„Kuigi seekordse liivaskulptuuride ehitamise korraldajaks oli katusorganisatsioonina nimetatud Pärnu Kunstikool, tuleb ikkagi pidada peamiseks organisaatoriks Jõõpre Põhikooli direktorit Mati Sutti, kes seda ettevõtmist on algusaastatest peale vedanud,“ ütles kunstikooli direktor Kristel Kallau oma sõnavõtus Rannakohvikus, kus jagati osalejate aadressil tunnustavaid kiituseid ja anti üle kõigile Pärnu Linnavalitsuse tänukirjad. Pidulikule panketile olid kutsutud kandlelugudega esinema Mart Aardam ja Helle Suurlaht, kes samal ajal osalesid Jõõpre koolimajas toimuval kandlekursusel “Põlvkondadevaheline side”.

Kristel Kallau selgitas, et kuna sündmus langes samale ajale Pärnus toimuva rahvusvahelise laste- ja noortekooride festivaliga „Europa Cantat junior 6“, kuhu kogunes tuhatkond noort üle maailma ja ühtlasi oli käimas ka noortele suunatud Sinine Nädal, siis nendel kahel asjaolul otsustati tänavuse liivaskulptuuride ehitamise teemaks valida muusika.

Kõigil kordadel on Jõõpre Põhikooli kutsel kohal olnud Kesk-Soomes asuva Seinäjoki kooli kunsti ja käsitöö õpetajad. Seekord voolisid nad liivast kitarri ja seinapannoona koorilauljad.

Rait Pärg ja Üllar Kallau tegid kahekesi valmis kauni näo ja pikkade juustega muusa. Pärnu Vabakoolilt valmis kõrvaklappidega pea. Pärnu Kunstikooli õpilased ehitasid kõlarid. Jõõpre Põhikoolilt valmis avatud raamat ja öökullid. Õpilasmalev „Hansa rühm“ konstrueeris liivast teleri, mille pildis paistab MTV tunnuslogo. ERR laulustuudio esindus meisterdas harfi. Kooriühingut esindavad Jüri Gümnaasiumi õpilased tegid trummi.

Pärnumaal alustati liivaskulptuuride ehitamisega soomlaste ja Jõõpre kooli ühisettevõtmisel Valgerannas, kus käidi kolmel aastal. Kolm järgnevat liivaskulptuuride meisterdamist on toimunud Pärnu keskrannas. Eelmisel aastal võeti teemaks hansalinn Pärnu, kuna sel ajal peeti rahvusvahelisi hansapäevi. 2008. aastal oli tööde märksõnadeks hansalinn Pärnu ja kuurordi 170-aastane ajalugu, osalejateks olid eestlaste ja soome sõprade kõrval külalised veel Lätist ning Brasiiliast. Tookord toimusid liivaskulptuuridepäevad konkursina, kus selgitati ka parimad tegijad. Žürii hinnangul tunnistati võitjaks Seinäjoki ametikooli võistkonna „Rüütel“, mida filigraanse täpsusega viimistleti kuni viimase minutini enne autasustamist ja lihviti veel pärast hindamiskomisjoni hinnangu andmistki. Auhinnanaks kingiti skulptor Ene Tapferi loodud minitaies supelsaksast.

Suurt elevust ja tähelepanu köitis tookord aga vana tuttavat tandemit moodustav Rait Pärg ja Üllar Kallau, kelle töö kandis poliitilist sõnumit. Suure Buddha kuju üks pool pidi kujutama Mark Soosaare vaimsust ja teine külg Mart Viisitamme võimu. Nende meeste selgade kokku sobitamine võinuks kunstnike meelest anda uue tugeva sünergia.

Ka möödunud aastal pälvis vaatajates kõige rohkem huvi liivast valminud bernhardiin, mille voolis põhiliselt valmis küll Rait Pärg, aga tookordki oli tegemist kahe mehe ühistööga, kuna kavandi visandas Üllar Kallau.

Sel aastal mingit konkurssi ei toimunud, aga Mati Sutt kinnitas, et talle meeldib kõige rohkem tandemi voolitud „Muusa“.

Valminud tööd 2011. aasta suvel Pärnu keskrannas:

Samal teemal: