Niina Mozessova, koorivanem

Eeloleval laupäeval, 25. oktoobril tähistab Slavjanotška oma tegevuse 20. aastapäeva Sindi seltsimajas piduliku kontserdiga.

Smolenskist saadud tänukiri                                                      Aleksander Mozessov

Sõnast slavjane = славяне (slaavlased) tuletatud koori nimetuse Slavjanotška alla on koondunud paarkümmend eakamat slaavi päritolu inimest, kelle keskmiseks vanuseks 67,5 aastat. Vanim liige on praegu 83-aastane Zinaida Mozessova. Kooris laulavad valdavalt naised, keda toetavad mõne hääle ja pilliga ka üksikud mehed. Koori juhatab alates aastast 2003 Tõiv Tiits. Enne teda dirigeeris Jelena Kuvšinova. Koori asutaja oli Julia Lumi ja koorivanem on juba pikka aega Niina Mozessova.

Slavjanotška koori moodustavad Sindi tekstiilivabriku pankrotistumise järel töötuks jäänud ketrajad, kes püüdsid aja raskust ületada kokkujäämise ja laulmisega. Sindist kaugemal on esinetud paljudes kohtades ja osaletud erinevatel festivalidel: Tallinnas “Slaavi Pärg”, Sillamäel “Väike Slaavi Pärg”, lisaks rahvakooride festivalid Tallinnas, rahvusvahelised festivalid Jõhvis ja 2006. a Venemaal Smolenskis, 2010. a suvel Tšehhi Vabariigis IV Praha folklooripäevadel, samuti on esinetud erinevates Eesti paikades nagu Narvas, Valgas, Saaremaal, muidugi Pärnus ja loomulikult oma kodulinnas, kus antud ka päris tänavakontserte suvises Sindis. 2009. a oli Slavjanotška Pärnumaa parima kodanikuühenduse nominent, aga kindlasti väärib ta nüüd veelgi enam laureaaditiitlit.

Kahe aastakümne jooksul on õmmeldud neli erinevat kostüümi. Ära õpitud on üle 100 laulu. Kuid enamik lauljaid ei tunnegi nooti. Dirigendi noodivihikust võib märgata Kiriltsenko, Ponomarenko ja teiste Vene autorite nimesid. Vanima liikme poeg ja Niina Mozessova abikaasa Aleksander mängib vene rahvapilli balalaikat, teisel juhul taob lusikaid vastu peopesa või vastu jalgu, andes selliselt täpse rütmi ette. Alati oodatud on olnud Nadežda Krainova tšastuška esitused.

Samal teemal: