Kuuma õhupalli teele saatmine

Eile õhtul süttisid Pärnus muinastuled juba 17. korda. Arvamatult suur hulk rahvast tuli mere äärde küünalde ja laternatega, et need veepiirile võimalikult lähedal süüdata või koguni veele ujuma jätta. Tuleetendust juhtis Mart Tõnismäe ja muusikat tegi Aleksander Sünteri pereansambel.

Hiie-Helena, Olev Mattias, Liisa-Katariina

Eriliseks tegi seekordse muinastulede õhtu kümnete ja kümnete lendu tõusvate väikeste kuumaõhupallide liikumine pikuti üle rannariba, kuna tuul oli püsivalt just sellise nurga all. Pimedas polnud küll õhupalle näha, aga see eest paistsid nad kõrgusse tõustes tillukeste kujuteldavate ufodena.

Vähem eriline polnud Aleksander Sünteri pereansambli vaiksel mahedal helil kõlanud viisid soojal ja suhteliselt tuulevaiksel augusti õhtul. Möödunud aasta augustis alustanud folk-rock muusikuna tuntud Aleksander Sünteri pereansamblis teevad pereisa Aleksandri kõrval kaasa pereema Tiina, kaheksa-aastane Hiie-Helena, kuuene Liisa-Katariina ja neljane Olev Mattias.

Õhtukontsert oli ühtlasi pereansambli hiljuti valminud esimese plaadi esitlus. Tasases tuules kõlasid lood, millest kolmandik on Aleksander Sünteri hingekosutav omalooming. Esitati ka pärimusmuusikat ja klassikat. Nii kõlasid ridamisi järjest autori loodud „Alguse valguses“, rahvalaul „Aeti mu mõtsa“, F. Schuberti „Ave Maria“, aga ka L. van Beethoveni „Elisele“. Muidugi olid kõige meeldejäävamad pisipere repertuaaris leiduvad lood, nagu näiteks luuletaja V. Sõelsepa sõnadele T. Kõrvitsa viisistatud laul „Õnneseen“.

Ansambli noorim liige Olev Mattias Sünter oli tõepoolest vahva väikemees laulmas. Alates uuest õppeaastast jätkab ta tõsist ja mängulist õppetööd Olustvere Lasteaias.

Pesamunast kaks aastat vanem laulja Liisa-Katariina Sünter õpib vennaga samas lasteaias ja paistab silma kiitmist vääriva tublidusega, kuna tuli konkursil „Suure-Jaani Laululind 2008“ võitjaks 3-aastaste kategoorias.

Tääksi Põhikooli I klassis õppiv pere vanim tütar Hiie-Helena Sünter on samuti edukas laulja. Tema on konkursi „Tääksi Laululind 2011“ noorema vanuserühma võitja.

Tiina Sünter mängib klaverit ja laulab samuti. Hetkel töötab Suure-Jaani huvikoolis klaveri ja süntesaatori õpetajana ning juhendab Tääksi kooli laulusoliste.

TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia taustaga pärimusmuusik Aleksander Sünter mängib kitarri, lõõtspilli ja laulab. Viimasel aastal on keskendunud peamiselt enda autorilauludega ja pereansambliga esinemisele. Praegu töötab samas õppeasutuses õppejõuna.

„Tore, et muinastulede öö tähistamise tava on ellu kutsutud ja seda nüüd juba nii pikalt on alal hoitud,“ rääkis Aleksander Sünter Pärnu rannas saadud elamusest. Juba teel Pärnu poole hakkasid lapsed küsima, kas ikka tulesid ka näeb ja mida lähemale rannaliivale jõuti, seda ootusärevamaks väikesed pereliikmed olevat läinud. Isa rääkis, et mõnegi kuuma õhupalli ülelennu ajal jäi mõne pisikese esineja lauluhääl hetkeks peatuma, et imetluseks täiendavat hingeõhku ahmida.

Võibolla jäi kuulajalgi mõni peenem helivõnge kuulmata, kui silmad olid keskendunud uue süttiva tulukese jälgimisele või sellele, kuidas järgemööda Mart Tõnismäe peaaegu olematutes merelainetes sammus ühe kujundi juurest järgmise juurde, et kõik need punutised põlema süüdata. Et uuesti kuulda kauneid viise, sai sealsamas osta kaasa CD, mida veel koduski küünlavalgel enese sisse mõtiskledes kuulata saab.

Veebilehe muinastuled.ee andmetel toimus Pärnumaal muinastulede süütamine veel lisaks Pärnu supelrannale ka Kihnu saarel, Varblas, Muristes, Lindil, Valgerannas, piki Pärnu ranna ja Reiu ranna vahelist mereäärt, Uulu muuli juures, Paadirannas, Vaariku talus, Rannametsa sadamas, Edelavärava rannas. Mõnes nimetatud kohas isegi rohkem kui ühes paigas.

Üha enam poolehoidu koguv muinastulede öö tava laieneb Eesti kõrval ülejäänud Läänemere riikidesse ja tänavu läideti augustikuu viimasel laupäeval loendamatuid lõkkeid ka Lätis, Rootsis ning mujalgi. Loomulikult ka Soomes, kus muinastulede öö 19 aastat tagasi taaselustati. Soomes kuulutati muinastulede öö Euroopa kultuuripealinna Turku 2011 aasta tippsündmuseks. Euroopa kultuuripealinna sündmuseid 2014. aastal Riias korraldav toimkond ühines samuti muinastulede ööga.

Muistsel ajal kutsuti lõkkeid iidetuledeks ja randades süüdati lõkkeid merelolijatele tee näitamiseks või ohuteadete edastamiseks. Soome saarestikust möödunud sajandi viimase kümnendi alguses taaselustatud rannalõkete põletamist hakati nimetama muinastuledeks.

Kustuvad tunglad; Mart Tõnismäe valmistab liiva sisse tulukese pesa

Samal teemal: