Otsus oli üksmeelne, lennuoperaator Diamond Sky ja Maanteeamet ei olnud selle vastu. Ruhnu lennuliiklust on piiratud miinimumini, hetkel hakkab lennuk käima teisipäeval ja neljapäeval ainult Pärnu suunast.

“Eile tõime ära mandrilt need inimesed, kelle elukoht on saarel. Anname edasi ranged soovitused viibida kodus karantiinis kaks nädalat, kontrollime ja jälgime haigustunnuseid. Samuti toimus teisipäeval kaubareis ja veeti posti. Homme, neljapäeval toimub ainult kaubareis. Kuidas järgmisel nädalal lennuliiklust korraldame, otsustame vastavalt olukorrale. Kogukonna väga mõistlik soov on peatada reisijate transport olukorra lahenemiseni,” rääkis Nõu.

Hetkel on peatatud õppetöö Ruhnu põhikoolis, õppe on viidud kodusele e-õppele ja skype tundidele. Raamatukogu töötaja on puhkusel, postipunkt on suletud, posti väljastatakse ettehelistamisega ja posti saab ka saata. Kahest kauplusest saab kaupa lahtioleku ajal ettehelistamisega.

“Ruhnu vallavalitsus töötab, väldime üleliigseid kontakte inimestega. Sotsiaaltöötaja viib eakatele poekaupa koju ja jätab ukse taha,” lisas Nõu.

Ruhnul ei ole keegi ennast veel testinud. Teadaolevalt ei ole saarel ühtegi haigestunut.
“On küll mõned inimesed, kes on ennast halvasti tundnud, aga see ei lahterdu kohe COVID-19ks,” sõnas vallavanem.

Ükski hetkel saarel olija ei käinud ka Saaremaal võrkpallimängu itaallastega vaatamas. “Helistasin ise üle ja küsisin,” kinnitas Nõu.

Neljapäeval tulid küll mõned inimesed Saaremaa poolt, kuid neile soovitas kohalik kiirabi olla kaks nädalat kodus karantiinis ja hetkel nad seal ka on.
Lennuoperaatoriga on hea koostöö. Vajadusel organiseeritakse eraldi lennuk haigustunnustega patsientide transpordiks Pärnusse.

“Peab rõhutama, et nädalane lennuliikluse seisak on Ruhnus võrdlemisi tavapärane ja toiduvarudega nii kergesti probleeme ei teki. Meil ei käi keegi maskiga ringi ja hügieenitarbeid on hetkel kauplustes piisavalt. Meile saadetakse meditsiinivarustust juurde lennukiga,” sõnas Nõu.