Mõte osutada ühel päeval aastas erilist tähelepanu sarnaselt emadele ja isadele ka vanavanematele sai Eestis tuule tiibadesse telereporter Heiki Valneri algatusel. Samanimelist päeva peetakse au sees ka näiteks Suurbritannias, Prantsusmaal, Itaalias, Poolas, Kanadas, Ameerika Ühendriikides. Iga riik on selle tähtpäeva määranud kalendris erinevale ajale. Eestis langeb tähtpäev samale ajale ameeriklastega, kes peavad seda alates 1979. aastast kui USA president Jimmy Carter seadustas oma allkirjaga vanavanemate päeva rahvuspühana. Seevastu Eestile ja Ühendriikidele omane ilmalike tunnustega tava seostub Poolas katoliikliku usupühana.

Pühade ja tähtpäevade seaduse muutmise eelnõu esitas Riigikogule fraktsioon Erakond Eestimaa Rohelised ja 2010. aasta 21. jaanuaril võeti 81 poolthäälega vastu otsus, millega lisati vanavanemate päev riiklike tähtpäevade nimistusse. Riigi poolselt on tähtpäev eelkõige asjakohane austusavaldus vanavanematele, kelle kaudu tähtsustatakse avalikult perekonna väärtust, mis on tervikuna kogu ühiskonna jaoks väga oluline.

Päeva ülesandeks on vanavanematele austuse ja tänu avaldamine laste ja lastelaste kasvatamise, hoole ning armastuse eest. Tähtpäev võiks aidata tihendada põlvkondade vahelist läbikäimist ja paremini teadvustada noorematele vanavanemate elukogemusi.

Eelnõu arutelu ajal selgitas Marek Strandberg, et mingi tähtpäeva kirjutamisel kalendrisse seatakse inimesed ajast ja nähtusest sõltuvusse ning selle tulemusena toimitakse vastavalt tähtpäeva sisule.

Pärnus

MTÜ Kultuur aitab hingata kodulehel antakse teada, et 8. septembril korraldab ühing raamatukogus ja teatris Sumedat Suvelõppu, mis sel korral pühendatud vanavanematele. Mõte kultuurisündmus siduda vanavanematega tekkis rahvusvahelise projekti käigus, kus tegeletakse vaimse pärandi ja pärandikandjate tunnustamisega, kirjutatakse kodulehel.

Päevaprogrammis on esimesena kavas meisterdamine ja käsitöö ning vanavanemate mängud ning lood. Neid viivad läbi pärnakas Jaak Känd ning MTÜ liikmed ning abilised Minna Kohjus ja Margit Salmar. Ühtlasi saab Eesti Posti laua ääres valmistada postkaarte ning need kohe ka sugulastele-tuttavatele posti panna.

Pärastlõunal avatakse Janne Ristimetsa tantsulaste ja Vana-Pärnu eakate kaasabil noorte fotonäitus, mille koostavad augustikuus fotolaagris osalenud Pärnumaa noored. Hiljem rändab näitus Port Arturisse ja koolidesse.

Õhtul kella seitsmest saab teatris nautida TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia üliõpilase Maaja Halliku monoetendust, mis kõneleb näitleja vanaema lugudest Siberis. Etendus on interaktiivne. Pärast etendust saab teatrikohviku I korrusel nautida kontserti, kus esineb kohalik noorteansambel.

Sindis

peetakse vanavanemate päeva pühapäeval, 9. septembril ja alustatakse täpselt keskpäeval seltsimajas. Hiljem jätkub sündmuse peamise eestvedaja Lia Orase sõnul tegevus seltsimaja kõrval väljas. Musitseerivad Priit Kask akordionil ja Kaare Vello saksofoniga, Amalie Jegorova juhendamisel esineb Taastantsimiseks kõlbulik segarahvatantsurühm „Ummasoodu“.

Osalejatele tasuta sündmusterohke päeva korraldajad on MTÜ Sindi Naisliit, Sindi Seltsimaja, Sindi Gümnaasiumi näitering ja õla paneb alla ka Sindi Linnavalitsus.

Arvestades Sindi linna eelnevate aastate kogemusi taolise päeva sisustamisel, võib loota käesolevalgi korral väga head ettevõtmise kordaminekut. Möödunud aastal tähistas Sindi Naisliit vanavanemate päeva kaks nädalat varem suure pereüritusega Sauga valla Kiisa külas asuvas Nurmenuku puhkekeskuses, kuhu kõik osalejad sõidutati selleks puhuks tellitud transpordiga.

Samal teemal: