase. Sellisel moel aitab aasristik oluliselt vähendada kuumahooge, öist higistamist ning teisi menopausiga kaasnevaid ebameeldivaid sümptomeid.

Aitab ennetada osteoporoosi teket

Keskeas suureneb naistel risk haigestuda luude hõrenemisse – osteoporoosi. See on seotud peamiselt naissuguhormoonide tootmise langusega organismis. Teadusuuringuist on selgunud, et aasristiku isoflavoonid võivad aeglustada luumassi vähenemist ja isegi tõsta luumassi tihedust pre- ja postmenopausis naistel. Iso­flavoonid soodustavad kaltsiumi ladestumist luudesse ning suurendavad seeläbi luutihedust. Aasristikus leiduvad mikroelemendid kaltsium ja fosfor tugevdavad seda mõju.