Muhu vald ei ole huvitatud kellegagi liitumisest, olgu see toetusraha ükskõik kui suur. Me pole seda küsimust sel moel isegi arutada võtnud. See ei tähenda, et ma vallavanemana oleksin üldse haldusreformi vastu, aga Muhu suhtes olen küll vastu. Meie vald on juba ajalooliselt alati kokku hoidnud. Meie majanduslik olukord on täitsa hea. Vallarahvas saab esmavajalikud teenused kohapeal kätte. Me asume Kuressaarest kui tulevasest tõmbekeskusest liiga kaugel, et ennast hästi tunda. Ja eks Muhu vald ole ikka natuke teistmoodi haldusüksus kui teised.

Kui me kümme aastat tagasi oma rahva seas küsitluse tegime, et kas tahetakse kellegagi ühineda, oli vastus eitav. Nüüd oleme rahva hoiakuid uurinud volikogu ja külavanemate kaudu.

Näiteks pendelrände uuringud näitavad ka, et Muhu inimesed lihtsalt ei jõua Kuressaares oma asju ajamas käia.

Indrek Kesküla, Väike-Maarja vallavanem

Raha on loomulikult tähtis, aga mitte nii tähtis, et selle nimel peaks astuma samme, mida võib-olla tuleb hiljem kahetseda. Eks iga vallavanem seisab selle eest, et vallal läheks majanduslikult hästi. Valitsuse pakutav ühinemistoetus ei anna ju mingeid garantiisid selle kohta, mis saab ametnikest, kellele pärast ühinemist töökohta ei leita. See on tõsine küsimus, sotsiaalsed garantiid peaksid olema lausa seadusesse kirjutatud, siis ehk läheks valdade liitmine valutumalt. Uued olukorrad teevad ju inimesi ärevaks.

Meie oleme juba ühe ühinemise üle elanud – Avanduse vallaga 2005. a. Kolm aastat tagasi alustasime läbirääkimisi Tamsaluga. Olemegi teinud koostööd näiteks Pandivere piirkonna arendamiseks.

Aleksandr Suvorov, Meeksi vallavanem

See toetusraha on vaid osa haldusreformi käigu mõjutamiseks. On veel teisigi väga olulisi momente, mis tahaksid lahendamist, selgeid vastuseid. Näiteks huvitab mind väga, mismoodi seda raha välja maksma hakatakse. On kurb näide elust endast. Tallinnas pannakse paika maksegraafik, vald saab raha, kuid järgmise aasta tasandusfondi jagamisel võetakse toetusraha suurusjärgus raha vähemaks. See on väga tõsine küsimus.

Mina leian, et kui antakse liitumistasu, peaks volikogu saama otsustada, kuidas seda kasutada. Üks asi on toetuse saamine, aga miks on sel juhul kellelgi õigus tasandusfondi kallale minna.

Meie, vallavanemad, oleme alati arutanud, et valdade ühinemisega seotud küsimused peavad olema arusaadavad kõigile, need peavad olema must valgel kirjas. Tundub aga, et haldusreform on siiani viibinud just sellepärast, et otsustajatel endal ei ole ka asjast päris selget pilti.