Sadama territooriumile rajatava jää- ja lumelinnaku arhitektuurse kavandi on ettevalmistanud Pärnu arhitektid eesotsas Tanel Tuhali ja Reet Oleviga

Alates reedest (12.01.) pihustavad lakkamatus tööhoos kaks täishübriidset Soome firmale Lumident kuuluvat seadeldist lund Pärnu vana sadama territooriumile. „Ehitame talveparki ja talve-spaad - varsti saab tulla proovima! Talve-spaa avame vahetult enne Pärnu Jääfestivali 15. veebruaril,“ selgitab tänavuse Pärnu Jääfestivali üldjuht Piret Hallik-Sass, kelle valvsa koordineerimise tulemusena toimunud eelmist jääfestivali mäletatakse paljude heade sõnadega nüüdki, kui järgmine sarnane sündmus hakkab endast taas märku andma.

Peamine põhjus, miks sel aastal eelistatakse Vallikääru asemel sadama-ala, tuleneb lume valmistamisega kaasnevatest raskustest. Üldjuhi sõnul segas tihe puudevõra lume tootmist. Sadamas on suur lage plats, kus miski ei sega. Korralikku lumesadu korraldab Maarjo Arnek, kellel on juba suured kogemused Jõulumäe suusaradade lumega varustamisel. Arvestada tuleb õhuniiskuse, -temperatuuri, tuule ja mitmete muude oluliste asjadega. Uue põlvkonna täishübriid lumepihustite töö tuleb küll kallim, aga see eest ei tee nad lumeturbiinidele võrreldes suurt müra ja on seepärast lähedal elavatele majaelanikele väga sõbralikud, räägib Hallik-Sass.

Sadama territooriumile rajatava jää- ja lumelinnaku arhitektuurse kavandi on ettevalmistanud Pärnu arhitektid eesotsas Tanel Tuhali ja Reet Oleviga. Talve-spaa 9 sauna saab järgi katsuda juba festivaliavapäeva eel. Spaa valmib Pärnu jää- ja lumeskulptori Üllar Kallau töid juhendava ning hindava pilgu all. Jäärestorani valmimise eest kannab hoolt teine tuntud Pärnu jääskulptor Rait Pärg ja roogade esmaklassilise maitse eest hakkab hea seisma Viljandis ja Pärnus nime teinud kokk Andres Jakovlev. Pärnakatele peaks see nimi tuntud olema sellest, et ta on olnud ka hotell Pärnu restorani peakokk. Alaline Pärnu külaline ja selle linna suur sõber Raivo Perandi tuleb nüüdki kohale, et arendada seiklusparki. Hallik-Sass nimetab Jääfestivali atraktsioonina tuubirada ja väiksematele lastele mõeldud seiklusparki. Koostöös Pärnumaa Kutsehariduskeskusega ja tänu Janek Klaamasi juhtimisele saab teoks jääkino ehitamine. Rajataval jääväljakul toimub hokiturniir ja show ajal võib jääl näha ka Soome koondise väravavahti.

Sarnaselt eelmiste aastatega toimub jääsümpoosion, sedakorda 15., 16, ja 17. veebruaril. Kaugeim ja eksootilisem külaline saabub jääskulptuuri valmistama Mongooliast. Nordeni fondi abil toimuvale workshop’ile saabub väljapoolt Eestit osalejaid Soomest, Lätist ja Norrast.

Jääfestivali pidulik avamine toimub 16. veebruari õhtul algusega kell 21.00. Jääshow valmistab ette Heili Palm-Vaikma – sama lavastaja, kes möödunud aastalgi. Jääfestivali lõpetab vabaõhukontsert Eesti Pidu 23. veebruaril algusega kell 19.00, kus lavale astuvad Tõnis Mägi, Maarja-Liis Ilus, bänd, Pärnumaa koorid ja rahvatantsuansambel Kajakas. Repertuaari paneb kokku dirigent Jüri-Ruut Kangur.

Terve Jääfestivali aja põleb lõke, mille ümber võivad inimesed end soojendada ja grillimisega nälga peletada, sest pikad melutihedad päevad hoiavad kõiki külalisi kindlasti käesolevalgi talvel oma jäiselt põnevas haardes.

Samal teemal: