20. - 27. september 2009

Vahemere suurimal saarel on igale maitsele palju pakkuda - kreeka templitest, bütsantsi, normannide ja araabia pärandist barokklinnadeni, Taormina turistiparadiisist kontrastiderohke Palermo suurlinna ja ranniku kaluriküladeni. Aga Sitsiilia on rohkem kui saar - Sitsiilia on Euroopa, Aafrika ja Aasia üheskoos. Lisaks mahlakad Sitsiilia sidrunid-apelsinid, magus cassata siciliana ning küllaga päikest ja kutsuvaid randu. Lisaks Sitsiilia peamistele vaatamisväärsustele, on meie reisil võimalus külastada väiksemaid saari -  Liparit ja Vulcanot. Sitsiillaste iseteadev olek, kombed ja kõnepruuk ning traditsioonid veenavad, et tegemist pole lihtsalt Itaalia kauge ääremaa, vaid täiesti omaette ja väga erilise maa ja rahvaga.

1. päev  LEND TALLINN-PALERMO  CEFALU

Kogunemine Tallinna lennujaamas kell 05:00. 

Otselend Tallinn-Palermo kell 06:40 - 09:25.   NB!!! Lennu kellaaeg on muutunud 10.septembril.

Palume kontrollida väljalennu kellaaega vahetult enne reisi (kohalikud kellaajad)!

Benvenuti in Italia!

Sõidame Cefalusse, mis on tänapäeval pigem armas kuurortlinn mere ääres, ent siin säilinud ka ajalooline linnasüda, seehulgas linna kuulus keskaegne katedraal. Aga on säilinud ka vana kaluriküla hõng linna keskaegsetel tänavatel vana sadama kohal. Puhkame Cefalu rannas. 

Majutume Palermo piirkonnas Trabias 3 järgneval ööl hotellis Torre Altale Hotel&Villas ***.

2. päev  PALERMO

Hommikusöök hotellis. Sõidame saare pealinna. Palermo on läbi ajaloo olnud linn, kus ida kohtus läänega, põhi lõunaga. Foiniiklased ja kartaagolased, kreeklased ja roomlased, maurid ja normannid - kõik on sellesse linna oma jälje jätnud. Palermo on eriline - ükski külaskäik Sitsiiliasse ei ole täiuslik ilma Palermos viibimiseta, sest just selle linna külastus aitab mõista kogu Sitsiilia hingeelu. 

Palermo iidne ja keskaegne ala on suurem kui pea ühelgi teisel linnal Itaalias (välja arvata Rooma ja ehk Napoli). Kilomeetri pikkuse Corso Calatafimi äärde jääb Sitsiilia kogu ajalugu - foiniikia-kartaago matmispaik, Piazza Vittoria äärsed rooma elamud, normannide kuningapalee ja uhked baroksed kirikud. Linnaekskursioon Palermos jätkub - Vucciria turg ja kirev tänavaelu, kuulus katedraal, suurepäraste mosaiikidega  bütsantsi stiilis lossikabel - Capella Palatina, Pretoria purskkaev. Raudse närviga inimesed võivad külastada kuulsaid Kaputsiinide ordu (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum - Kapuutsiga Väiksemate Vendade Ordu) katakombe. Vaba aeg Palermos.

3. päev   MONREALE, SEGESTA, TRAPANI, ERICE 

Hommikusöök hotellis. Palermo lähedal asuvas Monreale linnakeses vaatame Santa Maria la Nuova kiriku mosaiike ja romantilist kirikuõue. Sõidame uudistama Sitsiilia lääneserva, kus asuvad Trapani ja Erice linnad. Trapani lähistel vaatame Segesta templit. Puhkus rannas. Trapani on regiooni keskus, mis oli keskajal rikas kaubasadam Aafrika suunal . Siin asub ka hästisäilinud keskaegne juudi linnaosa. Trapani on ka soola tootmise keskus - vaatame, kus asuvad soolavannid ning pilkupüüdvad tuuleveskid. Trapanist võtame ette lühikese funikulöörisõidu Erice mägilinnakesse. Vaated, mis siit avanevad Trapeni linnale ja Egadi saartele (Isole Egadi) on hingematvad. Vaba aeg õhtuses Palermos.

4. päev CORLEONE, AGRIGENTO 

Hommikusöök. Külastame väikest Corleone linnakest, mille nimi tähendab tõlkes „lõvisüda" ning mis viitab küll automaatselt Sitsiilia maffiale, ent tegelikkuses on armas ja rahulik linnake. Kirjanik Mario Puzo andis oma tuntuima teose „Ristiisa " peategelasele fiktiivselt just selle linna järgi nime Don Corleone.

Külastame Agrigentot, jalutame Templiteorus, kus leiame väga hästi säilinud Heraklese, Zeusi ja Hera templid. .... 

Majutume neljal järgneval ööl koos õhtusöögiga hotellis*** .

5. päev ETNA VULKAAN, ALCANTARA, TAORMINA 

Hommikusöök hotellis. Tutvume tänaseni aktiivse Etna vulkaaniga.  Bussiga tõuseme Etna jalamil kõrgusele, kus asuvad mitmed  kõrvalkraatrid nn Crateri Silvestri ja Rifugio Sapienza. Need, kes soovivad tõusta kõrgemale ning jätkata peakraatri vallutamist, saavad tõusta tõstukiga 1923 m kõrgusele. (pilet eraldi tasu eest). Sealt omakorda on võimalik jätkata maastikubussidega kuni 2700 m kõrguseni, kust selge ilma korral avaneb eriti avar vaade ning näeb päris lähedalt peakraatrit. Kohaliku Etna giidi juhatuste saatel saab jalutada viimastel aastatel lisandunud uutel kraatritel. Tutvume ligi 70 meetrit kõrgete basaltseintega Alcantara kuristikuga - Gole dell´Alcantara. Õhtul külastame Taorminat, linna Etna vulkaani jalamil: hästisäilinud Vana-Kreeka aegne teater, katedraal ja katedraali väljak, vanad kirikud ja paleed, ilusad vaated ja võimalus veeta meeldivat õhtut.

6. päev VABA PÄEV RANNAS, SOOVIJATELE AEOLI SAARED - LIPARI ja VULCANO

Hommikusöök hotellis. Võimalus veeta lõõgastav päev rannas.

Soovijatega veedame tänase päeva aga türkiissinistel vetel. Seilame laevaga tulejumal Aeoluse järgi nimetatud Aeoli ehk Lipari saarestiku põnevatele saartele. Lipari on vulkaanilise saarestiku seitsmest saares enim asustatud ning populaarseim. Külastame ka Vulcano saart, mis on tuntud oma kuumaveeallikate poolest. Puhkame musta vulkaanilise liivaga rannas ja naudime kauneid vaateid veest kõrgele väljaulatuvatele kaljunukkidele.

Taamal paistab meile ka aktiivne Stromboli.

 7. päev SÜRAKUUSA, NERO D'AVOLA, NOTO

Hommikusöök hotellis. Külastame

rohkem kui 2500 aasta vanust Sürakuusa linna Neapolise arheoloogiaparki:

templite varemed, Archimedese haud ja suured koopad, millest kuulsaim on Dionysose Kõrv. Avola linnakese lähedal degusteerime Sitsiilia kuulsaimat veini, mis tehtud Nero d'Avola viinamarjasordist, mis on Sitsiilia populaarseim mari ja müüdavaim vein ning marjasorti peetakse oma iseloomu poolest müstiliseks nii marja kui ka veinina. Tõlkes tähendab nimi "Avola linna must", mis iseloomustab ka kuulsa punaveini maitset - täidlane ja intensiivne, paks ja moosine, aroomilt soe. Kerge puhkus Noto rannas. Õhtul jalutame armsas barokklinnas Notos. Õhtul võib jalutada mööda kaldapealset ja nautida sooja lõunamaa õhtut.

8. päev  PIAZZA ARMERINA-ENNA-LEND PALERMO-TALLINN

 Hommikusöök hotellis. Hommikupoolik rannas. Külastame Piazza Armerina linna, kus asub kuulus Vana-Rooma aegne villa - Villa Romana del Casale. See antiikvaatamisväärsus on kuulus oma hästi säilinud põrandamosaiikide poolest.

Enne kui laskume sisemaalt rannikule, teeme peatuse Enna linnas, mis kõrgub 900m üle merepinna ja imetleme kogu Sitsiilia panoraami. 

Tagasilend Palermo-Tallinn kell 02:15-06:55 (kohalikud kellaajad 28.09).

27. september kuni 4. oktoober

1. päev  LEND TALLINN-PALERMO

Kogunemine Tallinna lennujaamas kell 21:00, otselend Tallinn-Palermo kell 22:40-02:25 NB! Lennuajad muutusid 10. septembril!

Palume kontrollida väljalennu kellaaega vahetult enne reisi (kohalikud kellaajad)!

Benvenuti in Italia!

Majutume Palermo piirkonnas Trabias 3 järgneval ööl hotellis Torre Altale Hotel&Villas ***.

2. päev  CEFALU,  PALERMO

Hommikusöök hotellis. Hommikupoolik rannas või hotelli basseini ääres.   Palermo on eriline - üksi külaskäik Sitsiiliasse ei ole täisuslik ilma Palermos viibimiseta, sest just selle linna külastus aitab mõista kogu Sitsiilia hingeelu. Sõidame saare pealinna. Palermo on läbi ajaloo olnud linn, kus ida kohtus läänega, põhi lõunaga. Foiniiklased ja kartaagolased, kreeklased ja roomlased, maurid ja normannid - kõik on sellesse linna oma jälje jätnud. Palermo iidne ja keskaegne ala on suurem kui pea ühelgi teisel linnal Itaalias (välja arvata Rooma ja ehk Napoli). Kilomeetri pikkuse Corso Calatafimi äärde jääb Sitsiilia kogu ajalugu - foiniikia-kartaago matmispaik, Piazza Vittoria äärsed rooma elamud, normannide kuningapalee ja uhked baroksed kirikud. Linnaekskursioon Palermos jätkub - Vucciria turg ja kirev tänavaelu, kuulus katedraal, suurepäraste mosaiikidega  bütsantsi stiilis lossikabel - Capella Palatina, Pretoria purskkaev. Raudse närviga inimesed võivad külastada kuulsaid Kaputsiinide ordu (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum - Kapuutsiga Väiksemate Vendade Ordu) katakombe. Sõidame Cefalu'sse, mis on tänapäeval pigem armas kuurortlinn mere ääres, ent siin säilinud ka ajalooline linnasüda, seehulgas linna kuulus keskaegne katedraal. Aga on säilinud ka vana kaluriküla hõng linna keskaegsetel tänavatel vana sadama kohal.

3. päev   MONREALE, SEGESTA, TRAPANI, ERICE

Hommikusöök hotellis.  Palermo lähedal asuvas Monreale linnakeses vaatame Santa Maria la Nuova kiriku mosaiike ja romantilist kirikuõue. Sõidame uudistama Sitsiilia lääneserva, kus asuvad Trapani ja Erice linnad. Trapani lähistel vaatame Segesta templit. Trapani on regiooni keskus, mis keskajal olnud rikas kaubasadam suunal Aafrikasse. Siin asub ka hästisäilinud keskaegne juudi linnaosa. Trapani on ka soola tootmise keskus - vaatame, kus asuvad soolavannid ning pilkupüüdvad  tuuleveskid. Trapanist võtame ette lühikese funikulöörisõidu Erice mägilinnakesse. Vaated, mis siit avanevad Trapeni linnale ja Egadi saartele (Isole Egadi) on hingematvad.

4. päev CORLEONE, AGRIGENTO

Hommikusöök. Külastame väikest Corleone linnakest, mille nimi tähendab tõlkes „lõvisüda" ning mis viitab küll automaatselt Sitsiilia maffiale, ent tegelikkuses on armas ja rahulik linnake. Kirjanik Mario Puzo andis oma tuntuima teose „Ristiisa" peategelasele fiktiivselt just selle linna järgi nime Don Corleone. Külastame Agrigentot, jalutame Templiteorus, kus leiame väga hästi säilinud Heraklese, Zeusi ja Hera templid. Kerge puhkus Lõuna-Sitsiilia rannas.  Majutus hommiku- ja õhtusöökidega hotellis San Pietro Letojannis.

5. päev ETNA VULKAAN, ALCANTARA, TAORMINA

Hommikusöök hotellis. Tutvume tänaseni aktiivse Etna vulkaaniga.  Bussiga tõuseme Etna jalamil kõrgusele, kus asuvad mitmed  kõrvalkraatrid nn Crateri Silvestri ja Rifugio Sapienza. Need, kes soovivad tõusta kõrgemale ning jätkata peakraatri vallutamist, saavad tõusta tõstukiga 1923 m kõrgusele. (pilet eraldi tasu eest). Sealt omakorda on võimalik jätkata maastikubussidega kuni 2700 m kõrguseni, kust selge ilma korral avaneb eriti avar vaade ning näeb päris lähedalt peakraatrit. Kohaliku Etna giidi juhatuste saatel saab jalutada viimastel aastatel lisandunud uutel kraatritel. Siin, ühes Etna kraatritest peame ka koos kõigi gruppidega juba traditsioonilise ja mõnusa Maalehe ja Germalo pikniku. Tutvume ligi 70 meetrit kõrgete basaltseintega Alcantara kuristikuga - Gole dell´Alcantara. Õhtul külastame Taorminat, linna Etna vulkaani jalamil: hästisäilinud Vana-Kreeka aegne teater, katedraal ja katedraali väljak, vanad kirikud ja paleed, ilusad vaated ja võimalus veeta meeldivat õhtut.

6. päev AEOLI SAARED - LIPARI ja VULCANO

Hommikusöök hotellis. Võimalus veeta lõõgastav päev rannas.

Soovijatega veedame tänase päeva aga türkiissinistel vetel. Seilame laevaga tulejumal Aeoluse järgi nimetatud Aeoli ehk Lipari saarestiku põnevatele saartele. Lipari on vulkaanilise saarestiku seitsmest saares enim asustatud ning populaarseim. Külastame ka Vulcano saart, mis on tuntud oma kuumaveeallikate poolest. Puhkame musta vulkaanilise liivaga rannas ja naudime kauneid vaateid veest kõrgele väljaulatuvatele kaljunukkidele. Taamal paistab meile ka aktiivselt tuld purskav Stromboli.

7. päev SÜRAKUUSA, NERO D'AVOLA, NOTO

Hommikusöök hotellis. Külastame rohkem kui 2500 aasta vanust Sürakuusa linna Neapolise arheoloogiaparki: templite varemed, Archimedese haud ja suured koopad, millest kuulsaim on Dionysose Kõrv. Avola linnakese lähedal degusteerime Sitsiilia kuulsaimat veini, mis tehtud Nero d'Avola viinamarjasordist, mis on Sitsiilia populaarseim mari ja müüdavaim vein ning marjasorti peetakse oma iseloomu poolest müstiliseks nii marja kui ka veinina. Tõlkes tähendab nimi "Avola linna must", mis iseloomustab ka kuulsa punaveini maitset - täidlane ja intensiivne, paks ja moosine, aroomilt soe. Kerge puhkus Noto rannas. Õhtul jalutame armsas barokklinnas Notos. Õhtul võib jalutada mööda kaldapealset ja nautida sooja lõunamaa õhtut.

8. päev  PIAZZA ARMERINA, ENNA LEND PALERMO-TALLINN

Hommikusöök hotellis. Hommikupoolik rannas. Sitsiilia kuulsaim produkt on kahtlemata erinevad tsitruselised - sidrunid, apelsinid, klementiinid, laimid. Võimalusel külastame tsitrusekasvatust ning jalutame sidrunipuude salus. Külastame Piazza Armerina linna, kus asub kuulus Vana-Rooma aegne villa - Villa Romana del Casale. See antiikvaatamisväärsus on kuulus oma hästi säilinud põrandamosaiikide poolest. Teeme peatuse Enna linnas, mis kõrgub 900m üle merepinna ja imetleme kogu Sitsiilia panoraami.

Õhtune tagasilend Palermo-Tallinn (kohalikud kellaajad)  kell 02:15-06:55  ( 5. Okt)

Reisi hind: 13290.-

Hinna sisse kuulub:

* Lennupilet Tallinn-Palermo-Tallinn
* Lennujaamamaksud, käibemaks
* Toitlustamine lennukis
* Sõit  kõigi mugavustega bussis (WC, video, konditsioneer)
* 3 ööd Palermo piirkonnas hotellis*** (2-in toad), 3 hommikusööki
* 4 ööd Acireale piirkonnas hotellis*** (2-in toad), 4 hommikusööki
* Eestikeelsed ekskursioonid, giidi/reisijuhi teenus

Lisatasu eest:

* Tervisekindlustus al 120 EEK, maksumus sõltuvalt vanusest (-65a, 65-80a kallim tariif, lisainfo reisikindlustuse kohta)

Reisi hind ei sisalda sissepääsupileteid muuseumidesse ja teistele tasulistele objektidele.
Muuseumide ja teiste tasuliste objektide hinnad:
* Aeoli saarte külastamine laevaga u 30 EUR
* Palatini kabel 6,50 EUR
* Erice funikulöör u 4 EUR
* Segesta 6 EUR
* Sürakuusa varemed 6,50 EUR
* Villa Romana del Casale 6,50 EUR
* Vana-Rooma teater Taorminas 6,50 EUR
* Agrigento 6,50 EUR
* Etna vulkaan 20 EUR + 28 EUR
Piletite hinnad on 2008 a. seisuga! Hinnad võivad muutuda olenemata reisikorraldajast!

Oluline teada:

Raha soovitame vahetada vähemalt 250 EUR (alati mida rohkem, seda parem).
Itaalias pakutakse sageli kontinentaalset hommikusööki, st kohvi/tee, mahl, saiake, moos.

Jätame endale õiguse teha muudatusi reisiprogrammis.

MEELDEJÄÄVAT REISI!