Enne kui rääkida reedel (19.02) toimunud suursündmusest Sindi Gümnaasiumi elus, tasub meenutada poolteist kuud tagasi kokku tulnud tarmuka seltskonna algatust. Nende kolmeteistkümne vilistlase nimed on Sven Anderson, Jaan Kägu, Viivi Palmissaar, Katti Popp, Evelyn Friedemann, Mart Nõmm, Jaan Margus, Jaan Pärn, Priit Kask, Aare Raev, Kerdo Luige, Anne Urban ja Vallo Vellend. Leiti, et kuigi ollakse väga erinevatel aegadel Sindi kooli lõpetanud ja elu on kokkutulnuid mitmele poole laiali pillutanud, ühendab vilistlasi siiski seesama punane hoone, kust palju tähtsat on alguse saanud. Selle äratundmise tõttu ei taheta iialgi oma kooli unustada ja soovitakse nüüd anda omalt poolt midagi tagasi. Seda omakasu püüdmatut heasoovlikku andmist saab parimal viisil korraldada läbi vilistlaskogu.

Juba 5. detsembril pidasid algatusrühma inimesed vajalikuks, et Sindi Gümnaasiumi hoolekogusse kuuluks vilistlaskogu esindaja. Hoolekogusse pakuti Jaan Kägu. Esialgsetest eesmärkidest väärib esiletõstmist koolihoone Pärnu maantee poolse fassaadi taastamise toetamine. Vilistlased soovivad pakkuda täiesti praktilist abi mõtte teoks tegemisel. Esimesel kokkusaamisel sündis ka vilistlaste poolt välja öelduna idee toetada tublimaid õppijaid stipendiumiga. Need olid esimesel kohtumisel vaid üksikud mõtted.

Sindi Gümnaasiumi vilistlasõhtu

Üks inimene ei suuda iialgi ära teha seda mida suudab hea ja tugev meeskond, mis koosneb oma ala tegijatest. Sindi Gümnaasiumi ettevalmistavasse meeskonda kuulusid Eneli Arusaar, Sigrid Jamnes, Tatjana Grigorjeva, Evelyn Friedemann, Mart Nõmm, Asko Aru. Nende inimeste heast koostööst sõltus täiel määral ürituse õnnestumine.

Imetlusväärsed olid Eneli Arusaare neljanda klassi õpilased Eliise Kull ja Randel Uibo, kes täitsid vastutusrikast õhtujuhtide rolli. Võrdluspildid vanaaja ja uueaja lastest olid oskuslikus kavaseades hea leid. Pisikeste õhtujuhtide jutustused aastakümnete tagusest koolielust kandusid kuulajateni sellise usutavusega, et hetketi võis ennastki unustada 20, 30, 40 aastat nooremaks. Hea tausta andis selleks dokumentaalfilmi vaatamine sõpruskohtumiselt Leedu Skuodase kooliga, mis toimus 1985. aastal. Olenemata sellest, et ekraanil lehvinud veerandsajandi tagused lipud püüdsid tookord mõjutada meie mõttemaailma, on kulgenud rõõm ja sõprus poliitilistest tõmbetuultest sõltumata iseseisvat rada. Seda oli nüüd tore uuesti tunnetada.

Pisike Eliise võttis Ene Keek-Jaaksoni käekõrvale ja tõi 1974. aasta vilistlase lavale. Ilmekalt peast deklameeritud riimid muutsid aula nii vaikseks, et võis eristada kaaskuulajate hingamist ettekantud värsimõõdus. Marje Tilk tõi esinema mudilaskoori, mis koosnes esimese, teise ja kolmanda klassi õpilastest. 2.B ja 3.A poisid laulsid laulu „Eesti kaart”. 2. klassi Marion Tõldsepp laulis päris üksinda. Annik Viibuse tantsutüdrukud aga esitasid täiesti omapärase liikumisega eeskava.

Eliisa ja Randel kirjeldasid täpselt, kuidas vanaaja lapsed salakirju kirjutasid ja „mäletasid” kenasti klassikaaslaste vahelisi armastuslugusid. Nüüd oli neil suurepärane võimalus kutsuda suureks kasvanud vanaajalapsed lavale. Ansambel „Top Ten” laulis laulud „Hea tuju laul” ja „Muusika, sind tänan”. Ansambli juhendaja on Helle Salumäe, klaveril saatis Tõiv Tiits.

Marilyn Ollep laulis seejärel nõnda, kuidas uueaja lapsed on harjunud laulma. Temagi lummas publikut, eelkõige aga teenis ta tugeva aplausi seepärast, et vilistlaste kooliõde valdab nii head lauluhäält ja esinemisoskust.

Üllatus

Viimase hetkeni saladuses hoitud üllatuse valmistasid 1983. aasta vilistlane Ene Michelis ja 1986. aasta lennu lõpetaja Kristel Reinsalu. Gümnaasiumi arendusjuht Sigrid Jamnes pole küll vilistlane, kuid kooli ajaloost tulise hingega huvituv inimene. Arendusjuht puhus tolmu arhiivi kaustalt, mille vahelt avastas kirjapandud Sindi kooli tunnuslaulu sõnad. Selgus, et 2002. aastal oli tookordne kooli huvijuht Helle Vent viinud ellu konkursi, millel osales ka Ene. Kooli palvel kirjutas laulutekstile viisi Kristel. Nüüd istus viisi autor klaveri taga ja sõnade mõtteks rivistaja laulis laulu esmakordselt kuulajate kõrvadele hinnangu andmiseks.

Varem on Ene Tapfer loonud Sindi Gümnaasiumile  visuaali, millel oleva vahtralehe kujundas kunagine kooli kunstiõpetaja Jakob Sutt ning Jaan Pärn valmistas rinnanõela. Nemadki on vilistlased. Kui ka värskelt loodud laul omaks võetakse, täieneb kool veel ühe olulise tunnusega.

Direktori sõna

Kool ja armastus. Armastus ja kool. Kaks lihtsat, kuid sageli lõpuni mõistetamatut sõna, mis seovad meid kõiki. Kõiki koos, aga siiski erinevalt. Kellel jätkus aega vaid kooli jaoks. Kellel vastupidi, vaid armastuse jaoks. Kes armastas kooli. Kes armastab veel tänagi kooli, sest kool oli ja on armas. Kes armastab kooli, sest koolist leidis ta oma armastuse.

Kallid vilistlased!
Usun, et Teie mälestustes on ruumi mõlemale. Nii koolile kui ka armastusele.
Aitäh, et leidsite täna tee oma vanasse kooli. See on selge märk armastusest oma kooli vastu. See kool ei ole Teile lihtsalt kool, vaid ta on Teie kool. Eelkõige Teie kool. Ja kellel on veel rohkem õigust kaasa rääkida kooli tulevikule, kui Teil? Ja ma väga loodan, et Te tahate seda teha, sest Te armastate seda kooli.

Peale väikest vaheaega ongi Teil võimalus üles näidata oma armastust selle kooli vastu. See armastus väljendub usaldusväärsete vilistlaste valimises vilistlaskogu juhatusse.
Selleks, et kõik mööduks rahulikus ja töises õhkkonnas, on 5.detsembril 2009 kooskäinud vilistlasaktiivi ettepanekul jõudnud Teieni vilistlaskogu põhimääruse projekt, mille läbitöötamise ja vastuvõtmise korral on igati seaduslik valida Sindi Gümnaasiumi vilistlaskogu juhatus, kes seda kooli armastust endas edasi kannab ja seisab selle eest hea, et kõik otsused, mis tulevikus kooli suhtes langetatakse, on sellest armastusest kantud.

Ametlik osa

Meeliköitvale kavale ja direktori sõnavõtule järgnes Jaan Kägu juhatamisel põhikirja projekti arutamine, tutvustati vilistlaskogu põhimõtteid, olemust ja eesmärke. Valiti juhatus ja revisjonikomisjon. Juhatusse osutusid valituks: esimees – Silva Sikk, aseesimees – Ain Miilberg, sekretär – Aare Raev, asjur – Jaan Kägu, laekur – Hillar Nuut

Revisjonikomisjoni liikmeteks valiti Mart Nõmm, Külli Laanepõld ja Peeter Põhonin

Samal teemal: