Tsirkus Madigan annab esimesel päeval ainult ühe etenduse algusega kell 19.00

Täna, esimesel öötunnil saabus Võhmast Sindi linna suur Madigani tsirkusevoor, mis peatub seltsimaja kõrval oleval rohumaal. Kui karavanijuht Martin Karu eelnevalt tsirkuse platsi osas linnavalitsusega kokkulepet sõlmis, palus ta ühtlasi lasta rohul võimalikult kõrgeks kasvada. Seega ei jäetud kesklinna suurt rohukamarat mitte hooletusest kasvama, vaid tehti seda teadlikult külalislahkusest tsirkuse pere vastu.

Kohale jõudes veeti elektrikarjuse tara esmalt selle paiga ümber, kuhu pidi püstitatama tsirkusetelk ja lasti 8 väikest armsat poni rohtu kasvanud ala puhtaks sööma. Hommikul kella 8 paiku tõsteti tara kaugemale uude asukohta ja asuti telki püsti ajama. Martin Karu, ütles, et telgi üles panek võtab tavaliselt aega 3 kuni 4 tundi, maha võtmine aga toimuvat 3 kuni 4 korda kiiremini. Tsirkust aitavad laagriplatsidel korraldada 4 rumeenlast, kellest üks esineb ka etendustel. Mr. Žhipo või kodaniku nimega Maario teeb alati vägevat tulevärki.

„Rootsis 1989. aastal asutatud tsirkus Madigan ühendab kahe tsirkuseperekonna erinevaid põlvkondi,“ tutvustas Karu ja ütles, et Eestis anti etendusi esimest korda 2001. aastal. Tsirkuse platsil võib näha ringi luusimas ka Martinit. „Tema võeti Eestist tsirkusega kaasa 10 aastat tagasi. Kuna koer oli kaasa minemisega sedavõrd pealetükkiv, siis ei raatsitud teda maha jätta ja nii ta ongi nüüd jäänud tsirkuse perekonna lahutamatuks kaaslaseks,“ rääkis karavanijuht ja täpsustas, et kuigi koera nimi viitab isasele, on ta siiski vastassoo esindaja.

Karuga juttu vestes hõikas voori lõpus peatunud autosuvilast välja astuv naljamees ja küsis, kas piltniku härra on KGB, STASI või FBI salateenistusest. Kuuldes, et olen heade kavatsustega, astus laia naeratusega mees ligi ja tutvustas end: „Kloun Jacky Scholl.“ Selgus, et temaga ühes on kaasas ka ema, vanaema, isa, õde ja lapsed. Alguses proovis ta rääkida nii vene kui inglise keeles. Küsisin, kas mees on vene päritolu? Jacky naeris ja vastas, et pool on temas rootslast ja teine pool sakslast, osake ka itaallast. Aga keeli valdab ta mitmeid, ega jää päris hätta ka eesti keelega.

Jacky Scholl on muusik, kes tsirkuses mängib klaverit ja esineb koos oma perega. „Esitusel kõlavad palad on sellise valikuga, mis sobivad kõige erinevama vanusega inimestele,“ rääkis Jacky, kes ühele telki pingutavale nöörile nõjatudes pidevalt suud naerul hoidis. Ta ütles, et omab Saksamaal muusikastuudiot ja on teinud ka oma muusikast plaadistust.

Üldse on tsirkusega kaasas 25 inimest, kellest enamiku moodustavad artistid. Sedakorda tuleb tsirkus täielikult Euroopast. Rootsimaalt pärit tsirkusega on külalisesinejatena kaasas ka artistid Itaaliast ja Saksamaalt.

Eemalt võis näha sammumas Kalle Scholl’i, kes on kuulsaks saanud oma ponide dresseerimisega. Juba täna õhtul algusega kell 19.00 näeb teda palju lähemalt ja mitte ainult teda, vaid kõiki ponisid, kes praegu aedikus rohtu näksivad. „Võimsa numbriga esinemist tahaks eraldi välja tuua,“ lausus Karu, kes tutvustas Kalle Scholl’i Saksamaalt. Loodetavasti saavad lapsed ka Sindis mõne euro eest vaheajal neljajalgsete artistide seljas areenil lõbusõitu proovida.

Avaras tsirkusetelgis peaks etendus algama väikese virgutusvõimlemisega pealtvaatajaile, mille järel astuvad muusika ja vaatajate plaksutamise saatel publiku ette oma trikke etendama žonglöör, akrobaadid, köietantsija, mustkunstnikud, tuleneelaja ja teised esinejad. Artistide esinemiste vahele kuuluvad tsirkuses loomulikult ka lõbusa klouni naljanumbrid. Kindlasti peavad vaatajad sellekski valmis olema, et mõnes põnevas numbris haaratakse keegi publiku hulgast kaasa mängima.

Tsirkuseetendus kestab koos vaheajaga orienteeruvalt tund ja kolmveerand. Sooduspiletid kehtivad pensionäridele, invaliididele ja nende saatjatele. Lapsed kuni kolmanda eluaastani pääsevad etendusele tasuta, kuid peavad sel juhul istuma lapsevanema süles.

„Tsirkuse Tuuri“ nime all on Leif Rahvusvaheline Meelelahutus OÜ toonud Eestisse esinema erinevaid tsirkuseid alates 1997. aastast. 2003. aastal alustati tsirkuse tegemist juba oma telgiga. Tehes koostööd paljude maailma tsirkuseagentuuridega, annavad nad igal aastal rohkem kui paarsada etendust üle Eesti.

Madigani tsirkusetelk on vaatajate vastuvõtuks valmis

Samal teemal: