Eile kaunistasid Sindi seltsimaja suurt lava sõnad Славяночка 20 лет c пеcней (Slavjanotška, 20 aastat lauluga).

Ligemale kolme tunni pikkuse kontserdi alguses küsis aastapäevapeo eeskõneleja: „Kas te mäletate, kuidas kõik algas? Siis oli 1994. a oktoober. Toimekad ja elu armastavad naised asutasid Julia Lumi eestvedamisel midagi naisklubi taolist. Koguneti väikese seltskonnaga: vesteldi, ühiselt tähistati pidupäevi, joodi teed ja lauldi. Sellest kujunes lootus enamaks, millega suuremalt ettevõetuna edasi minna. Seltsimajas tuletati meelde esimesi kohmakaid samme, esinemisi ja kõige armsamaks saanud laule. Oleg Anofriev on loonud sõnad ja muusika Nõukogude ajal populaarseks saanud loole „Milline laul ilma bajaanita“, kus ühel real kõlab mõte „... жизнь сложилась, словно песня“ ja mis Slavjanotška liikmete nägemuses vastab täielikult auväärsele juubilarile.

Suurele ekraanile ilmusid TV uudistest jäädvustatud videokaadrid inimestest, kes olid Sindi tekstiilivabriku pankrotistumisel tööta jäänud ja milliste meeleoludega edasi jätkati.

Sindi linnapea Marko Šorin ütles Slavjanotškat tervitades, et neile pole energia saamiseks elektrijaama vaja. „Kui Priit mängib teile pidupäeva lugusid patareide jõul häält tegeva akordioniga, siis Slavjanotška ei vaja hinge särama panemiseks ja kaunite heliliste võngete tekitamiseks patareisid ega juhet pistikupesas,“ väljendas Šorin kujundlikus pildis mõtet, mis pani rahva tormiliselt aplodeerima.

Koorivanem Niina Mozessova tänas endist linnapead Mati Mettust ja ametis olevat linnapead erilise toetuse eest, millest on olnud slaavi vähemusrahvuste ühendusel oma kultuuri hoidmisel olulist abi. Tänumärgiks kingiti Šorinile tilluke kaitseingel, mis kaitseks linna ja linnapead.

Julia Lumi meenutas, et kunagi oli lauljaid 25 ringis, aga praeguseks on alles jäänud hulk kahanenud viiendiku jagu. Ta muretses järelkasvu pärast ja soovis, et Slavjanotškaga liituks ka noori. Kõigile valmistas head meelt Pärnu Vene Gümnaasiumi õpilaste tantsuline etteaste. Tantsurühma Koletško juhedaja on Jelena Vaganova.

Slavjanotška peol esinesid ka Sindi rahvatantsijad: Murueided, juhendaja Saima Laanemaa ja Omasoodu, juhendaja Heldur Sojonen.

Marulise heakskiidu kutsus esile Nadežda Krainova tšastuška. Saalipõrandalt astuti lilledega lavale, et kohe esinemise järel tänada. Aga lilli toodi juba esinemise ajal teistelegi. Eelenvalt oma õnnitluste soovist teada andnud pidid veel kannatlikult ootama. Kõige arvukama esindusega tuldi Slavjanotškat õnnitlema Saaremaalt.

Kui Niina Mozessova lõpuks küsis, kas kõik on saanud sõna tervitusteks-õnnitlusteks, kargas luua seljas lavakardinate vahelt välja lõbus nõid, kelle iga võis mõõta määramatus ajas, aga olemise särtsakuselt aastaid sama palju, kui Slavjanotškal. Tema tervitas ja jagas lilli kõige väärikamatele. Teiste hulgas sai temalt lille ka eakaim liige Zinaida Mozessova.

Slavjanotška kahekümnes sünnipäeva pidu lõpetatakse tordil küünalde kustutamisega

Samal teemal: