„Sel aastal tegime mitmeid eksperimente ja proovisime erinevaid asju. Osa õnnestus, kuid suurem osa ei õnnestunud,” rääkis Otsus. Näiteks istutati alles juulikuus paar tuhat taime kiletunnelisse ja need hakkasid septembri lõpus saaki andma.

Sügisviljad

„Sealt tuleb täitsa korralik saak,” hindas kasvataja, lisades, et kokkuvõttes on tegu siiski suhteliselt väikese maasikakogusega, kuna ka taimi oli vähe.

„Iga aasta on näidanud seda, et kesksuvel ei tasu maasikakasvatus end majanduslikult ära, kui kõigil saab korraga mari valmis, ilm läheb kuumaks, tööjõudu ei jagu ja on muud mured,” arutles Paavo Otsus. „Selleks, et ellu jääda, peaks maasikaid saama kas varem või hiljem ja selle pärast me neid katseid teemegi.”

Kiletunnelid

Ta on istutanud osa vaarikataimi kiletunnelitesse ja sealt saab ka sügisvihmadega marju noppida. „Avamaal tegi vihm kahju. Selleks, et saada vaarikataime potentsiaal kätte, peaksid nad olema kasvuhoones. Avamaal on nii suured riskid,” tõdes Otsus.

Tunnelis ei saa marjad märjaks ja seetõttu ei lähe hallitama, aga üks suur pluss on veel – sügisesed vaarikad ei purune korjamisel, nagu avamaal sageli juhtub.