Igaühel meist on mõningaid kasutuid, kuid kulukaid tarbimisharjumusi, millest nüüd on aeg vabaneda. Kes jätab maha suitsetamise, kes hakkab tööl käima bussiga (tallinlastele ju lausa tasuta!) või jalgrattaga.

Kallist börsielektrit ei pea novembri lõpust kuni poole kevadeni põletama iga poe ja elumaja katusele mähitud kilomeetripikkustes elektriküünaldes. Suvel võib mõne muruplatsi niiduki asemel niita vikatiga või jätta hoopis niitmata: las aasalilled õitseda inimeste rõõmuks ning väheste allesjäänud mesilaste turgutuseks!

Loodetavasti leiab üha rohkem inimesi nüüd ka üles tee turule, kus toit on veidi odavam ja palju kvaliteetsem kui supermarketis, ning raamatukokku, kus raamatute ja ajalehtede lugemise eest raha maksma ei pea. Riideid ostetakse juba niikuinii kaltsukatest.

Säästlikku eluviisi tasub omaenda ja looduse tervise nimel järgida isegi siis, kui otsest rahalist vajadust selleks polegi. 2013. aastal on üle hulga aja õhus tunda palgatõusu lõhna. Arstide, õpetajate, riigiringhäälingu ajakirjanike jt palk astub sammukese vähemalt inflatsioonile järele. Vältimatult peab see tõusulaine tänavu jõudma ka erasektorisse. See aga toob kaasa suurema maksulaekumise ning Eesti riigi niigi korras rahandus lööb lausa läikima.

Võib-olla tuleb meil tänavugi laenata raha kreeklastele, kes nii tublid ei ole. Eks siis laename, mis parata. Hoopis olulisem on, et kõik meie poisid ja tüdrukud Afganistanist sel aastal elusa ja tervena tagasi tuleksid – ja veelgi toredam oleks, kui nad sinna enam minema ei peaks, ei Afganistani ega kuhugi mujale võõrale maale. Eesti kahest peamisest liitlassuhtest on NATO meile juba praegu maksma läinud ränka verehinda. Euro ja ESM nõuavad meilt ainult raha, mis on meeste eludega võrreldes tühiasi.

Küllap aitab just oluliste asjade ebaolulistest eraldamine kaasa sellele, et täituks Lutsu esimene soov: et elu muutuks heaks, harmooniliseks ja õnnelikuks.

Poliitikute valed on vastikud, kuid ka nende peale valetamine on vastik. Demokraatia vajab loomulikult päästmist, aga kuidas on lood sinu abielu, poja- või
isasuhtega?

Telekas võiks uuel aastal rohkem tolmu koguda ja anda meile aega tegelda eluga, mida just siin ja praegu elame, ja inimestega, keda näeme oma ihu- ja vaimusilmaga, mitte ekraani vahendusel.