Autorid Raimo Aas ja Mati Michelis

Raimo Aas ja Mati Michelis avasid eile Pärnu kolledži raamatukogus karikatuurinäituse, millest suurem valik oli eelnevalt vaadata Sindis.

Raimo Aas ja Mati Michelis saavad Valter Parvelt kingituseks tervislikku teed

Eesti Huumoriliidu juhatuse liige Valter Parve küsis provotseeriva naljatlemisega: „Kas te ei armastagi Eesti Vabariiki?“ Raimo Aas vastas, et armastab väga Eestimaad ja sellepärast joonistavat mõnegi pilapildi suure südamevaluga. Konkreetse näitena meenutas ta omaaegset neljakümne kirja ("Avalik kiri Eesti NSV-st") , millega allakirjutanud haritlased püüdsid kaitsta venestamise ajal eesti keelt. „Haritlased tajusid selget ohtu Eestile selles, et Moskva oli asunud piirama eesti keelt ja kirjandust. Aga tänaseks on üldhariduskooli keskastmes vähenenud eesti keele ja kirjanduse osa võrreldes kaheksakümnendaga tervelt 116 tundi,“ ütles Aas.

Ühe teise pildi puhul meenutas Aas Nõukogude võimu ajal Priit Pärna joonistatud karikatuuri hargiga sõnnikut loopimas, mille juures tekst „Sitta kahh...“ Nüüd kirjutas Aas ühel karikatuuril samasuguse hargiga sõna „Piir...“ Sarnaseid terava pliiatsiga joonistatud ühiskonnakriitilisi pilapilte leiab kolledži raamatukogu punastest kividest laotud võlvide alt päris palju.

Mati Michelis ütles, et muidugi peab ära tunnetama piirid sellest kui kaugele on sünnis pilamisega minna. „Vahetevahel on selle ära tundmisel suurt abi osutanud minu abikaasa,“ tunnustas Michelis oma naist. „Olen ka kodulinnas Sindis mõned probleemid paberile joonistanud. Üldiselt on mõistmine olnud heatahtlik.“

Pärnu kolledžis jääb näitus avatuks märtsi lõpuni. Edasi rändab näitus Keilasse, Tallinna, Raplasse. Võrreldes Sindiga on väljapaneku valik pisut ka muutunud. Lisandunud on mõned uued tööd ja arvestades ruumi piiratust on jäetud ka mõned tööd välja. Nii kannab rändnäitus endaga kaasas pidevat värskust.

Samal teemal: